Θεόφιλος Ζαμάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεόφιλος Ζαμάνης
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογράφου

Η καταγωγή του είναι από την Κεφαλλονιά, αλλά γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Αποφοίτησε το 1967 από την Ανώτερη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου. Φοίτησε στη Νομική για δύο χρόνια. Διατέλεσε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπουδαστών Τέχνης (ΠΕΣΤ) το 1964 και 1964. Έχει πάρει μέρος σε δύο διεθνή σεμινάρια:

  • Α. Ιούνιος 1965 Σαν Σεμπαστιάν (Ισπανία) στο Διεθνές Σεμινάριο Φοιτητών Κινηματογράφου & Τηλεόρασης, στα πλαίσια του 13ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν.
  • Β. Σεπτέμβριος 1966 Πράγα (Τσεχοσλοβακία) στο Διεθνές Σεμινάριο Φοιτητών Θεάτρου, Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1971 διδάσκει κατά περιόδους υποκριτική Θεάτρου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και "Αυτοσχεδιασμό" στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου έως το 1980. Το 1980-82 αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Δραματικής Σχολής "ΥΔΡΑΥΛΟΣ" και διδάσκει υποκριτική, αυτοσχεδιασμό και Ιστορία και Αισθητική του Κινηματογράφου. Από το 1983-87 υποκριτική στη Δραματική Σχολή της Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα. Στη Δραματική Σχολή της Ευγενίας Χατζίκου (1987-91) υποκριτική και αυτοσχεδιασμό.

  • Σχολή Κινηματογράφου, Τηλεόρασης Λυκούργου Σταύρακου (1989 έως 1999)
  • Τμήμα Σκηνοθεσίας Παραγωγή - διδασκαλία στους ηθοποιούς, Υποκριτική Αυτοσχεδιασμός και στο Τμήμα Ηχοληπτών: Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Αρχιτεκτονική Εκπομπών, "Ιστορία Μουσικής", "Βιομηχανία ΡαΔΙΟΦΏΝΟΥ, tv, Κινηματογράφου, Θεάτρου και Διαφήμισης". Έχει ανεβάσει με μαθητές της Σχολής το έργο του Μπόχαρτ "Έξω από την πόρτα" σε μια σειρά παραστάσεων στο θέατρο "Πορεία". ΙΕΚ ΞΥΝΗ (1998 έως σήμερα):

α) Τμήμα Δημοσιογραφίας: Ραδιοτηλεόραση STUDIO και λειτουργία του, Τηλεοπτική Παραγωγή-Παρουσίαση, Τέχνη Πειθούς, Πολιτιστικό και Καλλιτεχνικό Ρεπορτάζ.

β) Τμήμα Ηχοληψίας: Βιομηχανία Ρ/Φ, TV, Κινηματογράφος, Διπλωματική Εργασία, Ιστορία Μουσικής.

γ) Τμήμα Η/Υ: Δημόσιες Σχέσεις, Τμήμα ΔΟΣΕ, Marketing, Γραφίστες, Επικοινωνία και Επιχειρηματικότητα.

δ) Τμήμα Προσχολικής Αγωγής: Θεατρικό παιχνίδι. Τμήμα Επαγγελματικού Μακιγιάζ: Ιστορία Τέχνης, Θεάτρου, Κινηματογράφου.

ε) 1997-1998: ΘΕΑΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ: Αυτοσχεδιασμό και Θεατρικό Παιχνίδι.

στ) Επίσης έχει διδάξει τα ανωτέρω μαθήματα σε πολλά σεμινάρια και έχει λάβει μέρος σε διάφορα Διεθνή Συνέδρια, όπως Αρχαίο Δράμα, Μουσική και Αρχαία Ελλάδα (Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών), "Οπτικοακουστικά μέσα" (υπ. Πολιτισμού - Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών) κ.ά.

ζ) Δημιουργός και Δ/νση παραγωγής από σπουδαστές των ΙΕΚ ΞΥΝΗ του μουσικού συγκροτήματος "ΗΧΟΞΥΝΗΔΕς 2001".

η) Δημιουργός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Σκηνοθέτης του "Θεατρικού Εργαστηρίου" του Ομίλου Ξυνή από το 2002 με έργα που παίχθηκαν σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας σε μια σειρά παραστάσεων:

2002: "Δον Κιχώτης" του Λ. Πολενάκη, 2003: "Φαύστα" του Μποστ, 2004: "Μήδεια" του Μποστ. Τα έργα αυτά παίχθηκαν και σε διάφορους Δήμους της Αττικής. 2004: "Απαγωγή της Γιαγιάς" του ντ. Ταξιάρχη στο Θέατρο Μπροντγουαίη.

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη σκηνοθεσία στο Θέατρο: "Τα κορίτσια στον Αέρα" του Μαρκ Καμολετί. Ιδρυτής και σκηνοθέτης του Θιάσου ΠΑΡΟΥΣΙΑ, που από το 1975 ανέβασε την "Κιβωτό" του Χ. Κατσιγιάννη.
Το 1976 το "Δικτατορύων" του Τάσου Ν. Πετρή και το 1997 το "Βαριέμαι" του Ρικάρντο Ταλέσνικ.
Το 1978-79 τον "Χαρτοπαίκτη" του Μ. Χουρμούζη, "Τα Γενέθλια" και "Μια Μοναχική Γυναίκα" του Ντ. Ταξιάρχη.
Το 1980 το "Μαλακώφ" του Μ. Χουρμούζη.
Το 1981 "Τα Εγκαίνια" του Ν. Ζακόπουλου.
Το 1982 "Εδώ Παλιά και Τώρα" (τρία μονόπρακτα των Λάσκαρη, Γιαλαμά, Κορρέ).
Το 1981 σκηνοθέτησε το έργο του Αλμπέρ Καμύ "Οι Δίκαιοι" και τα μονόπρακτα του Γ. Θειακού "Το Σύστημα" στο Εταιρικό Θέατρο Αναζήτηση καθώς και έργα του Ν. Ταξιάρχη "Η Μάνα του Τρομοκράτη" και "Ποιος Σκότωσε τη Μαρία Καστάνη".
Ιδρυτικό στέλεχος της Θεατρικής Λέσχης Πειραιά που το 1980 σκηνοθέτησε το "Βαριέμαι" του Ρικ. Ταλέσνικ.
Επίσης έχει σκηνοθετήσει τα έργα: "Το πανηγύρι", του Δημήτρη Κεχαΐδη στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. "Οι συνυπεύθυνοι" της Αλκ. Γάσπαρη στο Θέατρο ΟΡΒΟ (1986). "Η άλλη όψη" του Ν. Ζακόπουλου στο Θέατρο Ελπίδα (Ελ. Τσαλδάρη -1990). "Οι Δίκαιοι" του Α. Καμύ στο Θέατρο Βικτώρια (Μ. Γκότση-1993). "Μάσκες Ηθοποιού" του Ντ. Ταξιάρχη, στο Θέατρο Προσκήνιο (2004). "Ο Σωφέρ της Κυρίας Νταίζη" του Alfred Uhry με την Κατερίνα Γιουλάκη στο Θέατρο Ελπίδα (2007).

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει γράψει αρκετά σενάρια και έχει γυρίσει την ταινία μικρού μήκους "Αισιοδοξία", που έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πράγας (1966), στο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλμς Άμστερνταμ (10967) και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου UNEF Παρίσι (1966).

Τέλος το 1987 σκηνοθέτησε τέσσερα ντοκιμαντέρ, κείμενα και έρευνα του Γιάννη Αγγέλου με γενικό τίτλο "Ο Αγώνας και οι εφημερίδες του" για την ΕΡΤ1, τις ταινίες "Το τραγούδι των παιδιών" (1996) και "Πάσχα στα Ζαγοροχώρια" (1999).

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκηνοθεσία σε πολλά θεατρικά έργα στο "Θέατρο της Δευτέρας" στην ΕΤ1: "Τσάρλι" του Σλ. Μπριόζεκ, "Ντετέκτιβ" του Σάφερ, "Η Κληρονομιά της θάλασσας" του Δ. Χρονόπουλου, "Δέκα Μικροί Νέγροι" της Αγκάθα Κρίστι, "Τρίτη Πράξη" του Παλαιολόγου, "Το ποτάμι" της Φ. Τρέζου, "Η Αποκατάσταση" του Ντ. Ταξιάρχη, "Ει, κανείς δεν είναι εκεί" του Σάρογιαν κ.ά.
Έχει σκηνοθετήσει και αρκετά παιδικά θεατρικά έργα. Έγραψε, παρουσίαζε και είχε την επιμέλεια των εβδομαδιαίων εκπομπών: "Το ντοκιμαντέρ στην 7η Τέχνη", "Κινηματογράφος και Τέχνη", "Οι νέοι στην 7η Τέχνη", "Ιστορία Κινηματογράφου", "Φως στον Κινηματογραφικό χώρο".
Καθώς επίσης μουσικά σκετς και τις μουσικές εκπομπές "Σκοποί του τόπου μας" με τον Ν. Διονυσόπουλο και την εκπομπή "Η Λίλυ-Λι παρουσιάζει" και προλόγιζε τις ταινίες της εκπομπής "Παγκόσμιος Κινηματογράφος" (ΕΤ2).
Σκηνοθέτησε, επίσης, πολλά πολιτιστικά ντοκιμαντέρ, καθώς και ντοκιμαντέρ γεωργικού και κτηνοτροφικού περιεχομένου για το υπουργείο Γεωργίας.
Παραγωγή - Παρουσίαση - Σκηνοθεσία της Εβδομαδιαίας Εκπομπής "Εμείς και οι Λογοτέχνες" (Σαμαράκη, Χριστοδούλου κ.ά. ΥΕΝΕΔ).

Ραδιόφωνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει σκηνοθετήσει πολλά θεατρικά έργα στο ραδιόφωνο, όπως: "Καρέκλες" του Ευγένιου Ιονέσκο, "Ένας γάμος" του Αντόν Τσέχοφ, "Ένα ηλιόλουστο πρωινό" των αδελφών Κιντερό, "Ζωολογικός κήπος" του Έντουαρντ Άλμπι, "Ατμόπλοιο Τενάςσιτυ" του Ροζέ Βιτράκ, "Το γράμμα" του Ουίλιαμ Σόμερσετ Μομ, "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται" του Σπύρου Μελά, "Πολυγαμία" του Γρηγορίου Ξενόπουλου, "Ξημερώνει στις κερασιές" του Δημήτρη Μπόγρη, "Ο θάνατος του εμποράκου" του Άρθουρ Μίλερ, "Τη νύχτα του Αη Γιάννη" του Γ. Καζαντζάκη, "Το τίμημα" του Άρθουρ Μίλερ. Σε πολλά από αυτά τα θεατρικά έργα έκανε και τη μουσική επιμέλεια.
Ραδιοφωνικές σειρές, όπως: "Σκέψεις στο Άπειρο" με την Έλλη Λαμπέτη και τον Κώστα Καρρά, "Τυφλός Ντέτεκτιβ" με τους Ξένια Καλογεροπούλου και Πέτρο Φυσσούν, "Μαύρη Πένα" με τους Κώστα Καστανά και Όλγα Πολίτη, "Πυργοδέσποινα της Κουζίνα" με τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου, "Τα Κάστρα του Θρύλου και της πραγματικότητας" με τους Αιμιλία Υψηλάντη και Θεόδωρο Δημήτριεφ, "Ο Τύπος στον Αγώνα του '21), "Βιλλαρδουίνος" με τους Κώστα Καστανά και Ελένη Χατζηαργύρη, "Οικογενειακοί Διάλογοι" με τους Νικήτα Τσακίρογλου, Χρυσούλα Διαβάτη, Σ. Χάνου, "Ο Κοραής και η Γαλλική Επανάσταση" με τους Γιάννη Αργύρη, Γιώργο Μιχαλακόπουλο, "Η Επιθεώρηση του Ραδιοφώνου" με ένα επιτελείο πρωταγωνιστών.
Έγραψε και παρουσίαζε αρκετές μουσικές και δημοσιογραφικές εκπομπές, όπως: "Μεγεθύνσεις" με τον Π. Μακρή, "Μικρομέγας", οι Νέοι και ο κόσμος τους με τον Κώστα Κατή κ.ά.
Λογοτεχνικές εκπομπές στο ραδιόφωνο. Παραγωγή - Συγγραφή - Σκηνοθεσία - Παρουσίαση: "Λογοτεχνικές Ταυτότητες", "Νέες Εκδόσεις", "Υπάρχουν και... Περιοδικά", "Σελίδες Βιβλίων", "Οι Ρίζες μας", "Από τη σύγχρονη Πνευματική Κίνηση", "Βιβλιοκριτική" με τον Δ. Γιάκο και Πάνο Παναγιωτούνη, "Ιδανικές φωνές και Αγαπημένες", πολλές επίκαιρες εκπομπές - αφιερώματα σε λογοτέχνες και καλλιτέχνες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]