Ιρλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιρλανδική
Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
Ίδρυση18  Νοεμβρίου 1880
ΈδραΜπέλφαστ
ΜέλοςIFAB (από 1886), FIFA (από 1911) και UEFA (από 1954)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομοσπονδία

Η Ιρλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (αγγλικά: Irish Football Association - IFA) είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης του ποδοσφαίρου στη Βόρεια Ιρλανδία. Υπήρξε το ανώτατο διοικητικό όργανο ολόκληρης της Ιρλανδίας. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ιρλανδίας, η οποία είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης του ποδοσφαίρου στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιρλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1880 από τις ποδοσφαιρικές ομάδες κυρίως από την περιοχή του Μπέλφαστ. Αρχικά λειτουργούσε σαν διοργανωτής των αθλημάτων σε όλη την Ιρλανδία. Η Κλίφτονβιλ ΦΚ κάλεσε σε μια συνάντηση άλλα ποδοσφαιρικά σωματία που ακολουθούσαν τους κανόνες που όριζε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σκωτίας. Κατά τη συνάντηση αυτή, στις 18 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, δημιουργήθηκε η Ιρλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, όντας η τέταρτη παλαιότερη εθνική ομοσπονδία στον κόσμο.

Πρώτη απόφαση της Ομοσπονδίας ήταν η διοργάνωση ενός κυπέλλου, παρόμοια με το Κύπελλο Αγγλίας και το Κύπελλο Σκωτίας, που ονομάζεται Ιρλανδικό Κύπελλο. Δύο χρόνια αργότερα, η Εθνική Ομάδα έδωσε τον πρώτο διεθνή αγώνα της με αντίπαλο την Εθνική Αγγλίας, χάνοντας 13-0 (το οποίο παραμένει ρεκόρ και για τις δύο ομάδας: μεγαλύτερη νίκη για την Αγγλία και μεγαλύτερη ήττα για την Ιρλανδία).

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα της Ιρλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]