Θρακικός Τύμβος του Σβεστάρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Θρακικός Τύμβος του Σβεστάρι
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Χάρτης
Χώρα μέλοςΒουλγαρία Βουλγαρία
ΤύποςΠολιτιστικό
Κριτήριαi, iii
Ταυτότητα359
ΠεριοχήΕυρώπη και Βόρεια Αμερική
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή1985 (9η συνεδρίαση)


Ο Θρακικός τύμβος του Σβεστάρι
Η είσοδος του ταφικού τύμβου
Tο εσωτερικό του τάφου

Ο Θρακικός τύμβος του Σβεστάρι (βουλγαρικά: Свещарска гробница), έργο του 3ου π.Χ. αιώνα, βρίσκεται στη βόρεια Βουλγαρία, 2.5 χλμ νοτιοδυτικά του χωριού Σβεστάρι και 42 χλμ βορειοδυτικά του Ράζγκραντ . Από το 1985 η UNESCO τον έχει ανακηρύξει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τύμβος ανακαλύφθηκε το 1982 κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε ένα ανάχωμα κοντά στο Σβεστάρι. Χρονολογείται από το πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ και είναι ένα σπάνιο δείγμα του πολιτισμού των Γετών, ενός ιστορικού θρακικού φύλου που είχε επαφές τόσο με τον ελληνιστικό κόσμο όσο και την Υπερβορεία . Είναι ένας βασιλικός τάφος, πιθανόν του Γέτη ηγεμόνα Δρομιχαίτη.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τύμβος είναι κατασκευασμένος από κύβους μαλακού ασβεστόλιθου. Αποτελείται από ένα διάδρομο και τρεις τετράγωνους θαλάμους: ένα προθάλαμο, ένα πλευρικό θάλαμο και τον κύριο ταφικό θάλαμο, ο οποίος καλύπτεται από ημικυλινδρικό θόλο. Ο σχεδιασμός αυτός διαφέρει από άλλων θολωτών θρακικών τάφων, όπως του Καζανλάκ, και θυμίζει αντίστοιχες ελληνιστικές κατασκευές που έχουν βρεθεί στη Μακεδονία, τη Μικρά Ασία και την Αίγυπτο. Η διακόσμηση του τύμβου όμως είναι μοναδική.

Η είσοδος περιστοιχίζεται από δύο παραστάδες και από πάνω της βρίσκεται μια επιστύλια πλάκα με ανάγλυφη ζωφόρο που απεικονίζει κεφάλια βοοειδών, (βουκράνια), ρόδακες και γιρλάντες. Στους τοίχους του εσωτερικού του κυρίως θαλάμου υπάρχει ο πιο φημισμένος και ιδιαίτερος διάκοσμος του μνημείου· δέκα καρυάτιδες, μισές άνθρωποι, μισές φυτά που έχουν διατηρήσει ίχνη του αρχικού τους χρωματισμού. Έχουν ύψος 1,20 μέτρα και είναι ντυμένες με μακριούς χιτώνες, με μια λεπτή ζώνη να τους συγκρατεί κάτω από το στήθος τους. Mπροστά από το ένα από τα δύο πέτρινα νεκρικά κρεβάτια του θαλάμου βρίσκεται ανακατασκευασμένη μια μικρογραφία πρόσοψης ναού, συμβολίζοντας το όριο ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Στον μικρό ημικυκλικό τοίχο κάτω από την αψίδα του τάφου, υπάρχει μια τοιχογραφία όπου μια θεά προσφέρει ένα χρυσό στεφάνι στον έφιππο βασιλιά ενώ πομπές από υπηρέτες και από τις δύο πλευρές φέρουν διάφορα δώρα στα χέρια τους, ένα δείγμα της θεοποίησης του νεκρού. Η ημιτελής φύση μέρους των καρυάτιδων και της τοιχογραφίας δείχνει πως οι καλλιτέχνες δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το έργο τους, ένδειξη πως ο θάνατος του τιμώμενου νεκρού πιθανόν να ήταν ξαφνικός.

Το 2012 οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ένα σημαντικό θησαυρό κοντά στο χωριό. Ο θησαυρός περιλάμβανε ένα χρυσό δαχτυλίδι, 44 απεικονίσεις γυναικείων μορφών και 100 χρυσά κουμπιά, που βρέθηκαν σε 150 τάφους από τον 4ο αι. π.Χ.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Valeva, J. The Sveshtari Figures (An Attempt to Specify Several Hypotheses) . - Thracia, 11, 1995. Studia in honorem Alexandri Fol,
  • Alexander Fol, M. Čičikova, T. Ivanov, T. Teofilov: The Thracian Tomb near the Village of Sveshtari, Sofia 1986.


Συντεταγμένες: 43°44′42″N 26°45′59″E / 43.744964°N 26.7663°E / 43.744964; 26.7663