Θίασος Λεμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Θίασος Λεμού δημιουργήθηκε το 1944. Ονομάστηκε έτσι από τον ηθοποιό Αδαμάντιο Λεμό.

Ίδρυση και δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 14 Ιουνίου του 1944 ο Αδαμάντιος Λεμός και η Μαίρη Γιατρά Λεμού ιδρύουν τον «Θίασο Λεμού». Ο Αδαμάντιος Λεμός ήταν ακόμα στις ένοπλες δυνάμεις της Μ. Ανατολής και δεν μπορούσε ο θίασος να έχει το δικό του όνομα, έτσι το όνομα του θιάσου αρχικά ονομάστηκε «Θίασος Μαίρης Λεμού», η οποία έχει παραιτηθεί ήδη από το Συγκρότημα Ψυχαγωγίας Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιείται έναρξη των παραστάσεών του στο θερινό θέατρο Λούνα Παρκ της Αλεξάνδρειας και συνεχίζει με περιοδεία στις εξής πόλεις: Κάιρο, Ισμαηλία, Μανσούρα, Ζαγαζίκ, Καφρ ελ Ζαγιάτ, Σουέζ, Πορτ Σάιντ.

Στις 22 Αυγούστου 1945 φθάνουν στην Κύπρο προσκαλεσμένοι από το ΑΚΕΛ για να οργανώσουν το πρώτο παγκύπριο επαγγελματικό θέατρο, "Ο Προμηθέας", όπου δίδαξαν και παρουσίασαν συνολικά 14 θεατρικά έργα. Παράλληλα ίδρυσαν Δραματική Σχολή και Παιδικό θέατρο.

Ο Λεμός γυρίζοντας στην Ελλάδα από την Αίγυπτο το καλοκαίρι του 1947 σχηματίζει προσωπικό θίασο, το Θίασο Λεμού, και αρχίζει τις παραστάσεις του στο Θέατρο Παλλάδιο της Καλλιθέας, με σκοπό την ανακάλυψη και προβολή των νέων μεταπολεμικών θεατρικών δυνάμεων.

Τελειώνοντας την πρώτη δοκιμαστική πρωτοποριακή του φάση στο «Παλλάδιο» με σχετική επιτυχία, ο Λεμός επισημαίνει ένα οικόπεδο πάνω στην κεντρική λεωφόρο Θησέως στην Καλλιθέα, του οποίου ο ιδιοκτήτης δέχτηκε τη μετατροπή του σε κανονικό θέατρο με το σχετικό εξοπλισμό του, με δαπάνες του Λεμού. Η συμφωνία προέβλεπε η απόσβεση του ποσού να γίνεται σταδιακά έναντι ποσοστού 20% πάνω στις ακαθάριστες εισπράξεις.

Ο θίασος θα μείνει τα επόμενα χρόνια στο Θέατρο Διονύσια και θα παρουσιάσει έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Το 1950, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο Ιάκωβος Καμπανέλλης με το έργο "Χορός πάνω στα στάχυα". Το 1951 ο Λεμός περιοδεύει με τον θίασο του στην Ελλάδα και για τα δυο επόμενα χρόνια στο εξωτερικό: στην Αίγυπτο και στο Σουδάν (Χαρτούμ).

Τον Νοέμβριο του 1953, ο Θίασος Λεμού εγκαθίσταται στο Θέατρο του Πειραϊκού Συνδέσμου, με πρεμιέρα στις 18 Νοεμβρίου. Τη θερινή περίοδο του 1955, παρουσιάζει το κωμειδύλλιο "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας" σε μορφή λαϊκού πανηγυριού στο Αρχαίο Θέατρο Άργους με τη συμμετοχή της «Εταιρίας Ελληνικών Λαϊκών Χορών και Τραγουδιών» της Δόρας Στράτου.

Ηθοποιοί του θιάσου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]