Ιβάν Β΄ της Μόσχας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιβάν Β'
Μέγας Πρίγκιπας της Μόσχας
Περίοδος1353 - 1359
ΠροκάτοχοςΙβάν Α'
ΔιάδοχοςΝτμίτρι
Γέννηση30 Μαρτίου 1326
Μόσχα
Θάνατος13 Νοεμβρίου 1359 (33 ετών)
Μόσχα
ΣύζυγοςΦεντόσια Νμίτριεβνα
Αλεξάνδρα Βελυαμίνοβα
ΕπίγονοιΝτμίτρι
Ιβάν
ΟίκοςΡουρικιδών
ΠατέραςΙβάν Α'
ΜητέραΕλένα
ΘρησκείαΟρθόδοξος Χριστιανός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ιβάν Β' Ιβάνοβιτς (Ива́н II Ива́нович Кра́сный, 30 Μαρτίου 1326 - 13 Νοεμβρίου 1359) ήταν μεγάλος πρίγκιπας (veliki kniaz) της Μόσχας και του Βλαντίμιρ (1353-1359) από τον Οίκο των Ρουρικιδών. Ήταν ο δευτερότοκος υιός του Ιβάν Α΄ της Μόσχας του λεγόμενου πολυχρήματου (kalita) και της Ελένας.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα νεανικά του χρόνια ήταν κυβερνήτης των πόλεων Ρούζα και Ζβενίγκοροντ. To 1353 απεβίωσε από την επιδημία πανώλης (Μαύρο Θάνατο) ο αδελφός του Συμεών, μέγας πρίγκιπας της Μόσχας και έτσι τον διαδέχθηκε. Οι διαφιλονικίες των στρατηγών της Χρυσής Ορδής τον έκαναν να σκεφτεί να αφήσει την υποτέλεια σε αυτούς και να συμμαχήσει με την αυξανόμενη σε δύναμη Λιθουανία, όμως τελικά προτίμησε να παραμείνει στους Μογγόλους. Ήταν ήσυχος και απαθής ηγεμόνας: έμεινε ατάραχος όταν ο Αλγκίρντας, μέγας δούκας της Λιθουανίας κατέλαβε το Μπριάνσκ, πρωτεύουσα του πριγκιπάτου του πεθερού του Ντμίτρι. Άφησε τον Ολέγκ πρίγκιπα του Ριανζάν να κάψει χωριά της περιοχής του.

Οι ορθόδοξοι κληρικοί τον βοήθησαν στην εδραίωση της εξουσίας του, μάλιστα βοηθήθηκε πολύ από τον ικανό Αλέξιο, μητροπολίτη Μόσχας. Όπως και ο αδελφός του, δεν είχε επιτυχίες στην επέκταση της περιοχής του, όπως είχε ο πατέρας του και ο πάππος του. Πρόσθεσε μόνο τις περιοχές Νότια της Μόσχας που περιλαμβάνουν τις πόλεις Μπορόβσκ και Βερέγια. Όταν απεβίωσε το 1359 στη Μόσχα, ετάφη στον καθεδρικό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Τον διαδέχθηκε ο υιός του Ντμίτρι, ο νικητής των Μογγόλων.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1341 νυμφεύτηκε πρώτα τη Φεντόσια, κόρη του Ντμίτρι Ρομάνοβιτς πρίγκιπα του Μπριάνσκ. Δεν έκανε απογόνους και όταν το 1342 αυτή απεβίωσε, νυμφεύτηκε την Αλεξάνδρα, κόρη του Βασίλι Βελιαμίνοφ δημάρχου της Μόσχας. Είχαν τουλάχιστον 4 τέκνα, από τα οποία σημαντικότερα είναι:

  • Ντμίτρι 1350 - 1389, μέγας πρίγκιπας της Μόσχας, ο αποκαλούμενος Ντονσκόι
  • Ιβάν π.1356 - 1365, πρίγκιπας του Ζβενίγκοροντ.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]