Ευθύμιος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευθύμιος Β΄
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1340[1]
Θάνατος29  Μαρτίου 1416
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΟικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Ο Ευθύμιος Β΄ διετέλεσε Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κατά τα έτη 1410-1416.

Σε νεαρή ηλικία έγινε ιερέας και εκάρη μοναχός. Αναδείχθηκε σε σπουδαίο ρήτορα και σθεναρό υπερασπιστή του Γρηγορίου του Παλαμά, για το λόγο αυτό ονομάστηκε και «διδάσκαλος της Εκκλησίας».

Ήταν ανθενωτικός και αποφασιστικός αντίπαλος της Λατινικής Εκκλησίας. Ο Αυτοκράτορας Μανουήλ Β' Παλαιολόγος τον έστειλε μάλιστα στη Ρώμη για διαπραγματεύσεις με τον Πάπα Ουρβανό ΣΤ΄. Η αποστολή του στέφθηκε με επιτυχία, χωρίς παράλληλα να δεσμευθεί σε κάτι. Έτσι, όταν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη χειροθετήθηκε αρχιμανδρίτης και έγινε ηγούμενος της ονομαστής Μονής Στουδίου, ενώ λίγο αργότερα έγινε Μέγας Πρωτοσύγγελος του Οικουμενικού Θρόνου.

Τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 1410 εξελέγη Πατριάρχης[2]. Κατά την Πατριαρχία του προσπάθησε να ανεξαρτητοποιήσει την Εκκλησία από την κηδεμονία του Αυτοκράτορα. Όταν, το 1414, ο Αυτοκράτορας Μανουήλ Β´ μετέθεσε έναν επίσκοπο της Μακεδονίας στη Μολδαβία, διαμαρτυρήθηκε έντονα[3][4]. Διασώθηκαν δυο επιστολές του, καθώς και μια σύντομη φιλοσοφική του διατριβή «Περὶ τοῦ ὄντος καὶ τοῦ μὴ ὄντος».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 23  Νοεμβρίου 2018.
  2. Μανουήλ Γεδεών, σελ. 463.
  3. Runciman 2005, σελ. 155.
  4. Angelov, Dimiter (2011). «Three Kinds of Liberty as Political Ideals in Byzantium, Twelfth to Fifteenth Century». Proceedings of the 22nd International Congress of Byzantine Studies 1: 329. https://www.academia.edu/5615385/Three_Kinds_of_Liberty_as_Political_Ideals_in_Byzantium_Twelfth_to_Fifteenth_Century. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2021. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Ματθαίος Α΄
Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1410-1416
Διάδοχος
Ιωσήφ Β΄