Ζλάταρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζλάταρ
Χάρτης
Ύψος1.627 μέτρα
ΟροσειράΔειναρικές Άλπεις
ΉπειροςΕυρώπη
ΧώρεςΣερβία

Το Ζλάταρ (σερβικά : Златар) είναι βουνό στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σερβίας με ψηλότερη κορυφή την Γκόλο Μπρντο με 1.627 ύψος. Βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Λίμ, Ούβτσα, Μίλεσεβκα και Μπίστριτσα. Ανήκει στις Δειναρικές Άλπεις.

Το Ζλάταρ έχει πολλές ηλιόλουστες μέρες, 951 ώρες, 265 ηλιόλουστες μέρες και 100 χιονισμένες ημέρες ετησίως. Στο βουνό γίνεται εξόρυξη λιγνίτη και είναι πλούσιο σε δάση και λιβάδια. Αναπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφική παραγωγή και αρκετά έχει αναπτυχθεί και ο τουρισμός. Κοντά στο βουνό είναι το φαράγγι του ποταμού Ούμπατς όπου ζει ένα σπάνιο είδος γύπα. Κοντά στο βουνό βρίσκεται το μοναστήρι Μιλέσεβα με σπουδαία κειμήλια και χειρόγραφα και αγιογραφίες του 13ου αιώνα.

Στο Ζλάταρ έχει κτιστεί το «Ινστιτούτο για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της αρτηριακής πίεσης», που περιβάλλεται από πεύκα και δέντρα σημύδας. Το χειμώνα λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο με δύο πίστες μήκους 800 μέτρα με σκι-λιφτ και μία μικρότερη μήκους 420 μέτρων.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Мала енциклопедија Просвета, Треће издање (1985); Београд: „Просвета“; ISBN 86-07-00001-2
  • Јован Ђ. Марковић (1990): Енциклопедијски географски лексикон Југославије Сарајево: „Свјетлост“; ISBN 86-01-02651-6

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Златар (планина) της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).