Ισλαμικό Κάιρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Ιστορικό Κάιρο
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Ισλαμικό Κάιρο.
Χάρτης
Χώρα μέλος Αίγυπτος
ΤύποςΠολιτισμικό
Κριτήριαi, v, vi
Ταυτότητα89
ΠεριοχήΑραβικά Κράτη
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή1979 (3η συνεδρίαση)


Το Ισλαμικό Κάιρο είναι τμήμα του κεντρικού Καΐρου γνωστό για τα ιστορικής σημασίας τζαμιά του, καθώς και άλλα Ισλαμικά μνημεία. Επιβλέπεται από το Φρούριο του Καΐρου.

Χάρτης του Μεσαιωνικού Καΐρου.
Τυπικό δείγμα Οικίας του Μεσαιωνικού Καΐρου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αίγυπτος κατακτήθηκε από Άραβες Μουσουλμάνους υπό τον Αμρ ιμπν αλ-Ας το 641. Η Αλεξάνδρεια ήταν, εκείνη την περίοδο, πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως οι Άραβες θαύμαζαν την αίγλη και τον πλούτο της Αλεξάνδρειας, επέλεξαν να ιδρύσουν νέα πρωτεύουσα στην ανατολική όχθη του Νείλου. Η συγκεκριμένη τοποθεσία δεν χωριζόταν μέσω υδάτινων οδών από την Μεδίνα, τότε κατοικία του Χαλίφη. Εκεί, ανεγέρθηκε το Αμρ ιμπν αλ-Ας Τζαμί, το οποίο και ήταν το πρώτο τζαμί που ανεγέρθηκε στην Αφρική. Ύστεροι μονάρχες ανήγειραν επιπλέον τζαμιά και παλάτια στην περιοχή περιμετρικά του Αμρ Τζαμί.

Το Ισλαμικό Κάιρο, επίσης αναφερόμενο ως Μεσαιωνικό Κάιρο ή Φατιμιδικό Κάιρο, ιδρύθηκε το 969[1] ως βασιλική οικία για τους Φατιμίδες Χαλίφηδες, ενώ οικονομική και διοικητική πρωτεύουσα ήταν το γειτονικό Φουστάτ. Το Φουστάτ ιδρύθηκε από τον Αμρ ιμπν αλ-Ας μετά από την κατάκτηση της Αιγύπτου. Η Αλ-Ακσάρ, η οποία ευρισκόταν στην σημερινή τοποθεσία του Παλαιού Καΐρου, ήταν πρωτεύουσα της Αιγύπτου από το 750 ως το 868. Ο Αχμάντ ιμπν Τουλούν ίδρυσε την Αλ-Κατάι ως νέα πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ενώ παρέμεινε πρωτεύουσα έως το 905, όταν το Φουστάτ κατέστη εκ νέου η πρωτεύουσα. Μετά την καταστροφή του Φουστάτ το 1168/9, ώστε να αποφευχθεί η κατάληψή του από τους Σταυροφόρους, η διοικητική πρωτεύουσα της Αιγύπτου μεταφέρθηκε στο Κάιρο, όπου και παρέμεινε έκτοτε. Χρειάστηκε διάστημα τεσσάρων ετών στον στρατηγό Τζαουάρ αλ-Σικίλι (ο Σικελός) για την ανέγερση του Καΐρου και για τον Φατιμίδη Χαλίφη Αλ-Μουίζ, προκειμένου να εγκαταλείψει την παλαιά του πρωτεύουσα, Μαχντία, στην Τυνησία και να εγκατασταθεί στη νέα Φατιμιδική πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Μετά την Μέμφιδα, την Ηλιούπολη, την Γκίζα και το Βυζαντινό φρούριο της Βαβυλώνας της Αιγύπτου, το Φουστάτ ήταν η νέα πόλη η οποία ανεγέρθηκε ως στρατιωτικό κατάλυμα για τις Αραβικές δυνάμεις. Αποτελούσε την κοντινότερη κεντρική τοποθεσία προς την Αραβία, η οποία είχε πρόσβαση προς τον Νείλο. Το Φουστάτ κατέστη τοπικό κέντρο του Ισλάμ κατά την περίοδο των Ουμαγιαδών. Ήταν στην συγκεκριμένη τοποθεσία, όπου ο ηγέτης των Ουμαγιαδών, Μαρουάν Β΄, αντιστάθηκε για τελευταία φορά εμπρός στους Αββασίδες.

Αργότερα, κατά την περίοδο των Φατιμιδών, η Αλ-Καχίρα (Κάιρο) ιδρύθηκε επισήμως το 969 ως αυτοκρατορικά πρωτεύουσα στα βόρεια του Φουστάτ. Με το πέρας των αιώνων, το Κάιρο επεκτάθηκε ενσωματώνοντας άλλες πόλεις της περιοχής όπως το Φουστάτ, ωστόσο το 969 θεωρείται ως "έτος ίδρυσης" της σύγχρονης πόλης.[2]

Το 1250, οι σκλάβοι στρατιώτες ή Μαμελούκοι κυρίευσαν την Αίγυπτο και κυβέρνησαν από την πρωτεύουσά τους του Καΐρου έως το 1517, όταν και ηττήθηκαν από τους Οθωμανούς. Τον 16ο αιώνα, το Κάιρο είχε πολυώροφες κατοικίες, όπου οι δύο κατώτεροι όροφοι προορίζονταν για εμπορική και αποθηκευτική χρήση, ενώ οι όροφοι που ευρίσκονταν από επάνω τους ενοικιάζονταν σε ιδιώτες.[3]

Τα Γαλλικά στρατεύματα του Ναπολέοντα κατέλαβαν για σύντομο διάστημα την Αίγυπτο από το 1798 έως το 1801, ημερομηνία μετά από την οποία ένας Αλβανός αξιωματικός του Οθωμανικού στρατού με το όνομα Μεχμέτ Αλή Πασάς κατέστησε το Κάιρο ως πρωτεύουσα ανεξάρτητης αυτοκρατορίας, η οποία διήρκεσε από το 1805 έως το 1882. Η πόλη, τότε, τέθηκε υπό Βρετανικό έλεγχο έως ότου η Αίγυπτος έλαβε την ανεξαρτησία της το 1922.

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα, το Ισλαμικό Κάιρο περιλαμβάνει το Τζαμί του Ιμπν Τουλούν (το παλαιότερο και μεγαλύτερο στο Κάιρο), το Πανεπιστήμιο Αλ-Αζάρ, το παλαιότερο πανεπιστήμιο παγκοσμίως, το Αλ-Χακίμ Τζαμί, καθώς και αρκετά άλλα διάσημα τζαμιά και κτήρια.

Κίνδυνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορικής περιοχής πλήττεται από εγκατάλειψη και φθορά, καθώς αποτελεί μία από τις πλέον πτωχότερες και πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας της Αιγύπτου.[4] Επιπλέον, καθώς αναφέρεται από την εφημερίδα Al-Ahram Weekly, κλοπές που λαμβάνουν χώρα στα Ισλαμικά μνημεία που ευρίσκονται εντός του Νταρμπ Αλ-Αχμάρ θέτουν σε κίνδυνο την σε βάθος χρόνου διατήρησή τους.[5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2016. 
  2. Irene Beeson (Σεπτέμβριος–Οκτώβριος 1969). «Cairo, a Millennial». Saudi Aramco World. σελίδες 24, 26–30. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2007. 
  3. Mortada, Hisham (2003). Traditional Islamic principles of built environment. Routledge. σελ. viii. ISBN 0-7007-1700-5. 
  4. Ancient Cairo: Preserving a Historical Heritage, Qantara, 2006.
  5. Unholy Thefts Αρχειοθετήθηκε 2013-06-05 στο Wayback Machine. Al-Ahram Weekly, Nevine El-Aref, 26 Ιουνίου - 2 Ιουλίου 2008 Issue No. 903.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Islamic Cairo στο Wikimedia Commons
  • Ταξιδιωτικός οδηγός για το θέμα Ισλαμικό Κάιρο από τα Βικιταξίδια

Συντεταγμένες: 30°02′45.61″N 31°15′45.78″E / 30.0460028°N 31.2627167°E / 30.0460028; 31.2627167