Θεολογία της Απελευθέρωσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προτομή του Καμίλο Τόρες, ο οποίος αποτέλεσε εμβληματική μορφή για τη Θεολογία της Απελευθέρωσης

Η Θεολογία της Απελευθέρωσης είναι θεολογικό ρεύμα της χριστιανικής πίστης. Αναπτύχθηκε τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 μέσα στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Λατινικής Αμερικής και έχει εξελιχθεί σε διεθνές διαδογματικό κίνημα.

Ο όρος Θεολογία της Απελευθέρωσης εισήχθη από τον Περουβιανό ιερέα και θεολόγο Γκουστάβο Γκουτιέρες το 1971, ο οποίος έγραψε το ομώνυμο βιβλίο. Έχοντας πολιτικές προεκτάσεις, η Θεολογία της Απελευθέρωσης θεωρεί ότι η διδασκαλία του Ιησού Χριστού πρέπει να κινητοποιεί σε αγώνα για κοινωνική, οικονομική και πολιτική απελευθέρωση από την ανισότητα και την αδικία[1][2]. Εκτός από τον Γκουστάβο Γκουτιέρες, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σκέψης της Θεολογίας της Απελευθέρωσης κατέχουν οι Λεονάρντο Μποφ, Χέλντερ Καμάρα, Ερνέστο Καρντενάλ καθώς και οι Ιησουίτες Χουάν Λουίς Σεγούντο και Γιόν Σομπρίνο.

Επίσης, υπήρξαν ακόμα και Ευαγγελικοί υποστηρικτές της Θεολογίας της Απελευθέρωσης, με προεξέχοντες τους Ρούμπεμ Άλβες[3][4], Χοσέ Μίγκεζ Μπονίνο και Ρενέ Παντίγα. Ενώ άσκησε επιρροή και σε θεολόγους όπως ο Γιούργκεν Μόλτμαν.

Εμβληματικές προσωπικότητες από τον χώρο της Θεολογίας της Απελευθέρωσης αποτελούν, ο Κολομβιανός ιερέας Καμίλο Τόρες που δολοφονήθηκε το 1966 από τον στρατό της Κολομβίας ενώ είχε ενταχθεί στο αντάρτικο του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN)[5] και ο αρχιεπίσκοπος του Ελ Σαλβαδόρ Όσκαρ Ρομέρο που δολοφονήθηκε το 1980 την ώρα της Θείας Λειτουργίας από ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση[6][7][8][9].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ''"Η Θεολογία της Απελευθέρωσης είναι μια ερμηνεία της χριστιανικής πίστης, για τον αγώνα και την πάλη αυτών που υποφέρουν από την φτώχεια, καθώς και μια κριτική της κοινωνίας για την Καθολική πίστη και τον Χριστιανισμό, μέσα από τα μάτια των φτωχών", Φίλιπ Μπέρυμαν, Liberation Theology: essential facts about the revolutionary movement in Latin America and beyond, 1987
  2. "Η Θεολογία της Απελευθέρωσης είναι μια προσπάθεια να βρεθεί μια γλώσσα, με την οποία να μιλήσουμε για την αγάπη του Θεού στους θεόφτωχους Χριστιανούς αυτής της ηπείρου… Η Εκκλησία δεν είναι ένα καταφύγιο μακριά από την πόλη. Ακολουθεί τα βήματα εκείνου του Ιησού που έζησε, δούλεψε, αγωνίστηκε και πέθανε στο κέντρο της πόλης… Χωρίς στράτευση στο πλευρό των φτωχών, δεν μπορεί να υπάρξει χριστιανική ζωή", Γκουστάβο Γκουτιέρες, όπως παραθέτει ο Ανδρέας Χ. Αργυρόπουλος στο βιβλίο του "Η Θεολογία της Απελευθέρωσης στο μάθημα των θρησκευτικών", εκδόσεις Manifesto, 2011.
  3. Alves, Rubem A. (1988). Towards a Theology of Liberation (στα Αγγλικά). Princeton Theological Seminary. 
  4. «Rubem Alves – Liberation Theology Pioneer». Critical Therapy Center. New York, NY. 21 Ιουλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2014. 
  5. Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Ο παπάς δίπλα στον Τσε, Ελευθεροτυπία, 23 Οκτωβρίου 2007
  6. El País, 7 Νοεμβρίου 2009
  7. Mayra Gómez, Human Rights in Cuba, El Salvador, and Nicaragua: A Sociological Perspective on Human Rights Abuse, Taylor & Francis, σελ. 110. ISBN 978-0-415-94649-0.
  8. Henry Settimba, Testing Times: Globalisation and Investing Theology in East Africa, AuthorHouse, σελ. 223, ISBN 978-1-4678-9899-7.
  9. Julian Miglierini, El Salvador marks Archbishop Oscar Romero's murder. BBC News.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γκουστάβο Γκουτιέρες, Θεολογία της Απελευθέρωσης, Άρτος Ζωής, Αθήνα 2012, ISBN 978-960-8053-38-0