Ετεροσεξισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο ετεροσεξισμός είναι το επιχείρημα πως η ετεροφυλοφιλική σεξουαλική δραστηριότητα είναι ο μόνος σωστός ή ηθικός τρόπος σεξουαλικής συμπεριφοράς, ενώ χρησιμοποιείται επίσης για να αναφερθεί στα αποτελέσματα αυτής της πολιτισμικής ιδεολογίας. Επίσης, έχει προταθεί ο όρος «ετεροσεξουαλισμός» για να σημαίνει βασικά το ίδιο πράγμα.

Ο ετεροσεξισμός μπορεί να φανερώνεται με λιγότερο σκόπιμους τρόπους στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα, όταν μια γυναίκα βγαίνει ραντεβού, πολλοί θα τη ρωτήσουν: «Ποιο είναι το όνομά του;» ή «Είναι όμορφος;», υποθέτοντας πως πρόκειται για ετεροφυλοφιλικό ραντεβού. Παρ' όλα αυτά, οι άνθρωποι που θεωρούν αυτονόητο πως μια γυναίκα θα κάνει ερωτικό ραντεβού με άνδρα, μπορεί να μην αντιτίθενται στα ραντεβού μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Ο όρος αυτός έχει προταθεί ως εναλλακτικός στην ομοφοβία, εν μέρει γιατί χρησιμοποιεί μια παράλληλη δομή στον σεξισμό ή τον ρατσισμό. Αυτή η παράλληλη προσέγγιση, ωστόσο, είναι λογικά ελαττωματική, καθώς η κυριολεκτική σημασία της λέξης θα έπρεπε επομένως να ήταν «μια πίστη ότι ένας τύπος ετεροφυλοφιλίας είναι έμφυτα “καλύτερος” από έναν άλλο τύπο ετεροφυλοφιλίας». Μια πραγματικά παράλληλη δομή μπορεί να βρεθεί στον όρο «σεξουαλισμός».

Δεν θα έπρεπε να υπάρξει σύγχυση μεταξύ του ετεροσεξισμού και του σημασιολογικά ακριβέστερου ετεροκεντρισμού, που είναι μια (συχνά υποσυνείδητη) υπόθεση πως «όλοι είναι ετεροφυλόφιλοι μέχρι για κάποιους να αποδειχθεί το αντίθετο». Στην Queer theory (ΛΟΑΤ και φεμινιστική θεωρία), ο όρος ετεροσεξισμός είναι στενά συγγενής με την ετεροκανονικότητα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Corsini, Raymond J., The Dictionary of Psychology (2001), ISBN 1-58391-328-9
  • Herek, Gregory M., Ph.D., " Beyond 'Homophobia': Thinking About Sexual Prejudice and Stigma in the Twenty-First Century." Sexuality Research & Social Policy (April, 2004)