Εύκρατη ζώνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εύκρατες ζώνες επισημασμένες με πράσινο χρώμα.

Εύκρατη ζώνη (αγγλ. Temperate zone) ονομάζεται η γεωγραφική ζώνη μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του αρκτικού κύκλου και η γεωγραφική ζώνη μεταξύ του Τροπικού του Αιγόκερου και του ανταρκτικού κύκλου. Κάθε μία από τις εύκρατες ζώνες της Γης βρίσκεται μεταξύ της πολικής και της τροπικής ζώνης του αντίστοιχου βόρειου-νότιου ημισφαιρίου (από 66°33' που αντιστοιχεί σε αρκτικό κύκλο έως 23°27' που αντιστοιχεί σε τροπικό κύκλο).

Το εύκρατο κλίμα επισημασμένο με πράσινο χρώμα

Το κλίμα στις περιοχές αυτών των ζωνών είναι συνήθως εύκρατο, ενώ υπάρχει και το μεσογειακό κλίμα. Η κλίση των ακτίνων του ήλιου (με μέσο όρο κοντά στις 45 μοίρες) είναι ισορροπημένη σε σχέση με τις άλλες δύο ζώνες, ώστε να μην είναι ούτε πολύ θερμές ούτε πολύ ψυχρές. Αυτές οι ζώνες εμφανίζουν το φαινόμενο των τεσσάρων εποχών, ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν είναι πολύ έντονες ούτε οι μετεωρολογικές αλλαγές ξαφνικές. Το φαινόμενο των εποχών οφείλεται στο γεωγραφικό πλάτος, το οποίο εξασφαλίζει καθημερινή εναλλαγή μέρας και νύχτας, αλλά ταυτόχρονα και σημαντική περιοδική μεταβολή στη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας με περίοδο ένα χρόνο.

Σε αυτή τη ζώνη εντοπίζονται φυτικές διαπλάσεις, όπως εύκρατα δάση, τάιγκες, δάση της βροχής, δάση αειθαλών και φυλλοβόλλων δένδρων, μεσογειακά δάση, βάλτοι, αλλά και στέπες και έρημοι. Η πανίδα σε αυτές τις περιοχές είναι εξίσου πλούσια.

Η ξηρά της βόρειας εύκρατης ζώνης είναι πολύ περισσότερη σε σχέση με τη ξηρά της νότιας εύκρατης ζώνης. Στη βόρεια εύκρατη ζώνη βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Καναδάς εκτός των βόρειων νήσων, το βόρειο Μεξικό, η Ευρώπη εκτός της Λαπωνίας, η βόρεια Αφρική, η Μέση Ανατολή εκτός της νότιας Αραβικής χερσονήσου, η Σιβηρία εκτός της βόρειας, το Καζακστάν, η Μογγολία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η βόρεια Ινδία, και οι γειτονικές περιοχές, ενώ περιλαμβάνει και τα βόρεια τμήματα του βόρειου ατλαντικού ωκεανού και του βόρειου ειρηνικού ωκεανού. Στη νότια εύκρατη ζώνη βρίσκονται η Χιλή, η Αργεντινή, η νότια Παραγουάη, η Ουρουγουάη, η νότια Αυστραλία, η Νότια Αφρική και η Νέα Ζηλανδία, ενώ περιλαμβάνει και τα νότια τμήματα του νότιου ατλαντικού ωκεανού, του νότιου ειρηνικού ωκεανού και του ινδικού ωκεανού.