Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις)
Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ
צבא הגנה לישראל

Έμβλημα των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ
Σημαία των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ
Ίδρυση1948
Υπηρεσιακοί κλάδοι
Ηγεσία
ΠρωθυπουργόςΜπενιαμίν Νετανιάχου
Δύναμη
Προσωπικό176.500[1]

Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ[2] (αγγλικά: Israel Defense Forces, IDF, εβραϊκά: צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל‎, κοινώς γνωστές στο Ισραήλ με το ακρωνύμιο צה״ל‎, Τσαχάλ), είναι οι ένοπλες δυνάμεις του κράτους του Ισραήλ. Αποτελούνται από το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Επικεφαλής των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ είναι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου (ο Ραματκάλ), που υπάγεται στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ διαφέρουν από τις περισσότερες ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο, με πολλούς τρόπους. Οι διαφορές περιλαμβάνουν την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών και τη δομή του, η οποία τονίζει τις στενές σχέσεις μεταξύ του στρατού, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας. Από την ίδρυσή τους, οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ταιριάζουν στην ιδιαίτερη κατάσταση που αφορά την ασφάλεια του Ισραήλ. Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της ισραηλινής κοινωνίας, επηρεάζοντας και την οικονομία της χώρας, τον πολιτισμό και το πολιτικό σκηνικό. Το 1965, οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ τιμήθηκαν με το Βραβείο του Ισραήλ για τη συμβολή τους στην εκπαίδευση.[3]

Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ χρησιμοποιούν διάφορες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο Ισραήλ, πολλές από τις οποίες έχουν δημιουργηθεί ειδικά για να ταιριάζουν στις ανάγκες των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ, όπως το μέσο άρμα μάχης Merkava, το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Achzarit, υψηλής τεχνολογίας οπλικά συστήματα, το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome, το σύστημα ενεργητικής προστασίας Trophy για τα οχήματα, όπως και τα τυφέκια Galil και Tavor. Το οπλοπολυβόλο Uzi εφευρέθηκε στο Ισραήλ και χρησιμοποιήθηκε από τις Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ από το 1954 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2003. Από το 1967, οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ έχουν στενές στρατιωτικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες,[4] συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την ανάπτυξη, όπως για το F-15I jet, το σύστημα άμυνας Thel laser, καθώς και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow.Επίσης το μαχητικό αεροσκάφος Kfir και το τεθωρακισμένο όχημα Merkava.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "The Institute for National Security Studies", chapter Israel, 2012 Αρχειοθετήθηκε 2012-09-07 στο Wayback Machine. 8 May 2012.
  2. Κατάρριψη συριακού αεροσκάφους από ισραηλινό πύραυλο protothema.gr
  3. «Israel Prize recipients in 1965 (in Hebrew)». Israel Prize Official Site. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2015. 
  4. Mahler, Gregory S. (1990). Israel After Begin. SUNY Press. σελ. 45. ISBN 978-0-7914-0367-9. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]