Θάλασσα των Κοραλλίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Θάλασσα των Κοραλλιών)


Θάλασσα των Κοραλλίων
ΧώραΑυστραλία, Παπούα Νέα Γουινέα, Νησιά Σολομώντα, Βανουάτου και Γαλλία
Έκταση4.791.000 km²
Γεωγραφικές συντεταγμένες18°0′0″S 158°0′0″E

Η Θάλασσα των Κοραλλίων (Coral Sea) βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Αυστραλίας και περιλαμβάνει πολλά ακατοίκητα νησιά τα οποία ανήκουν στην Αυστραλία.Η Θάλασσα των Κοραλιών έχει έκταση 4.791.000 τ. χλμ. και μέγιστο βάθος 9.165 μέτρα. Στη Θάλασσα αυτή υπάρχει ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (great barrier reef) ο οποίος έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1981. Στην περιοχή διεξάγονται δημοφιλείς ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως το σερφ και οι καταδύσεις.

Η Θάλασσα των Κοραλλίων οριοθετείται στα ανατολικά από τον Ειρηνικό ωκεανό και τα νησιά Βανουάτου, της Νέας Καληδονίας και των νήσων του Σολομώντα. Στο Βορρά από το αρχιπέλαγος Λουισιάντε και την Παπούα Νέα Γουινέα, δυτικά από το στενό Τόρες και βόρεια από το ακρωτήριο Υόρκη. Στα νότια συναντά τη Θάλασσα της Τασμανίας. Τα ανατολικά μέρη της θάλασσας είναι επιρρεπή σε σεισμούς που δημιουργούν Τσουνάμι. Τα θερμά νερά της Θάλασσας των Κοραλλίων παράγουν συνήθως μικρούς κυκλώνες κάθε χρόνο. Η θάλασσα πήρε το όνομα της από τον Μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο, βασικός ρυθμιστής του παγκόσμιου κλίματος.

Μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ο Μεγάλος Κοραλιογενής Ύφαλος

Ο Μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος δημιουργήθηκε, όταν πριν από 6.000 μέχρι 20.000 έτη, η περιοχή του ύφαλου ήταν ξηρά και υπήρχε μια παράκτια πεδιάδα και ηπειρωτικά νησιά. Καθώς η στάθμη της θάλασσας αυξανόταν σταθερά και η παράκτια πεδιάδα βυθιζόταν στα νερά, τα κοράλλια επεκτείνονταν όλο και ψηλότερα στους λόφους της. Με την περαιτέρω αύξηση της στάθμης, τα περισσότερα από τα ηπειρωτικά νησιά βυθίστηκαν. Τα κοράλλια έπειτα άρχισαν να εισβάλλουν στους λόφους και να διαμορφώνουν τους σημερινούς κοραλλιογενείς νήσους και τους σκοπέλους. Η στάθμη της θάλασσας στον κοραλλιογενή ύφαλο δεν έχει αυξηθεί σημαντικά στα τελευταία 6.000 χρόνια.

Ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 4-8 Μαΐου του 1942 στη Θάλασσα των Κοραλλίων έγινε μια από τις πιο ιστορικές ναυμαχίες του Β΄παγκοσμίου πολέμου ανάμεσα στο Αμερικανικό και Ιαπωνικό ναυτικό.

Το US Lexington κατά τη Ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Συντεταγμένες: 16°56′03″S 155°06′36″E / 16.93417°S 155.11000°E / -16.93417; 155.11000