Ζαν-Ζοζέφ Ραμπεαριβέλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζαν-Ζοζέφ Ραμπεαριβέλο
Γέννηση4 Μαρτίου 1901, 4 Μαρτίου 1903
Ανταναναρίβο
Θάνατος23 Ιουνίου 1937
Ανταναναρίβο
Επάγγελμα/
ιδιότητες
ποιητής, συγγραφέας[1] και μεταφραστής
ΥπηκοότηταΜαδαγασκάρη
Σχολές φοίτησηςCollege of Saint Michael, Amparibe
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τoν συγγραφέα

Ο Ζαν-Ζοζέφ Ραμπεαριβέλο (γαλλικά: Jean-Joseph Rabearivelo, 4 Μαρτίου 1903 - 22 Ιουνίου 1937) θεωρείται ευρέως ένας από τους πρώτους Αφρικανούς ποιητές της σύγχρονης εποχής. Το 1926 νυμφεύτηκε τη Μαίρη Ραζαφιτρίμο, με την οποία απέκτησε 5 παιδιά. Υιοθέτησε τις γαλλικές αξιώσεις ότι ήταν Γάλλος εκτός από Μαλαγάσιος, ωστόσο το Παρίσι του αρνήθηκε το αίτημα να ζήσει και να εργαστεί εκεί. Ο λογοτέχνης στενοχωρέθηκε μετά την άρνηση και τελικά αυτοκτόνησε το 1937.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε με το όνομα Ζοζέφ-Καζιμίρ στην Ταναναρίβη (σημερινό Ανταναναρίβο) , το 1901, μόλις πέντε χρόνια μετά την ανακήρυξη του νησιωτικού κράτους σε γαλλική αποικία. Γιος ανύπαντρης μητέρας, διώχθηκε από το κολέγιο του Αγίου Μιχαήλ σε ηλικία 13 ετών, επειδή αρνήθηκε να γίνει μέλος του θρησκευτικού τάγματος. Για μικρό χρονικό διάστημα παρακολούθησε μαθήματα σε δημόσιο σχολείο και στη συνέχεια εγκατέλειψε την επίσημη εκπαίδευση και άσκησε διάφορες μικροδουλειές στη διάρκεια της αποικιακής διακυβέρνησης. Το 1924 ξεκίνησε να εργάζεται ως διορθωτής κειμένων στο Imprimerie της Ιμερίνα. Για τα πρώτα δύο χρόνια εργαζόταν χωρίς μισθό. Παρά το γεγονός αυτό συνέχισε να εργάζεται εκεί ως το τέλος της ζωής του. Σε ολόκληρη τη ζωή του είχε συσσωρευμένα χρέη σε συνδυασμό με το χαμηλό μισθό του και υπέφερε από οικονομικά προβλήματα, τα οποία επιδεινώθηκαν από το πάθος του για τον τζόγο, την αγάπη για την απόκτηση βιβλίων και την αγάπη για το όπιο. Στις 23 Ιουνίου του 1937 έχοντας αφήσει επιστολές αποχαιρετισμού, ο ποιητής αυτοχειριάστηκε με κυάνιο. Οι τελευταίες του στιγμές καταγράφηκαν από τον ίδιο στο προσωπικό του ημερολόγιο Calepins Bleu (Γαλάζια Σημειωματάρια), που καλύπτουν γύρω στις 1.800 σελίδες.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα έργα του παρουσιάζεται η γεωγραφία και αποτυπώνεται η φολκλορική ζωή στη Μαδαγασκάρη, που είναι και η γενέτειρά του. Ωστόσο, τα έργα του παρουσιάζουν ομοιότητες με τους Γάλλους συμβολιστές και υπερρεαλιστές ποιητές. Πολλά βιβλία του εκδόθηκαν από τον εκδοτικό οίκο του και πιθανότατα αυτό αποτέλεσε αιτία για να παραμείνει ο ίδιος εκεί. Ήταν κυρίως αυτοδίδακτος και μανιώδης αναγνώστης βιβλίων. Εξέδωσε ανθολογίες της μαλαγασικής ποίησης και ήταν ενεργός σε δύο λογοτεχνικά περιοδικά, τα 18 Latitude Sud και Capricorne. Από τα 20 λογοτεχνικά του έργα, φαίνεται ότι μόνο τα μισά από αυτά είχαν εκδοθεί την περίοδο του θανάτου του.

Ολοκληρωμένα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ραμπεαριβέλο συνέγραψε ποιήματα, θεατρικά έργα και κριτική για λογοτεχνικά έργα.

  • La coupe de cendres (1924)
  • Sylves (1927)
  • Volumes (1928)
  • Τα Παιδιά του Ορφέα (Enfants d'Orphée) (1931)
  • Presque-Songes (1934)
  • Traduit de la Nuit (1935)
  • Imaitsoanala (1935)
  • Chants pour Abéone (1936).

Η πρώτη μετάφραση στα αγγλικά του έργου του "'Μεταφρασμένο από τη Νύχτα, από το Ρόμπερτ Τσίλερ, εκδόθηκε από τις εκδόσεις Λασκό το 2007.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]