Ερσέκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερσέκα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ερσέκα
40°20′0″N 20°41′0″E
ΧώραΑλβανία
Διοικητική υπαγωγήΚολόνεια Κορυτσάς
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ερσέκα (αλβανικά: Ersekë‎‎) είναι πόλη της Αλβανίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα (Βόρεια Ήπειρος) στους πρόποδες του όρους Γράμμου. Διοικητικά υπάγεται στην επαρχία Κολόνιας και στον νομό της Κορυτσάς. Είναι μια από τις 36 κύριες πόλεις της Αλβανίας. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011[1], είναι 3.746 κάτοικοι και βρίσκεται σε υψόμετρο 1050 μέτρων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή της Κολόνιας αρχικά κατοικήθηκε από ηπειρωτικά φύλα και συγκεκριμένα την πιο βόρεια εγκατεστημένη ελληνική φυλή[2], τους Δασσαρέτες ή Δεξάρους. Η ελκυστική και πλεονεκτική θέση της περιοχής προσέλκυσε πολλούς ξένους εισβολείς. Εντούτοις, ο πληθυσμός της περιοχής κατάφερε να αντισταθεί στις διάφορες εισβολές, ξεκινώντας με τις εξεγέρσεις στην διάρκεια της Ρωμαϊκής και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεχίζοντας μέχρι την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αλβανίας τον Νοέμβριο του 1912. Η Κολόνια έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας. Η περιοχή ανέδειξε πολλούς διακεκριμένους λόγιους, λογοτέχνες, εκπαιδευτικούς, επαναστάτες και στρατιωτικούς που συνέβαλαν καθοριστικά στη σύγχρονη αλβανική Ιστορία.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομία είναι κυρίως γεωργική. Υπάρχει μεγάλη παραγωγή μήλων στην περιοχή, ενώ υπάρχουν και δύο φυτώρια για παραγωγή δενδρυλλίων μήλων. Πολλά βέβαια εισάγονται από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.

Επίσης η περιοχή έχει μεγάλη παραγωγή μελιού που φτάνει τους 4 τόνους ετησίως. Επίσης καλλιεργούνται δημητριακά. Επιπροσθέτως απαντώνται βότανα και ιατρικά φυτά, αν και αυτά καλλιεργούνται και συλλέγονται σε επίπεδο οικιακής οικονομίας.

Λόγω των μεγάλων βοσκοτόπων στην περιοχή, η ποιότητα της ζωικής παραγωγής είναι υψηλή. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εκτρέφουν βοοειδή, πρόβατα και κατσίκια. Η Ερσέκα διαθέτει γαλακτοβιομηχανία/τυροκομείο και πολλά σημεία συλλογής και επεξεργασίας του γάλατος.

Υπάρχουν 250 επιχειρήσεις που έχουν καταχωρηθεί στον δήμο της περιοχής. Μεταξύ αυτών 6 κατασκευαστικές εταιρίες και 16 μεταφορικές. Η Ερσέκα είναι διάσημη επίσης για τα ξυλόγλυπτά της, τις σκαλιστές πέτρες και την παραδοσιακή ταπητουργία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αποτελέσματα απογραφής 2011 Αρχειοθετήθηκε 2015-09-24 στο Wayback Machine.
  2. Smith, William (2006). A New Classical Dictionary of Greek and Roman Biography, Mythology and Geography. Whitefish, MT, USA: Kessinger Publishing, LLC, σελ. 423.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]