Θεόδωρος Κατσίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεόδωρος Κατσίκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση25  Μαρτίου 1936
Θάνατος15  Μαρτίου 2013
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΝέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Ανανέωση
Οικογένεια
ΤέκναΚώστας Κατσίκης
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Αττικής)

Ο Θεόδωρος Κατσίκης (25 Μαρτίου 1936 - 15 Μαρτίου 2013) ήταν Έλληνας πολιτικός από την Καρδίτσα. Χρημάτισε βουλευτής (1990-2007) της ΝΔ και της ΔΗΑΝΑ.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Καρυά Καρδίτσας και ήταν πτυχιούχος πολιτικών επιστημών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 εντάχθηκε στην νεολαία της ΕΡΕ και εν συνεχεία στη ΝΔ. Στις κοινοτικές εκλογές του 1975 εξελέγη πρόεδρος της κοινότητας Γλυκών Νερών στην Αττική.

Έπειτα από 15 χρόνια παρουσίας, αποχώρησε από τη ΝΔ και εντάχθηκε στη ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου, με την οποία εξελέγη βουλευτής υπολοίπου Αττικής στις εκλογές του 1990. Στις εκλογές εκείνες υπήρχε δυστοκία, καθώς η ΝΔ είχε καταλάβει 150 έδρες. Ωστόσο, η μοναδική έδρα της ΔΗΑΝΑ συνετέλεσε στην αποσόβηση πολιτικής κρίσης, καθώς ο Κατσίκης ήταν ο 151ος βουλευτής της κυβέρνησης.

Τρεις μήνες μετά την εκλογική του επιτυχία με τη ΔΗΑΝΑ, ο Κατσίκης επανεντάχθηκε στη ΝΔ στις 19 Ιουλίου 1990, για να παραιτηθεί το Νοέμβριο του 2003, οπότε κατέστη ανεξάρτητος βουλευτής. Μετά το 1990, ο Κατσίκης επανεξελέγη βουλευτής στο υπόλοιπο Αττικής στις εκλογές του 1993, 1996, 2000 και του 2004.

Παραίτηση από τη Νέα Δημοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2003 βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης κριτικής καθώς ο γιος του Σόλωνας συνελήφθη από την Ελληνική αστυνομία δύο φορές για χρήση ναρκωτικών, οδήγηση χωρίς νόμιμο δίπλωμα, αλλά και παράνομη κατακράτηση.[1] Συγκεκριμένα, ο Σόλωνας βρέθηκε από την αστυνομία στο βουλευτικό αυτοκίνητο του πατέρα του χωρίς δίπλωμα και με δύο φίλους του να καπνίζουν Ινδική κάνναβη. Ο Σόλωνας συνελήφθη για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο έτος, όταν μαζί με φίλους του έκλεψαν αστυνομικό εξοπλισμό και έστησαν αστυνομικό μπλόκο στην οδό Μεσογείων όπου πραγματοποιούσαν παράνομους ελέγχους αλκοτέστ υποδυόμενοι αστυνομικούς της ΕΥΠ. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη και στις δύο περιπτώσεις για αντιποίηση επαγγέλματος και απειλή, παράνομη κατακράτηση, ενώ κατηγορήθηκε και για παράνομη οπλοκατοχή. Με απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών με τριετή αναστολή,[2] αλλά τελικώς αθωώθηκε καθώς δεν στοιχειοθετήθηκε η αντιποίηση αρχής.[3]

Στις 13 Νοεμβρίου ο Θεόδωρος Κατσίκης ανακοίνωσε την οριστική του παραίτηση από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ανεξαρτητοποιήθηκε.[4]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη σύζυγό του, Σοφία Γεωργιοπούλου, απέκτησαν 4 κόρες και 2 γιους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]