Ευρωπαϊκή Οδός 86

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευρωπαϊκή Οδός 86
Η ευρωπαϊκή οδός 86 παρακάπτοντας την πόλη της Έδεσσας.
Χαρακτηριστικά
Μήκος: 1025 χλμ.
Αρχή: Αυλώνας
Τέλος: Καβάλα
Τοποθεσία
Χώρες: Αλβανία, Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Οδός 86 (Ε86) είναι οδικός άξονας που ανήκει στο διεθνές δίκτυο ευρωπαϊκών οδών και διασχίζει την ελληνική επικράτεια. Ξεκινά από τον συνοριακό σταθμό κοντά στον οικισμό Κρυσταλλοπηγής της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας στα σύνορα με την Αλβανία και καταλήγει στον κόμβο με την Εθνική Οδό 1 (ΕΟ1) κοντά στον οικισμό Γέφυρα της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης.[1][2]

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ευρωπαϊκή οδός ανήκει στο πρωτεύων διευρωπαϊκό δίκτυο με μήκος περίπου 177 χιλιόμετρα, με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο συνοριακός σταθμός της Κρυσταλλοπηγής αποτελεί μια από τις δύο κύριες πύλες εισόδου, μαζί με τον συνοριακό σταθμό στην Κακαβιά, των οδικών μεταφορών προς την Αλβανία και τα λιμάνια της Αδριατικής. Σε όλο το μήκος του από τα δυτικά προς τα ανατολικά, διατρέχει τα βόρεια τμήματα των περιφερειών της Δυτικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ περνά από σημαντικές πόλεις και κωμοπόλεις της περιοχής, όπως η Φλώρινα, το Αμύνταιο, η Έδεσσα, η Σκύδρα, τα Γιαννιτσά και η Χαλκηδόνα.

Ξεκινάει στα ελληνοαλβανικά σύνορα διασχίζοντας την κοιλάδα παραποτάμου του Λαδοπόταμου, διασχίζει την περιοχή των Πρεσπών, περνά από την στενωπό των ορέων Βαρνούντα και Βέρνου, διασχίζει την κοιλάδα του Σακουλέβα και την πόλη της Φλώρινας, περνά νότια των λιμνών Πετρών, Βεγορίτιδα και Άγρα, περνά από την στενωπό των ορέων Βόρα και Βέρμιου με τον ποταμό Εδεσσαϊκό, περνά από τον κάμπο των Γιαννιτσών και αφού περάσει τον Αξιό ποταμό, καταλήγει στην Γέφυρα.

Στο μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού 2. Η συνέχειά της στο αλβανικό έδαφος, μπορεί να θεωρηθεί η αλβανική Εθνική Οδός 3 (SH3). Στην διαδρομή του συναντά άλλους σημαντικούς οδικούς άξονες από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας συναντά την Εθνική Οδό 15 (μελλοντικά Αυτοκινητόδρομος 29) στο ύψος του Βατοχωρίου, με τον οποίο έχει κοινό τμήμα έως το Τρίγωνο, τα κοινά τμήματα της Ευρωπαϊκή Οδού 65 και της Εθνικής Οδού 3 (μελλοντικά Αυτοκινητόδρομος 27), με τους οποίους έχει κοινό τμήμα ανάμεσα από την Φλώρινα και το Αρμενοχώρι, στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας και στο Μαυροβούνι την Εθνική Οδό 4 (μελλοντικά οδός ταχείας κυκλοφορίας Εθνική Οδό 4α) και την Εθνική Οδό 2 στα Γιαννιτσά, με την οποία έχει κοινό τμήμα από τα Γιαννιστά μέχρι την Γέφυρα.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οδικού άξονα είναι διαφορετικά ανάλογα με την περιοχή της διέλευσής του. Από την Κρυσταλλοπηγή έως την Έδεσσα, ο οδικός άξονας έχει δίιχνη διατομή με μια λωρίδα ανά κατεύθυνση. Από την Έδεσσα έως το Προάστιο, ο οδικός άξονας, που αναφέρεται και ως περιφερειακή οδός Έδεσσας, έχει τρίιχνη διατομή με δυο λωρίδες στο ρεύμα με κατεύθυνση προς τα δυτικά καιμια λωρίδα κατεύθυνσης προς τα ανατολικά, με λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ). Από το Προάστιο μέχρι την Γέφυρα, ο οδικός άξονας έχει δίιχνη διατομή με μια λωρίδα ανά κατεύθυνση στο μεγαλύτερο μήκος του.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο οδικός άξονας στον πλοηγό των Χαρτών Google, εμφανίζεται να επεκτείνεται από τον συνοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής προς της Αλβανία, περνώντας από τις πόλεις και τις κωμοπόλεις Βίγλιστα, Κορυτσά και Πόγραδετς, αποτελώντας έτσι τμήμα της Εθνικής Οδού 3 (SH3) έως τον κόμβο με την Εθνική Οδό 9 (SH9) και την Ευρωπαϊκή Οδό 852 (Ε852), κοντά στην συνοριακή ορεινή διάβαση του Κάφε Θάνε (αλβανικά: Qafë Thanë) στα αλβανοσκοπιανά σύνορα. Ο οδικός άξονας στον πλοηγό των Χαρτών Bing, δείχνει την οδό να σταματάει στην Κορυτσά. Μια άλλη εκδοχή, θέλει τον οδικό άξονα να προεκτείνετα προς τα Τίρανα, περνώντας από τις πόλεις Ελμπασάν και Λιμπράζντ.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Road Transport Infrastructure. (European Agreement on Main International Traffic Arteries (AGR); Consolidated text of the AGR, Annex 1, σελ. 22, 5 Απριλίου 2002, Ανακτήθηκε 15 Απριλίου 2013.
  2. (Αγγλικά) Economic Commission for Europe - Internation E- Road Network, 2007, Ανακτήθηκε 15 Απριλίου 2013.
  3. (Αγγλικά) «28. European Agreement on main international traffic arteries (AGR) (06-06-2013)». Ηνωμένα Έθνη. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2013. 
  4. (Αγγλικά) «Albania accedes to the AGR Agreement». United Nations Economic Commission for Europe (UNECE). 15 Αυγούστου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2013. 
  5. (Αγγλικά) International Business Publications, επιμ. (2008). Global Logistics Assesments Reports Handbook: Strategic Transportation and Customs Information for Selected Countries. International Business Publications. σελ. 24. ISBN 0739766031.