Θέατρο των Τάξεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θέατρο των Τάξεων
Χάρτης
Είδοςθέατρο και όπερα
ΔιεύθυνσηŽelezná 540/11
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°5′10″N 14°25′26″E
Διοικητική υπαγωγήΣτάρε Μιέστο[1] και Prague 1
ΧώραΤσεχία
Έναρξη κατασκευής1783
Ολοκλήρωση21  Απριλίου 1783
ΈνοικοιNational Theatre[2] και Stavovské divadlo
ΙδιοκτήτηςNational Theatre
ΔιαχειριστήςNational Theatre[2] και Stavovské divadlo
ΑρχιτέκτοναςCaspar Hermann Graf von Künigl, Anton Haffenecker, Karel Pollak και Josef Niklas
ΧρηματοδότηςFranz Anton von Nostitz-Rieneck[3]
Προστασίαεθνικό μνημείο της Τσεχικής Δημοκρατίας και πολιτισμικό μνημείο της Τσεχίας
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Θέατρο των Τάξεων ("Stavovské divadlo") είναι ιστορικό θέατρο της Πράγας, στην Τσεχία. Προσαρτήθηκε στο Εθνικό Θέατρο της Πράγας το 1948 και στηρίζεται σε τρία καλλιτεχνικά σύνολα: όπερα, μπαλέτο και δράμα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Θέατρο των Τάξεων χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα ως ανταπόκριση στις ιδέες του Διαφωτισμού, έχοντας ως σκοπό τη γενική πρόσβαση στο θέατρο αλλά και το ίδιο το κτήριο να αναδεικνύει τα πολιτιστικά πρότυπα της χώρας. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Anton Haffenecker και χτίστηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια για τον Κόμη Νόστιτς.

Το Θέατρο των Τάξεων το 1797

Τα πρώτα χρόνια ονομαζόταν Θέατρο Νόστιτς. Το θέατρο άνοιξε το 1783 με μία παράσταση της τραγωδίας Εμίλια Γκαλόττι του Γερμανού δραματουργού Γκότχολντ Έφρεμ Λέσινγκ. Το ίδιο το κτήριο είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στην Πράγα.

Πολιτιστικά γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ το θέατρο χτίστηκε αρχικά με την πρόθεση να παρουσιάζονται γερμανικά δράματα και ιταλικές όπερες, σταδιακά παρουσιάστηκαν και έργα σε άλλες γλώσσες. Οι πρώτες τσέχικες παραγωγές ανέβηκαν το 1785 προκειμένου να επιτευχθεί ένα ευρύτερο κοινό, και από το 1812 η έξοδος στο Θέατρο των Τάξεων έγινε πλέον ένα σύνηθες χαρακτηριστικό της κυριακάτικης εξόδου. Πολλοί διάσημοι Ευρωπαίοι άνθρωποι της μουσικής, όπως ο Νικολό Παγκανίνι, έδωσαν παραστάσεις ή διηύθυναν την ορχήστρα του θεάτρου, όπως ο Καρλ Μαρία φον Βέμπερ, ο Άντον Ρουμπινστάιν, ο Καρλ Γκόλντμαρκ και ο Γκούσταβ Μάλερ.

Στις 29 Οκτωβρίου 1787 έγινε στο Θέατρο των Τάξεων η παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας "Ντον Τζιοβάννι" με τον ίδιο τον Μότσαρτ να διευθύνει την ορχήστρα.

Το 1834 έκανε πρεμιέρα μία μουσική κωμωδία με τίτλο Φιντλόβατσκα. Ένα από τα τραγούδια της, το "Πού είναι η πατρίδα μου" (Kde domov můj), έγινε αργότερα ο εθνικός ύμνος της Τσεχίας.

Πρόσφατη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Θέατρο των Τάξεων συνεχίζει μέχρι σήμερα να παρουσιάζει δραματικά έργα, μπαλέτα και όπερες, εστιάζοντας κυρίως στο οπερατικό έργο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Ακόμα περισσότερη φήμη τού προσέδωσε το γεγονός ότι στο θέατρο γυρίστηκαν σκηνές της βραβευμένης με Όσκαρ κινηματογραφικής ταινίας Αμαντέους, του Τσέχου σκηνοθέτη Μίλος Φόρμαν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Συντεταγμένες: 50°05′10″N 14°25′26″E / 50.08611°N 14.42389°E / 50.08611; 14.42389