Θοδωρής Γκόνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θοδωρής Γκόνης
Ο Θοδωρής Γκόνης το 2017
Γέννηση12 Ιανουαρίου 1956 (1956-01-12) (68 ετών)
Γκάτζια Αργολίδας, Ελλάδα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα[1]
ΕκπαίδευσηΔραματική Σχολή Πέλου Κατσέλη
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Πέλου Κατσέλη[1]
ΙδιότηταΣτιχουργός, ποιητής, ηθοποιός, σκηνοθέτης
Εν ενεργεία1985-
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Θοδωρής Γκόνης (12 Ιανουαρίου 1956 - ) είναι Έλληνας στιχουργός, ποιητής, ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Γκάτζια Αργολίδας[2]. Κατάγεται από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας. Μεγάλωσε στο Ναύπλιο, εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο, και στη συνέχεια μετακόμισε στην Αθήνα[3]. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πέλου Κατσέλη[4] ενώ σπούδασε και οικονομικά[5].

Εργάστηκε ως ηθοποιός μέχρι το 1996. Συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις παραστάσεις του θεατρικού οργανισμού «Εποχή» του Βασίλη Παπαβασιλείου. Από το 1996 ασχολείται κυρίως με τη σκηνοθεσία.

Έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής, με ΔΗΠΕΘΕ και θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, σκηνοθετώντας σύγχρονα και κλασικά έργα. Επίσης, έχει γράψει και σκηνοθετήσει αρκετές μουσικοθεατρικές παραστάσεις.

Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Από το καλοκαίρι του 2009 έως σήμερα είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων. Από το 2012 έως σήμερα είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Έχει διδάξει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ και στη δραματική σχολή του Νεοελληνικού Θεάτρου Γ. Αρμένη.

Έπαιξε στις τηλεοπτικές σειρές Ακυβέρνητες πολιτείες (1985, ΕΡΤ), Αρχαία σκουριά (1983, ΕΡΤ), Ανατομία ενός εγκλήματος (1993, ΑΝΤ1), στην τηλεταινία Καλή σου νύχτα κυρ' Αλέξανδρε (1980) και στην ταινία μικρού μήκους Βεράντες του Χρήστου Βακαλόπουλου.

Βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα, Γαβριηλίδης, Μεταίχμιο. Ήταν τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Ο Κόσμος του Επενδυτή και του «Δεύτερου Προγράμματος» του ραδιοφώνου της ΕΡΤ. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Καθημερινή καθώς και με το σάιτ protagon.gr.

Το 1987 άρχισε τη συνεργασία του ως στιχουργός με τον Νίκο Ξυδάκη (Κάιρο - Ναύπλιο - Χαρτούν, Κοντά στη Δόξα μια στιγμή, Τένεδος, Βενετσιάνο, Το μέλι των Γκρεμών, Βουή του Μύθου, Ακρωτήριο Ταίναρον, Ένα Τραγούδι για τον Νίκο Γκάτσο κ.ά.).

Ακολούθησαν συνεργασίες του με τους σημαντικότερους συνθέτες και ερμηνευτές του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Ορφέας Περίδης, ο Γιώργος Ανδρέου, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Τάσος Γκρους, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, ο Πέτρος Ταμπούρης, ο Φώτης Σιώτας, ο Χρίστος Θεοδώρου, ο Νίκος Ζουρνής, η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Βίκυ Μοσχολιού, η Ελένη Βιτάλη, η Γιώτα Νέγκα, η Μελίνα Κανά, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Έλλη Πασπαλά, η Τάνια Τσανακλίδου, η Βούλα Σαββίδη, ο Κώστας Μακεδόνας, η Πίτσα Παπαδοπούλου, η Δώρα Μασκλαβάνου, ο Γιώργος Μεράντζας, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, η Αναστασία Μουτσάτσου, η Ανδριάνα Μπάμπαλη και άλλοι.

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει σκηνοθετήσει πάνω από πενήντα έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Συνεργάστηκε με τους παρακάτω θεατρικούς οργανισμούς:

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Αριθμός καταλόγου Πληροφορίες
1987 Κοντά στη Δόξα μια Στιγμή Lyra 3460 LP, 0039 CD Ο Νίκος Ξυδάκης έγραψε τη μουσική και τραγούδησε μαζί με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Στον Θοδωρή Γκόνη ανήκουν οι στίχοι 4 τραγουδιών.
1987 Έθνος Εξαιρετικά Philips 827881 LP Δίσκος του Κώστα Γανωτή. Σε 3 τραγούδια οι στίχοι του Θοδωρή Γκόνη.
1987 Συγκάτοικοι Είμαστε Όλοι Στην Τρέλα CBS 57034 LP-CD Μουσική του Αντώνη Βαρδή. Τραγουδά ο Βαρδής και η Χριστίνα Μαραγκόζη. Το Σχήμα Λόγου από τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Χάρη & Πάνο Κατσιμίχα, Βαρδή. Σε 1 τραγούδι οι στίχοι του Θοδωρή Γκόνη.
1987 Γύρω Γύρω Όλοι Zodiac 88508 LP Τραγούδια για την ομώνυμη παιδική εκπομπή της ΕΤ1, που παρουσίαζε ο Γιάννης Ζουγανέλης. Προβλήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 1986 ως τον Ιούνιο του 1987. Μουσική και τραγούδι από τον Ζουγανέλη. Συμμετέχει η Ισιδώρα Σιδέρη. Ο Θοδωρής Γκόνης έγραψε στίχους στα 12 από τα 19 τραγούδια.
1989 Κάιρο Ναύπλιο Χαρτούμ Lyra 4504 LP Με 13 τραγούδια σε ερμηνεία και μουσική δική του και του Νίκου Ξυδάκη και στίχους του Θοδωρή Γκόνη. Στα φωνητικά η Μαρία Φωτίου.
1989 Κορίτσι & Γυναίκα Lyra 4525 LP-CD Τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου με την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Σε 3 τραγούδια οι στίχοι του Γκόνη.
1991 Τένεδος Lyra 4590 LP-CD Μουσική του Νίκου Ξυδάκη σε ποίηση Θοδωρή Γκόνη. Από τρία τραγούδια λένε η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Δώρα Μασκλαβάνου. Στα υπόλοιπα ο συνθέτης.
1991 Η Πόλη που Ονειρεύτηκα Ακτή 469467 LP-CD Έντεκα τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου με την Ελένη Βιτάλη. Στα 2 οι στίχοι του Θοδωρή Γκόνη.
1993 Βενετσιάνα Lyra 4694 LP-CD Μουσική για την ομώνυμη παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πατρών που σκηνοθέτησε η Μάγια Λυμπεροπούλου τον Μάρτιο του 1991. Υπάρχουν 5 οργανικά κομμάτια και 6 τραγούδια σε στίχους Θοδωρή Γκόνη. Συμμετέχει η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Η μουσική του Νίκου Ξυδάκη.
1993 Τα Πορφυρά Καμπάγια Lyra 4741 LP-CD Μουσική Πέτρου Ταμπούρη και στίχοι Θοδωρή Γκόνη. Τραγουδούν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Αναστασία Μουτσάτσου. Συμμετέχει η Ελευθερία Αρβανιτάκη.
1994 Καινούργια Ρούχα Lyra 4755 LP-CD Δίσκος της Βούλας Σαββίδη με μουσική του Τάσου Γκρους. Τους στίχους έχουν γράψει ο Θοδωρής Γκόνης και ο Ηλίας Κατσούλης.
1994 Το Μέλι των Γκρεμών Lyra 4779 LP-CD Μουσική του Νίκου Ξυδάκη σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη. Ερμηνεύει ο Ξυδάκης και από ένα τραγούδι λένε οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δώρα Μασκλαβάνου και Μελίνα Κανά.
1995 4 Κύκλοι Τραγουδιών Portrait 2LPs-CD Είκοσι ένα τραγούδια με τον Μανώλη Λιδάκη και 36σέλιδο ένθετο σε επιμέλεια του Κώστα Χατζηδουλή. Από μία πλευρά έχουν η Βάσω Αλλαγιάννη, ο Δημήτρης Γκόγκος, ο Τάσος Γκρους. Ο Θοδωρής Γκόνης έγραψε στίχους για 5 τραγούδια.
1995 Τραγούδια του Παράξενου Κόσμου WEA 11996 2LPs-1CD Δεκατρία τραγούδια και 2 ορχηστρικά του Γιώργου Ανδρέου με την Τάνια Τσανακλίδου. Τα 2 με στίχους Θοδωρή Γκόνη.
1995 Χάδια και Καρφιά FM 312 LP-CD Μουσική και τραγούδι από τον Πέτρο Ταμπούρη με στίχους Θοδωρή Γκόνη. Συμμετέχουν η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.
1996 Η βουή του μύθου Lyra Μουσική: Νίκος Ξυδάκης. Ερμηνεία: Μελίνα Κανά & Έλλη Πασπαλά. Στίχοι: Θοδωρής Γκόνης
1997 Ακρωτήριον Ταίναρον Lyra Μουσική: Νίκος Ξυδάκης. Ερμηνεία: Ελευθερία Αρβανιτάκη & Δώρα Μασκλαβάνου. Στίχοι: Θοδωρής Γκόνης
1997 Δέκα Χρόνια Στου Μπακάκου Lyra 4890 CD Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος. Στίχοι: Θοδωρής Γκόνης. Ερμηνεύει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.
1997 Για τη συνήθεια του έρωτα WEA Μουσική: Παναγιώτης Καλατζόπουλος. Ερμηνεία: Έλλη Πασπαλά. Ένα τραγούδι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη
1998 Ο ήλιος του Γενάρη Sony Μουσική: Ορφέας Περίδης. Ερμηνεύει ο Μανώλης Λιδάκης. Στα 5 τραγούδια τους στίχους έγραψε ο Θοδωρής Γκόνης
1999 Για που το 'βαλες καρδιά μου Sony Μουσική/Ερμηνεία: Ορφέας Περίδης. 1 τραγούδι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη.
1999 Το Αμάρτημα της μητρός μου Lyra Μουσική/Ερμηνεία: Νίκος Ξυδάκης. Δύο τραγούδια σε στίχους Θοδωρή Γκόνη
2000 Η αιχμάλωτη των βουνών Lyra Mουσική: Ανδρέας Ρούσσης. Ερμηνεία: Φένια Παπαδόδημα. Ένα τραγούδι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη
2000 Του έρωτα το φως ΑΚΤΗ Μουσική: Μανώλης Λιδάκης. Ερμηνεία: Κώστας Μακεδόνας. Ένα τραγούδι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη
2001 Ο άγιος έρωτας Lyra Μουσική/Ερμηνεία: Παντελής Θαλασσινός. Ένα τραγούδι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη
2001 Όλα αρχίζουν εδώ Nitro Music Μουσική: Ζωή Τηγανούρια. Ερμηνεία: Ελένη Πέτα. Ένα τραγούδι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη
2002 Το μελτεμάκι Lyra Μουσική: Νίκος Ξυδάκης. Στίχοι: Θοδωρής Γκόνης
2002 Μια βουτιά στην αγάπη ΑΚΤΗ Μουσική: Κώστας Λειβαδάς. Ερμηνεία: Σταύρος Λογαρίδης. Ένα τραγούδι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη
2003 Νίκος Ξυδάκης-Σωκράτης Μάλαμας Lyra Μουσική: Νίκος Ξυδάκης. Ερμηνεία: Σωκράτης Μάλαμας. Πέντε τραγούδια σε στίχους Θοδωρή Γκόνη
2003 Θα είμαι εδώ MINOS Μουσική: Διονύσης Τσακνής. Ερμηνεία: Δημήτρης Μητροπάνος. Ένα τραγούδι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη
2004 Το κλειδί Sony Music - AKTH Δύο τραγούδια σε στίχους Θοδωρή Γκόνη. Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος, Τάκης Μπουρμάς. Ερμηνεία: Μανώλης Λιδάκης
2004 Λουκουμάδες με μέλι Sony Music - ΑΚΤΗ Στίχοι: Θοδωρής Γκόνης. Μουσική: Γιώργος Ανδρέου. Ερμηνεία: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Βασιλική Καρακώστα, Αθηνά Ανδρεάδη
2004 Βραδινό σινιάλο Warner Music Greece Ερμηνεία: Βίκυ Μοσχολιού. Ένα τραγούδι σε μουσική Παντελή Θαλασσινού και στίχους Θοδωρή Γκόνη
2005 Μην πεις ποτέ EMI Ερμηνεία: Ανδριάνα Μπάμπαλη. Ένα τραγούδι σε μουσική Δήμητρας Γαλάνη και στίχους Θοδωρή Γκόνη
2006 Αιθεροβάμων Ettera Μουσική: Κωνσταντίνος Κατωμέρης. Ένα τραγούδι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη. Ερμηνεία: Γεράσιμος Ανδρεάτος.
2007 Έχω Άνθρωπο Lyra Μουσική: Κώστας Λειβαδάς. Στίχοι: Θοδωρής Γκόνης. Ερμηνεύει η Γιώτα Νέγκα.
2009 Μόνο Κόκκινο Lyra 12 τραγούδια σε μουσική του Παντελή Θαλασσινού, με ερμηνευτές τη Μελίνα Κανά και τον συνθέτη. Στα 9 τραγούδια τους στίχους έγραψε ο Θοδωρής Γκόνης.
2009 Σε βάθος δρόμου Μετρονόμος Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης. Ένα τραγούδι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη. Ερμηνεία: Πέννυ Μπαλτατζή
2010 Όλα είναι εδώ Μικρός ήρως Μουσική: Κώστας Λειβαδάς. Ερμηνεία: Γιώργος Μεράντζας. Ένα τραγούδι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη
2011 Τα-ρι-ρα ΑΚΤΗ-Sony Music Ένα τραγούδι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη. Μουσική: Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου. Ερμηνεία: Ελένη Τσαλιγοπούλου
2012 Όλα τα χρώματα του μπλε Studio Pazl Ένα τραγούδι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη. Μουσική: Νίκος Ζουρνής. Ερμηνεία: Νίκος Ζουρνής, Νατάσσα Καμπαστάνα
2014 Αύριο θα είναι αργά Heaven Τρία τραγούδια σε στίχους Θοδωρή Γκόνη. Μουσική: Ορφέας Περίδης, Σωκράτης Μάλαμας. Ερμηνεία: Μανώλης Λιδάκης
2015 Αρόδου Studio Pazl Δύο τραγούδια σε στίχους Θοδωρή Γκόνη. Μουσική: Νίκος Ζουρνής. Ερμηνεία: Νίκη Γλυκή, Λαμπρινή Καρακώστα
2017 7 Ελεγείες και Σάτιρες Μικρή Άρκτος Μουσική/Ερμηνεία: Σταύρος Ξαρχάκος. Στα 2 τραγούδια τους στίχους έγραψε ο Θοδωρής Γκόνης.
2018 Paradise Plus Όγδοο Music Group Ένα τραγούδι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη. Μουσική/Ερμηνεία: Ορφέας Περίδης
2019 Η αιχμάλωτη των βουνών Μετρονόμος Ένα τραγούδι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη. Μουσική: Ανδρέας Ρούσσης. Ερμηνεία: Νίκη Ξυλούρη
2019 Ό,τι αγαπάς υπάρχει Μετρονόμος Ένα τραγούδι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη. Μουσική: Τάσος Γκρους. Ερμηνεία: Αργυρώ Καπαρού
2019 Νέος Κόσμος Μικρή Άρκτος Ένα τραγούδι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη. Μουσική: Γιώργος Ανδρέου. Ερμηνεία: Κορίνα Λεγάκη
2019 Τα Δεύτερα - γιατί κουράστηκαν τα πρώτα Όγδοο Music Group Μουσική: Φώτης Σιώτας. Στίχοι: Θοδωρής Γκόνης. Ερμηνεία: Ιουλία Καραπατάκη, Σωκράτης Μάλαμας, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Διονυσίου
2021 Δύο λάθη United We Fly Μουσική: Φώτης Σιώτας. Στίχοι: Θοδωρής Γκόνης. Ερμηνεία: Φώτης Σιώτας, Ηρώ Μπέζου, Μαρία Χάνου, Δέσποινα Σπανού
2021 Στον Ισθμό Μετρονόμος Ενα τραγούδι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη. Μουσική: Ανδρέας Ρούσσης. Ερμηνεία: Αλέξανδρος Καψοκαβάδης
2022 Δεν ήμουνα ποτέ εδώ Μικρή Άρκτος Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου. Στίχοι: Θοδωρής Γκόνης. Ερμηνεία: Πάρης Κιμιωνής, Χριστίνα Μαξούρη

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πεζογραφία

(2021) Το μαύρο φόρεμα του κόρακα, Άγρα

(2019) Εθνικός Κήπος, Άγρα (σε συνεργασία με την Ελένη Στρούλια)

(2017) Εφτά λευκά πουκάμισα, Άγρα

(2011) Ο ύπνος της Αδρανουπόλεως, Άγρα

(2008) Καρόλου Ντηλ και Τσιμισκή, Άγρα

(2000) Τα πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου, Άγρα

(1993) Η πύλη της ξηράς, Γαβριηλίδης

Ποίηση

(2004) Αγρινίου. Καρόλου Ντηλ και Τσιμισκή, Άγρα

(1997) Λόγια για τραγούδια, Άγρα

(1993) Ένα τραγούδι για το Νίκο Γκάτσο, Άγρα

(1993) Τραγούδια, Άγρα

Θέατρο

(2021) Η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου και άλλες παρηγορίες, Κάπα Εκδοτική (σε συνεργασία με τη Γλυκερία Μπασδέκη)

(2007) Ο ξεπεσμένος δερβίσης, Γαβριηλίδης

Άλλες εκδόσεις

(2004) Ναύπλιο: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο

Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Νέα Εστία», «Ποίηση» καθώς και στην ανθολογία «Τα ποιήματα του 2007».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 BiblioNet. 19192. Ανακτήθηκε στις 28  Απριλίου 2022.
  2. «ΠΡΟΣΩΠΟ – Βιβλιοnet». Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2024. 
  3. Δίφωνο, τεύχος 3, σελ. 90-93, Δεκέμβριος 1995
  4. «Γκόνης Θοδωρής». ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. 17 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2024. 
  5. Θοδωρής Γκόνης: "Ρόλος της τέχνης είναι ν' αναδεικνύει το θαύμα στη ζωή" Βακχικόν

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]