Ζωνόεδρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ζωνόεδρο είναι ένα κυρτό πολύεδρο που η κάθε του επιφάνεια είναι ένα πολύγωνο με κάποιο σημείο συμμετρίας (ή, ισοδύναμα, συμμετρία με 180° περιστροφή). Το κάθε ζωνόεδρο μπορεί να περιγραφεί ισοδύναμα ως το άθροισμα Μινκόφσκι του συνόλου των ευθύγραμμων τμημάτων του στον τρισδιάστατο χώρο, ή ως τρισδιάστατη προβολή υπερκύβου. Τα ζωνόεδρα ορίστηκαν και μελετήθηκαν αρχικά από έναν Ρώσο μαθηματικό και κρυσταλλογράφο, τον Yevgraf Stepanovich Fyodorov.

Γενικότερα, σε οποιαδήποτε διάσταση, το άθροισμα Μινκόφσκι των ευθύγραμμων τμημάτων αποτελεί ένα πολύτοπο γνωστό και ως ζωνότοπο.


Τύποι ζωνόεδρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οποιαδήποτε πρίσμα πάνω από ένα κανονικό πολύγωνο με άρτιο αριθμό πλευρών σχηματίζει ένα ζωνόεδρο. Αυτά τα πρίσματα μπορεί να σχηματίζονται έτσι ώστε όλες οι επιφάνειες είναι κανονικές: δύο αντίθετες επιφάνειες είναι ίσες με το κανονικό πολύγωνο από το οποίο σχηματίστηκε το πρίσμα, και είναι συνδεδεμένες σε μία αλληλουχία τετράγωνων επιφανειών. Τα ζωνόεδρα αυτού του τύπου είναι ο κύβος, το εξαγωνικό πρίσμα, το οκταγωνικό πρίσμα, το δεκαγωνικό πρίσμα, το δωδεκαγωνικό πρίσμα, και ούτω καθεξής.

Στην άπειρη αυτή οικογένεια των ζωνόεδρων με κανονικές έδρες, υπάρχουν τρία επιπλέον Αρχιμήδεια στερεά, που όλα είναι παγκόλουρα των κανονικών μορφών:

Επιπλέον, ορισμένα Καταλανικά στερεά (δυϊκά των Αρχιμήδειων στερεών) είναι επίσης ζωνόεδρα:

Άλλα πολύεδρα με όλες τις έδρες τους ρόμβους:

Ζωνόεδρο Εικόνα Πλήθος
γεννητριών
Κανονική
επιφάνεια
Μεταβατική
επιφάνεια
Μεταβατική
ακμή
Μεταβατική
κορυφή
Μεταβατικό κελλί
(γέμισμα χώρου)
Απλό
πολύτοπο
Κύβος
4.4.4
Κύβος 3 Ναι Ναι Ναι Ναι Ναι Ναι
Εξαγωνικό πρίσμα
4.4.6
Εξαγωνικό πρίσμα 4 Ναι Όχι Όχι Ναι Ναι Ναι
2ν-πρίσμα (ν > 3)
4.4.2ν
2ν πρίσμα ν + 1 Ναι Όχι Όχι Ναι Όχι Ναι
Κόλουρο οκτάεδρο
4.6.6
Κόλουρο οκτάεδρο 6 Ναι Όχι Όχι Ναι Ναι Ναι
Κόλουρο κυβοκτάεδρο

4.6.8
Κόλουρο κυβοκτάεδρο 8 Ναι Όχι Όχι Ναι Όχι Ναι
Κόλουρο εικοσιδωδεκάεδρο
4.6.10
Κόλουρο εικοσιδωδεκάεδρο 15 Ναι Όχι Όχι Ναι Όχι Ναι
Ρομβικό δωδεκάεδρο
V3.4.3.4
Ρομβικό δωδεκάεδρο 4 Όχι Ναι Ναι Όχι Ναι Όχι
Ρομβικό τριακοντάεδρο
V3.5.3.5
Ρομβικό τριακοντάεδρο 6 Όχι Ναι Ναι Όχι Όχι Όχι
Ρομβο-εξαγωνικό δωδεκάεδρο Ρομβο-εξαγωνικό δωδεκάεδρο 5 Όχι Όχι Όχι Όχι Ναι Όχι
Κόλουρο ρομβικό δωδεκάεδρο Κόλουρο ρομβικό δωδεκάεδρο 7 Όχι Όχι Όχι Όχι Όχι Ναι

Αποσύνθεση ζωνόεδρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και δεν είναι γενικά αληθές ότι το κάθε πολύεδρο αποσυντίθεται σε οποιαδήποτε άλλο πολύεδρο του ίδιου όγκου (βλέπε Τρίτο πρόβλημα του Χίλμπερτ), είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε δύο ζωνόεδρα ίσων όγκων μπορούν να αποσυντίθενται το ένα στο άλλο.

Ζωνότοπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άθροισμα Μινκόφσκι των ευθύγραμμων τμημάτων σε οποιαδήποτε διάσταση αποτελεί ένα είδος πολύτοπου που ονομάζεται ζωνότοπο. Οι επιφάνειες του κάθε ζωνότοπου είναι και αυτές ζωνότοπα μίας διάστασης κάτω. Παραδείγματα ζωνότοπων τεσσάρων διαστάσεων περιλαμβάνουν το τεσσεράκτιο (αθροίσματα Μινκόφσκι των d αμοιβαίων κατακόρυφων ίσου μήκους ευθύγραμμων τμημάτων), το μεγάλο πρισματοδεκάχωρο και το περικομμένο εικοσιτερτάχωρο. Κάθε μετετραμμένο πολύεδρο (permutohedron) είναι ένα ζωνότοπο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Zonohedron της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).