Θάλασσα της Γαλιλαίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 32°50′N 35°35′E / 32.833°N 35.583°E / 32.833; 35.583

Θάλασσα της Γαλιλαίας
ΕισροήΙορδάνης ποταμός
ΕκροήΙορδάνης ποταμός, εξάτμιση
Χώρες ΛεκάνηςΙσραήλ, Συρία, Ιορδανία
Μέγιστο Μήκος20,8 km
Μέγιστο Πλάτος11,2 km
Έκταση166 km²
Μέγιστο Βάθος47 μέτρα
Όχθη53 χλμ.
Ύψος Επιφάνειας- 205 μέτρα
Νησιά2
Η Θάλασσα της Γαλιλαίας ή Λίμνη Γεννησαρέτ

Η Θάλασσα της Γαλιλαίας, γνωστή και ως Λίμνη Γεννησαρέτ, λίμνη Τιβεριάδα ή Θάλασσα της Κινέρετ (ή Κιννέρετ ή Χενερέθ) είναι στην ουσία λίμνη που βρίσκεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, παρά τα υψίπεδα του Γκολάν που δεσπόζουν την περιοχή. Η έκτασή της φθάνει τα 166 τ.χλμ. και η μέση στάθμη της βρίσκεται 205 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, παρουσιάζοντας έτσι αρνητικό υψόμετρο. Είναι η χαμηλότερη λίμνη γλυκέων υδάτων στον κόσμο. Το μέγιστο μήκος από Β. προς Ν. είναι 20,8 χλμ. και το μέγιστο πλάτος 11,2 χλμ., λίγο βορειότερα του μέσου, προσδίδοντας σχήμα ανεστραμμένου αχλαδιού. Το συνολικό ανάπτυγμα της ακτής φθάνει τα 53 χλμ.. Το δε μέγιστο βάθος της είναι 47 μ., που βρίσκεται στο ΒΔ. τμήμα της.

Η Θάλασσα της Γαλιλαίας τροφοδοτείται με νερό στο βόρειο τμήμα της κυρίως από τον Ιορδάνη ποταμό ο οποίος υπερχειλίζοντάς την στο νότιο μέρος συνεχίζει στη Νεκρά Θάλασσα όπου και εκβάλει. Πρόκειται για την βιβλική λίμνη της Γεννησαρέτ ή λίμνη της Τιβεριάδας.

Στη Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται ως θάλασσα της Χενερέθ, πριν την εξορία των Ιουδαίων στη Βαβυλώνα, περί τον 6ο αιώνα π.Χ. και με αυτή την ονομασία (Κινερέτ) αναφέρεται σήμερα από τους Ισραηλίτες. Λίμνη της Γεννησαρέτ αναφέρεται μετά την επιστροφή των Ιουδαίων. Το όνομα λίμνη Τιβεριάδας εμφανίστηκε στο τέλος του 1ου αιώνα μ.Χ. και το πήρε από τη πόλη Τιβεριάδα η οποία κτίστηκε στις όχθες της. Οι Άραβες την αποκαλούν Μπαρταμπαπρίγια.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ. 16ος, σελ. 66.
  • David and Patt Alexander "Το εκπληκτικό Εγχειρίδιο της Βίβλου" , Εκδόσεις Πέργαμος, Αθήνα 1993, σελ. 671.