Ζλάτιμπορ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζλάτιμπορ
Χάρτης
Ύψος1.496 μέτρα
ΟροσειράΔειναρικές Άλπεις
ΧώρεςΣερβία
Το Ζλάτιμπορ
Τοπίο στο Ζλάτιμπορ

Το Ζλάτιμπορ (σερβικά: Златибор) είναι μια ορεινή περιοχή στη Σερβία που καλύπτει μια έκταση περίπου 1000 τετραγωνικών χλμ., έχει 55 χλμ. πλάτος και 20 χλμ. μήκος. Επεκτείνει σε κατεύθυνση από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά κι ανήκει στις Δειναρικές Άλπεις. Η ψηλότερη κορυφή είναι η Τορνίκ με υψόμετρο 1496 μέτρα, οι ψηλότερες κορυφές του βρίσκονται στο νότιο τμήμα του Ζλάτιμπορ, όμως το υψόμετρο μειώνεται κατευθυνόμενοι βόρεια. Είναι γνωστό καλοκαιρινό και χειμερινό θέρετρο της Σερβίας. Το Ζλάτιμπορ βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σερβίας στη περιοχή των συνόρων μεταξύ Ράσκα, Ερζεγοβίνης και Πολίμλια.

Το Ζλάτιμπορ διοικητικά διαιρείται σε δύο δήμους: Την Τσαϊετίνα και το Ούζιτσε. Η σιδηροδρομική γραμμή Βελιγράδι-Μπαρ περνάει μέσα από το Ζλάτιμπορ.

Το Ζλάτιμπορ βρίσκεται στο «κέντρο» της Σερβίας. Η απόσταση από τα βουνά στο Βελιγράδι είναι 230 χιλιόμετρα, 300 χιλιόμετρα ως το Νόβι Σαντ όπως ακριβώς και στην Αδριατική Θάλασσα.

Το Ζλάτιμπορ είχε πάντα μια μεγάλη θέση στα σύνορα. Στο λόφο κοντά στο Τζαπλανίκα Σίγκλι σήμερα, ήταν τα σύνορα της Σερβίας με δύο αυτοκρατορίες - η Αυστροουγγρική και η Οθωμανική. Το Ζλάτιμπορ βρίσκεται στα μισά του δρόμου μεταξύ του Βελιγραδίου προς το Μαυροβούνιο και το Ντουμπρόβνικ.

Υπάρχουν τρεις μύθοι για την προέλευση του ονόματος του Ζλάτιμπορ που προέρχεται από τη λέξη Ζλάταρ. Είναι βέβαιο ότι το όνομα προέρχεται από τη λέξη χρυσό ή βόριο, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς. Το ένα λέει ότι το όνομα προέρχεται από το χρυσαφί χρώμα των βοσκοτόπων του, το οποίο δεν είναι πολύ πιθανό, άλλος θρύλος λέει ότι μετανάστες από το Μαυροβούνιο και Ερζεγοβίνη καυχήθηκαν για τον πλούτο των πεύκων που έχει κι έμεινε η ονομασία, μια τρίτη παράδοση, ίσως η πιο ακριβή, λέει ότι το όνομα προέρχεται από ένα από τα πολύ σπάνια είδη λευκού πεύκου που λέγεται και χρυσό πεύκο.

Το Ζλάτιμπορ έχει υπό αλπικό κλίμα. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στο Ζλάτιμπορ είναι περίπου 7,5 °C. Ο ψυχρότερος μήνας είναι ο Ιανουάριος με μέση θερμοκρασία -2.5 °C, και ο θερμότερος είναι ο Αύγουστος, με περίπου 15 °C. Η μέση ημερήσια θερμοκρασία στο Ζλάτιμπορ είναι περίπου 18 °C.. Η μέση ετήσια βροχόπτωση στις Παλισάδες είναι περίπου 880 mm, στη Λιουμπίσα περίπου 990 χιλιοστά, και στην Καϊετίνα περίπου 940 χιλιοστά, ενώ οι νοτιοανατολικές περιοχές έχουν λίγο περισσότερο από 1000 mm. Οι πιο κοινοί και ταχύτεροι άνεμοι στο Ζλάτιμπορ έρχονται από τα νοτιοδυτικά και βορειοανατολικά, ιδιαίτερα κατά την περίοδο από Οκτώβριο έως Μάιο. ΝΔ και νότιοι άνεμοι συνήθως εμφανίζονται από το φθινόπωρο έως την άνοιξη που φέρνουν σχετικά ζεστή μάζα του αέρα ενώ το καλοκαίρι οι αυξάνεται η θερμοκρασία του αέρα.

Η περιοχή του Ζλάτιμπορ συχνά μαστίζεται από μετατόπιση του πληθυσμού, έτσι υπάρχουν λίγες οικογένειες που μπορούμε να πούμε ότι είναι αυτόχθονες. Κατά τη διάρκεια του δέκατου έβδομου και δέκατου όγδοου αιώνα στην περιοχή εγκαταστάθηκαν οικογένειες από το Μαυροβούνιο τη Βοσνία και τη Ράσκα. Μαζικές μεταναστεύσεις έγιναν, το 1791, το 1807, και κατά τη διάρκεια της βοσνιακής εξέγερσης του 1875 και 1877.

Το Ζλάτιμπορ έχει πλούσια βλάστηση πολλά λιβάδια και βοσκότοπους. Έως τα 600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας εκπροσωπούνται είδη φυλλοβόλων όπως οξιά, δρυς, σημύδα, Φλαμουριά, και τέφρα, πάνω από τα 600 μέτρα κυριαρχείται από κωνοφόρα όπως λευκό και μαύρο πεύκο, έλατο και ερυθρελάτη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Мала енциклопедија Просвета, Треће издање (1985); Београд: „Просвета“; ISBN 86-07-00001-2
  • Јован Ђ. Марковић (1990): Енциклопедијски географски лексикон Југославије Сарајево: „Свјетлост“; ISBN 86-01-02651-6

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Златибор της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).