Ιουστινιανή Πρώτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιουστινιανή Πρώτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ιουστινιανή Πρώτη
42°57′7″N 21°40′12″E
ΧώραΣερβία
Διοικητική υπαγωγήLebane
Ταχ. κωδ.18000
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ιουστινιανή Πρώτη (σερβικά : Царичин град) ήταν μια βυζαντινή πόλη που υπήρξε την περίοδο 535-615, και σήμερα αρχαιολογικός χώρος, κοντά στο σημερινό Λέσκοβατς στη νότια Σερβία. Ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄ και χρησίμευσε ως η έδρα της αρχιεπισκοπής που είχε την δικαιοδοσία των κεντρικών Βαλκανίων.

Το 1979 η Ιουστινιανή Πρώτη προστέθηκε στους αρχαιολογικούς χώρους εξαιρετικής σημασίας που προστατεύονται από την Δημοκρατία της Σερβίας.

Ιστορικό αρχιεπισκοπής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημιουργία της αρχιεπισκοπής μνημονεύεται στην 9η Νεαρά του Ιουστινιανού (535 μ.Χ.) με την οποία η μητρόπολη αναβαθμίζεται σε αρχιεπισκοπή, αποσπασμένη από την αρχιεπισκοπή της Θεσσαλονίκης. Η σύσταση της αρχιεπισκοπής θα πρέπει να οφείλεται στη διαμάχη μεταξύ του Ιουστινιανού και του αρχιεπισκόπου του Ανατολικού Ιλλυρικού, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και βικάριος του πάπα.[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄, είχε ζωή από το 530 μέχρι το 615 και σχεδιάστηκε ως έδρα επισκόπου. Επρόκειτο για εντελώς νέο οικισμό, και όχι ανανέωση κάποιου παλιότερου. Βρισκόταν κοντά στην πόλη Ταυρήσιον, γενέτειρα του Ιουστινιανού. Ο Προκόπιος σημειώνει ότι πολύ κοντά βρισκόταν το χωριό Βεδεριάνα, γενέτειρα του Ιουστίνου Α΄, θείου και προστάτη του Ιουστινιανού. Ο σχεδιασμός της πόλης έγινε με συνδυασμό κλασικών και χριστιανικών στοιχείων: θέρμες, φόρουμ, και δρόμους με κιονοστοιχίες, μαζί με πολυάριθμες εκκλησίες.

Αεροφωτογραφία του 1937

Ο Ιουστινιανός διέταξε προσωπικά την ίδρυση της πόλης με νόμο το 535, για την ίδρυση της "Ιεράς Αρχιεπισκοπής Ιουστινιανής Πρώτης", καθιστώντας την ταυτόχρονα πρωτεύουσα της Διοίκησης Ιλλυρικού αντί για την Θεσσαλονίκη (αν και αυτό αμφισβητείται μεταξύ των ιστορικών). Επίσης η πόλη επελέγη ως έδρα της "Διοίκησης Δακιών".

Η Θεσσαλονίκη πάντως δεν έχασε στην πραγματικότητα μεγάλο μέρος των διοικητικών λειτουργιών της κατά το σύντομη διάρκεια της ζωής της Ιουστινιανής Πρώτης. Ο Ιουστινιανός φρόντισε ώστε η πόλη, ένα από τα αγαπημένα έργα του, να λάβει την απαραίτητη υποστήριξη. Το 545 εξέδωσε νέο νόμο, υπογραμμίζοντας τα δικαιώματα της επισκοπής και το καθεστώς της Ιουστινιανής Πρώτης, η οποία επιβεβαιώνεται και από τις επιστολές που αντηλλάγησαν μεταξύ του Ιουστινιανού και Πάπα Γρηγόριου Α΄ στο τέλος του 6ου αιώνα.

Το 615 η πόλη καταστράφηκε από την εισβολή των Αβάρων που προέρχονται από βόρεια του Δούναβη και έκτοτε εγκαταλείφθηκε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. σ. 100, αποσπάσματα από τη Νεαρά

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Justiniana Prima στο Wikimedia Commons