Ευαγγέλιο του Μίροσλαβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι δυο πρώτες σελίδες του βιβλίου

Το Ευαγγέλιο του Μίροσλαβ (σερβικά: Мирослављево Јеванђеље) είναι ένα μεσαιωνικό εικονογραφημένο χειρόγραφο ευαγγέλιο 362 σελίδων σε περγαμηνή με πολύ πλούσια διακόσμηση. Είναι ένα από τα παλαιότερα διασωθέντα έγγραφα, γραμμένο στη εκκλησιαστική σλαβονική γλώσσα.

Δημιουργήθηκε από τον Μίροσλαβ της Ζαχλουμίας, αδελφός του Στέφανου Νεμάνια, τότε Μεγάλου Ζουπάνου της Ράσκα. Το χειρόγραφο που βρισκόταν στην μονή Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος ανακάλυψαν κι μελέτησαν τρεις λόγιοι της Ρωσίας: Βλαντιμίρ Στασόβ, Φιοντόρ Βουσλάφιεβ, και ο Νικόδημος Κοντάκοβ.

Το βιβλίο έχει γραφεί στο Κότορ μεταξύ 1186 και 1190 αντιγραμμένο από ένα παλαιότερο βιβλίο. Οι περισσότερες σελίδες είναι γραμμένες από άγνωστο γραφέα, με τις τελευταίες σελίδες γραμμένες από τον γραφέα Γρηγόριο Ράσκα.

Ένα φύλλο του βιβλίου που ο Αρχιεπίσκοπος Ουσπένσκι έκοψε από το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη της Μονής Χιλανδαρίου το 1845 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε έκθεση στο Κίεβο το 1874[1]. Το Βιβλίο σήμερα είναι στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου της Σερβίας στο Βελιγράδι .

Το 2005 το βιβλίο αναγνωρίστηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ παγκόσμιο μνημείο, σε αναγνώριση της ιστορικής του αξίας[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «NLR.ru». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2014. 
  2. «Miroslav Gospel – Manuscript from 1180». UNESCO Memory of the World Programme. 19 Ιανουαρίου 2014. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Srpska Akad. Nauka, Posebna izd. kniga 156. arkheoloshki inst. kniga 1: Lazar Mirkovich: Miroslavlevo Evangele [Miroslavovo Jevandjelje] Beograd, 1950, 47pp. text, resume in French, 60 b/w samples of the manuscript on plates.
  • Online digital copy of Miroslav's Gospel
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Miroslav Gospel της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).