Ιππασία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ιππασία είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα. Η εφαρμογή ίδιων κανόνων αξιολόγησης και βαθμολόγησης ανδρών και γυναικών, καθώς επίσης και η επιβράβευση όχι μόνο του ιππέα ή της αμαζόνας αλλά και του αλόγου, καθιστούν την Ιππασία μοναδική ως άθλημα.

Ο ιππέας ή η αμαζόνα και το άλογο θεωρούνται μια ομάδα. Απαιτούνται χρόνια συστηματικής προσπάθειας προκειμένου να μπορούν να εκτελούν ασκήσεις δεξιοτεχνίας, ταχύτητας, αντοχής και υπερπήδησης εμποδίων. Η ιππασία είναι ολυμπιακό άθλημα από το 1900.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αναγνωρισμένα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιππασίας (Federation Equestre Internationale – FEI) αγωνίσματα είναι τα ακόλουθα: Υπερπήδηση εμποδίων, Dressage, Ιππικό τρίαθλο, Reining, Γυμνιππευτική (vaulting), Μαραθώνιος και Αμαξοδήγηση (driving). Τα επτά αυτά αγωνίσματα συμπεριλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων Ιππικών Αγώνων (World Equestrian Games), τα οποία διεξάγονται ανά τέσσερα χρόνια, στο ζυγό έτος μεταξύ δύο θερινών Ολυμπιάδων. Το τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διεξήχθη το Σεπτέμβριο του 2002 στην Jerez της Ισπανίας, ενώ το επόμενο έλαβε χώρα στο 'Ααχεν (Aachen) της Γερμανίας το 2006.

Ο εξοπλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξοπλισμός Ιππέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βασικός εξοπλισμός του ιππέα ή της αμαζόνας για τα αγωνίσματα Υπερπήδησης εμποδίων και το Cross Country αποτελείται από το προστατευτικό καπέλο ιππασίας, παντελόνι ιππασίας, μπότες ιππασίας και σακάκι. Οι ιππείς φορούν πουκάμισο και γραβάτα ενώ οι αμαζόνες φορούν πουκάμισο με κολαρίνα.

Εξοπλισμός Ίππου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σέλα: η σέλα σχεδιάστηκε για να βοηθά τον ιππέα να διατηρεί την ισορροπία και το κάθισμά του στον ίππο. Η σέλα είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να ταιριάζει στον ίππο και να συμβάλλει στη δουλειά για την οποία αποσκοπεί. Γι αυτό το λόγο υπάρχουν διαφορετικοί τύποι σέλας για τα διαφορετικά ιππικά αθλήματα.

Φωτογραφία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σύδνεϋ, Αυστραλία. Ο Rodrigo Pessoa από τη Βραζιλία στο αγώνισμα της Υπερπήδησης Εμποδίων © Hamish Blair/ALLSPORTΗ βάση της σέλας είναι ο κορμός, ο οποίος είναι φτιαγμένος από ατσάλι, ίνες γυαλιού ή ξύλο. Κατά κύριο λόγο, το εξωτερικό της σέλας είναι φτιαγμένο από δέρμα.

Η πιο κοινή σέλα είναι η σέλα εμποδίων η οποία χρησιμοποιείται τόσο στο Ιππικό τρίαθλο όσο και στην Υπερπήδηση εμποδίων. Η σέλα αυτή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε το βάρος του ιππέα να είναι προς τα εμπρός ενώ ο κορμός είναι σχεδιασμένος για πιο βαθύ κάθισμα.

Η σέλα της Ιππικής δεξιοτεχνίας είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να δίνει κάθισμα πιο πίσω από το συνηθισμένο, βοηθώντας τον ιππέα να χρησιμοποιεί το βάρος του.

Υπάρχουν τέσσερα βασικά εξαρτήματα της σέλας:


  • Το Έποχο, το οποίο κρατάει τη σέλα στη θέση της και έχει χρήση ανάλογης της ζώνης.
  • Οι Αρτάνες, οι οποίες είναι φτιαγμένες από δέρμα, προσαρμόζονται σε μία ειδική υποδοχή της σέλας κάτω από τον κορμό και στο πάνω μέρος των παραπλεύρων της σέλας και στηρίζουν τους αναβολείς.
  • Οι Αναβολείς, οι οποίοι είναι συνήθως φτιαγμένοι από ατσάλι έχοντας επένδυση από καουτσούκ, αποτελούν το στήριγμα του ποδιού του ιππέα.
  • Το Υπόσαγμα, το οποίο τοποθετείται κάτω από τη σέλα τόσο για να απορροφά τον ιδρώτα όσο και για να προστατεύει τη πλάτη του αλόγου.

Ηνία: Είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να κρατάνε τη στομίδα στο στόμα του ίππου. Υπάρχουν διαφόρων ειδών ηνία για να ταιριάζουν σε κάθε τύπο ίππου καθώς επίσης και διαφορετικών ειδών στομίδες.

Οι στομίδες: Αποτελούν το συνδετικό κρίκο της επαφής του ίππου με του ιππέα. Ο τύπος της στομίδας ανταποκρίνεται και στον έλεγχο που επιθυμεί να έχει ο ιππέας επί του ίππου του.

Ριτήρες: Είναι αυτό που κρατάει ο ιππέας για να ελέγχει το άλογο.

Γκέτες, bandage: Οι γκέτες αποτελούν προστατευτικά των ποδιών των ίππων. Χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα και αποτελούν βασικό εξάρτημα για την καλύτερη προστασία και αποφυγή τραυμάτων στο βασικότερο και ουσιαστικότερο μέρος του ίππου που είναι ο τένοντας. Τα bandage, τα οποία είναι φτιαγμένα συνήθως από ελαστικό ή μάλλινο ύφασμα, χρησιμοποιούνται τόσο στην προπόνηση όσο και στο στάβλο και συμβάλλουν στην ανακούφιση των ποδιών του ίππου.

Καμπάνες: Προστατεύουν τις οπλές των αλόγων όταν χτυπάνε τα πίσω πόδια με τα μπροστινά.

Pad ή γουνάκι: Μπαίνει κάτω από την σέλα και πάνω από το υπόσαγμα. Είναι για να απορροφά τους κραδασμούς της πλάτης του αλόγου.

Επίσης σχετικά με το τροτ είναι όταν το άλογο τρέχει

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]