Ερμιόνη Γκρέιντζερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερμιόνη Γκρέιντζερ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Hermione Granger (Αγγλικά)
Γέννηση19  Σεπτεμβρίου 1979[1][2]
Αγγλία
ΚατοικίαΚάστρο Χόγκουαρτς
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΧόγκουαρτς
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφοιτήτρια
ακτιβίστρια
time traveller
πολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡον Ουίσλι
ΤέκναΡόουζ Γκρέιντζερ-Ουίσλι
Χιούγκο Γκρέιντζερ-Ουίσλι
ΓονείςΚος Γκρέιντζερ και Κα Γκρέιντζερ
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςBattle of the Astronomy Tower, Battle of the Department of Mysteries και Η Μαχη του Χογκουαρτς
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαMinister for Magic (από 2019)
Hogwarts prefect (1995–1997)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ερμιόνη Τζέιν Γκρέιντζερ (αγγλικά: Hermione Jean Granger) είναι φανταστικός χαρακτήρας της σειράς βιβλίων Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Είναι πανέξυπνη μάγισσα και η πιο κοντινή φίλη του Χάρι Πότερ και του Ρον Ουέσλι.

Η Ερμιόνη, γεννημένη στις 31 Αυγούστου η 1 σεπτεμβριου του 1979, καταφθάνει στη μαγική σχολή Χόγκουαρτς αποφασισμένη να καταπλήξει τους πάντες με την ευστροφία και την επιμέλειά της. Παρ' ότι διόλου δημοφιλής, καταφέρνει να γίνει η καλύτερη φίλη του Χάρι Πότερ και του Ρον Ουέσλι. Έχοντας γονείς μαγκλ (όπως αποκαλούνται τα άτομα χωρίς μαγικές δυνάμεις στο κόσμο της Ρόουλινγκ) δεν ήταν λίγες οι φορές που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ρατσιστικά σχόλια και συγκεκριμένα τον χαρακτηρισμό "λασποαίματη" από συμμαθητές της και κυρίως τον Ντράκο Μαλφόι. Παρόλα αυτά δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται στην κορυφή, αποδεικνύοντας σε όλους την ευφυΐα της. Στα βιβλία περιγράφεται να έχει: πυκνά, φουντωτά, καστανά μαλλιά και μάτια καθώς και λίγο "πεταχτά" δόντια, τα οποία και καταφέρνει να σμικρύνει στο 4ο βιβλίο με τη βοήθεια ενός ξορκιού. Τα δόντια της υπήρξαν αντικείμενο χλευασμού από την Πάνσυ Πάρκινσον, που την αποκαλούσε "σκίουρο". Η Ερμιόνη είναι η καλύτερη μαθήτρια στην τάξη του Χάρι και πέρα από τον αυταρχικό χαρακτήρα και την περηφάνιά της κρύβει μια χρυσή και γενναία καρδιά που πάντα βρίσκεται στο πλάι των φίλων της όταν τη χρειάζονται, σε περιπέτειες και μαθήματα. Η Ερμιόνη παντρεύτηκε τον Ρον Ουέσλι και απέκτησαν δύο παιδιά, την Ρόουζ και τον μικρό Χούγκο.

Εμφανίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ερμιόνη εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ταινία «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» όταν γνωρίζει τον Χάρι και τον Ρον στο τρένο Χόγκουαρτς Εξπρές, όπου κοροϊδεύει τον Ρον για την ανικανότητά του να κάνει ένα ξόρκι που θα μετέτρεπε τον αρουραίο του σε κίτρινο χρώμα. Αποδεικνύει πόσα ξέρει δηλώνοντας ότι έμαθε απ' έξω όλα τα βιβλία και κάνοντας το ξόρκι «Oculus Reparo» («Επισκεύασε Γυαλιά») στον Χάρι για να φτιάξει τα σπασμένα του γυαλιά. Διαρκώς ενοχλεί τους συνομήλικούς της με τις γνώσεις της, οπότε ο Χάρι και ο Ρον αρχικά τη θεωρούν αλαζόνα, ειδικά αφότου επικρίνει τον Ρον για το ξόρκι ανύψωσης που κάνει [«Wingardium Leviosa» («Ανύψωσε»)]. Δεν τη συμπαθούν καθόλου μέχρι να τη σώσουν από ένα τρολ, γεγονός για το οποίο αυτή είναι τόσο ευγνώμων ώστε λέει ψέματα για να τους γλιτώσει από τιμωρία, κερδίζοντας έτσι τη φιλία τους. Η ικανότητα της Ερμιόνης να σκέφτεται και να δρα λογικά δίνει, αργότερα, τη δυνατότητα στο τρίο να λύσει έναν γρίφο που είναι απαραίτητος για την ανάκτηση της φιλοσοφικής λίθου και νικάει την «παγίδα του σατανά» («Devil's Snare») και συγκεκριμένα, το πλοκάμι του φυτού που τυλίγεται γύρω τους, κάνοντας ένα ξόρκι το οποίο βγάζει μπλε φλόγες.

Η Ερμιόνη είναι ο εγκέφαλος πίσω από το σχέδιο να εισέλθουν στο μέρος όπου η πέτρα είναι κρυμμένη. Ανταποκρίνεται θετικά στην επιφύλαξη του Χάρι προς τον καθηγητή Σέβερους Σνέιπ και είναι επίσης καχύποπτη γι 'αυτόν. Αποκαλύπτει στον Χάρι και στο Ρον ότι κάνει πολλή έρευνα στη βιβλιοθήκη, η οποία τη βοήθησε να νικήσει την «παγίδα του σατανά» και να επεξεργαστεί τη λογική των φίλτρων.

Η Ρόουλινγκ είπε στον ιστότοπό της ότι αντιστάθηκε στα αιτήματα του συντάκτη της για να αφαιρέσει τη σκηνή του τρολ, δηλώνοντας ότι «η Ερμιόνη είναι τόσο αλαζονική και ενοχλητική στην αρχή της Φιλοσοφικής Λίθου που πραγματικά ένιωσα ότι χρειαζόταν κάτι (κυριολεκτικά) τεράστιο για να τη φέρει μαζί με τον Χάρι και ο Ρον»[3].

Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ερμιόνη (μαζί με τη μητέρα του Ρον, τη Μόλι Ουέσλι, και μερικές μαθήτριες του Χόγκουαρτς) αναπτύσσει μια συμπάθεια για τον καθηγητή της άμυνας εναντίον των σκοτεινών τεχνών, Γκιλντρόι Λόκχαρτ, καθώς αυτός είχε γράψει όλα τα βιβλία που απαιτούνται για το μάθημα της άμυνας εναντίον των σκοτεινών τεχνών στο «Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά»[4]. Κατά τη διάρκεια μιας πρωινής αντιπαράθεσης μεταξύ των ομάδων Γκρίφιντορ και Σλίθεριν του Κουίντιτς, ένας ακόμη καβγάς πάει να ξεσπάσει, καθώς ο Ντράκο Μαλφόι την αποκαλεί «λασποαίματη», ένα προσβλητικό επίθετο για τους μάγους που είναι γεννημένοι από γονείς Μαγκλ, όταν αυτή υπερασπίζεται την κουίντιτς ομάδα του Γκρίφιντορ[4]. Παρασκευάζει το Πολυχυμικό Φίλτρο που χρειάζεται το τρίο για να μεταμορφωθεί στους συγκατοίκους του Ντράκο, ώστε να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τον κληρονόμο του Σλίθεριν που άνοιξε εκ νέου την Κάμαρα με τα Μυστικά. Ωστόσο, δεν είναι σε θέση να συμμετάσχει μαζί με τον Χάρι και τον Ρον στην έρευνα, αφού η τρίχα που απομάκρυνε από τη ρόμπα της μαθήτριας του Σλίθεριν Μίλισεντ Μπούλστροουντ (με την οποία η Ερμιόνη είχε προηγουμένως συναντηθεί κατά τη διάρκεια της Λέσχης Μονομαχίας του Λόκχαρτ) ήταν εκείνη της γάτας της, με αποτέλεσμα να γίνει σαν αυτήν σε ανθρώπινη μορφή· χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να φύγουν οι επιδράσεις<[4]. Η Ερμιόνη μαρμαρώνεται από τον βασιλίσκο, αφού αναγνώρισε με επιτυχία το πλάσμα μέσω της έρευνας στη βιβλιοθήκη[4]. Αν και δεν μπορεί να κάνει κάτι από την πτέρυγα του νοσοκομείου όπου βρίσκεται μαρμαρωμένη, οι πληροφορίες που έχει βρει και αφήσει πίσω είναι ζωτικής σημασίας για τον Χάρι και τον Ρον στην επιτυχημένη αποστολή τους να λύσουν το μυστήριο της Κάμαρας με τα Μυστικά.[4] Η Ερμιόνη συνέρχεται όταν ο Χάρι σκοτώνει τον βασιλίσκο, αλλά στεναχωριέται όταν μαθαίνει πως αποφασίστηκε να ακυρωθούν οι εξετάσεις στο τέλος του έτους ως δώρο από το σχολείο[4].

Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο «Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν» η Ερμιόνη αγοράζει έναν γάτο που ονομάζεται Στραβοπόδαρος, τον οποίο παίρνει για να κυνηγήσει τον κατοικίδιο αρουραίο του Ρον, Σκάμπερς[4]. Πριν από την έναρξη της σχολικής περιόδου, η καθηγήτρια Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ δίνει κρυφά στην Ερμιόνη μια χρονομηχανή, μια συσκευή που της επιτρέπει να επιστρέψει εγκαίρως και να χειριστεί το βαρύ σχολικό της πρόγραμμα, αν και αυτό δεν αποκαλύπτεται μέχρι το προτελευταίο κεφάλαιο[4]. Πολλή ένταση μπαίνει στο παιχνίδι μεταξύ της Ερμιόνης και των δύο καλύτερών της φίλων. Ο Χάρι είναι εξοργισμένος μαζί της, επειδή είπε στην ΜακΓκόναγκαλ ότι έλαβε την Αστραπή, το αγωνιστικό σκουπόξυλο τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο κατασχέθηκε για να επιθεωρηθεί για ίχνη σκοτεινής μαγείας[5]. Ο Ρον είναι θυμωμένος, γιατί αισθάνεται ότι ο Στραβοπόδαρος είναι υπεύθυνος για την εξαφάνιση του Σκάμπερς, ενώ η Ερμιόνη υποστηρίζει έντονα ότι ο Στραβοπόδαρος είναι αθώος[6].

Καθώς ο Σνέιπ αντικαθιστά τον Ρέμους Λούπιν σε ένα μάθημα της άμυνας εναντίον των σκοτεινών τεχνών, χαρακτηρίζει την Ερμιόνη "ανυπόφορη ξερόλα" και τιμωρεί το Γκρίφιντορ όταν αυτή μιλάει χωρίς να πάρει άδεια για να περιγράψει έναν λυκάνθρωπο όταν κανείς άλλος δεν το κάνει[7]. Συμπέρανε σωστά ποιο είναι το μυστικό του Λούπιν, μετά αφού ολοκλήρωσε την εργασία που τους έβαλε ο Σνέιπ στο μάθημα. Ο Στραβοπόδαρος αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για να ξεσκεπάσουν τον Σκάμπερς ως Πίτερ Πέτιγκριου, έναν πρώην φίλο του Τζέιμς και της Λίλι Πότερ, ο οποίος αποκάλυψε πού βρίσκονταν στον Λόρδο Βόλντεμορτ τη νύχτα της δολοφονίας τους και μπόρεσε να εμπλέξει εσφαλμένα τον Σείριο Μπλακ (που αποκαλύφθηκε ως ο νονός του Χάρι) στον θάνατό τους. Η χρονομηχανή επιτρέπει στην Ερμιόνη και τον Χάρι να σώσουν τον Σείριο και τον ιππόγρυπα Ωραιόραμφο[4].

Ο Χάρι Πότερ και το Κύππελο της Φωτιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ερμιόνη, μαζί με τον Χάρι και τους Ουέσλι, παρακολουθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Κουίντιτς και συγκεκριμένα τον τελικό μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βουλγαρίας. Αργότερα γίνεται μάρτυρας μιας επίθεσης Θανατοφάγων που σπέρνει τον πανικό αμέσως μετά τον αγώνα.

Την χρονιά εκείνη, διοργανώνεται στο Χόγκουαρτς το "Τρίαθλο Μαγείας", ένας μαγικός διαγωνισμός αποτελούμενος από 3 άθλους, στον οποίο συμμετέχουν τα 3 μεγαλύτερα σχολεία μαγείας (Χόγκουαρτς, Μπομπατόν και Ντάρμστανγκ) με έναν πρωταθλητή. Όταν το Κύπελλο της Φωτιάς, που επιλέγει τους πρωταθλητές, βγάζει το όνομα του Χάρι, η Ερμιόνη είναι η μόνη που πιστεύει ότι δεν έβαλε αυτός το όνομά του στο κύπελλο.

Αγανακτισμένη από τον τρόπο με τον οποίο οι μάγοι φέρονται στα σπιτικά ξωτικά, η Ερμιόνη ιδρύει το Μ.Υ.Ξ.Α. (Μέτωπο Υπερ Ξωτικών Αναξιοπαθούντων), και αφήνει ρούχα στον κοιτώνα του Γκρίφιντορ ώστε να ελευθερώσει τα ξωτικά που θα τα βρουν.

Καθώς η Ερμιόνη συχνάζει συχνά στη βιβλιοθήκη τραβάει την προσοχή του πρωταθλητή του Ντάρμστανγκ και διεθνούς παίκτη του Κουίντιτς με την Εθνική Βουλγαρίας,Βίκτωρ Κραμ, ο οποίος προσπαθεί να βρει ευκαιρία να της μιλήσει. Με την ανακοίνωση του Χριστουγεννιάτικου Χορού, όλοι προσπαθούν να βρουν συνοδό. Ο Ρον, έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες να βρει ντάμα, απευθύνεται στην Ερμιόνη, λέγοντας της ότι είναι κορίτσι και ζητώντας της να πάνε μαζί στο χορό. Η Ερμιόνη προσβεβλημένη απαντάει στον Ρον ότι επειδή αυτός έκανε 3 χρόνια να διαπιστώσει ότι είναι κορίτσι, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους υπόλοιπους και αποκαλύπτει στον έκπληκτο Ρον ότι έχει βρει ήδη συνοδό. Στο Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, η Ερμιόνη κάνει μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο πλευρό του Βίκτωρ Κραμ, προκαλώντας τον θαυμασμό όλων και τη ζήλια του Ρον. Εξ αφορμής αυτής της ζήλιας, τσακώνονται μετά το πάρτυ και η Ερμιόνη του δηλώνει ότι την επόμενη φορά πρέπει να βρει το θάρρος να της ζητήσει πρώτος να πάνε μαζί στον χορό και όχι εκ των υστέρων ως λύση ανάγκης.

Κατά τον δεύτερο άθλο του Τριάθλου Μαγείας, η Ερμιόνη γίνεται "όμηρος" και ο Βίκτωρ Κραμ πρέπει να την ελευθερώσει από τη λίμνη ώστε να ολοκληρώσει επιτυχώς τον άθλο. Μετά τον άθλο, ο Κραμ της αποκαλύπτει οτι δεν έχει νιώσει έτσι για άλλη κοπέλα και την προσκαλεί να τον επισκεφτεί στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Η Ερμιόνη αναπτύσσει μια κόντρα με τη δημοσιογράφο του Ημερήσιου Προφήτη, Ρίτα Σκίτερ, η οποία γράφει ένα συκοφαντικό άρθρο για αυτήν. Η Ερμιόνη όμως ανακαλύπτει ο η Σκίτερ είναι παράνομη ζωομάγος και την απειλεί ότι θα την καταγγείλει στο Υπουργείο, αν δεν πάψει να γράφει ψέματα και να καταστρέφει κόσμο.

Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ερμιόνη περνάει τις καλοκαιρινές διακοπές στην Γκρίμοντ Πλέις 12, όπου μαθαίνει για το Τάγμα του Φοίνικα. Την ίδια περίοδο λαμβάνει μια κουκουβάγια και πληροφορείται ότι έγινε Επιμελήτρια.

Η νέα καθηγήτρια της Άμυνας εναντίον των Σκοτεινών Τεχνών, Ντολόρες Άμπριτζ, εφαρμόζει νέες μεθόδους θεωρητικής διδασκαλίας και συμμετέχει στην προπαγάνδα του Υπουργείου που θέλει να έχει λόγο στο σχολείο. Η Ερμιόνη που δεν συμμερίζεται αυτές τις απόψεις, πείθει τον Χάρι να οργανώσουν μια μυστική οργάνωση για να μαθαίνουν μόνοι τους άμυνα. Στον Στρατό του Ντάμπλντορ, όπως ονομάστηκε η ομάδα αυτή, συμμετείχαν πολλοί μαθητές και οι συναντήσεις τους γίνονταν στο δωμάτιο των Ευχών. Στις τελικές εξετάσεις, η Ερμιόνη καταφέρνει να πάρει 10 Κ.Δ.Μ. με υψηλούς βαθμούς.

Ο Χάρι και η Ερμιόνη μπαίνουν κρυφά στο γραφείο της Άμπριτζ για να επικοινωνήσουν με τον Σείριο, αφότου ο Χάρι έχει δει ένα όραμα ότι ο Βόλντεμορτ τον κρατά όμηρο στο Τμήμα Μυστηρίων του Υπουργείου Μαγείας. Πιάνονται όμως από την Άμπριτζ και το Πειθαρχικό Σώμα. Για να γλιτώσουν, η Ερμιόνη επινοεί μια φανταστική ιστορία για να οδηγήσει την Άμπριτζ έξω από το κάστρο. Αφού ελευθερώνονται, ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη, μαζί με τον Νέβιλ, την Τζίνι και τη Λούνα, εισβάλλουν στο Υπουργείο Μαγείας για να σώσουν τον Σείριο Μπλακ και βρίσκονται παγιδευμένοι από Θανατοφάγους, με τους οποίους ξεκινά μάχη. Η μάχη λήγει με την επέμβαση των μελών του Τάγματος και τη μονομαχία του Βόλντεμορτ με τον Ντάμπλντορ.

Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την έκτη χρονιά του τρίο στη σχολή Χόγκουαρτς, ο Χάρι ανακαλύπτει ένα παλιό βιβλίο φίλτρων με χειρόγραφες οδηγίες για την παρασκευή, πράγμα που εξοργίζει την Ερμιόνη γιατί ο Χάρι θριαμβεύει στο μάθημα χωρίς να το αξίζει. Παράλληλα, αρχίζει να αναπτύσσει ρομαντικά συναισθήματα για τον Ρον, πράγμα που φαίνεται από ορισμένες συμπεριφορές της (π.χ. όταν έκανε το ξόρκι πνευματικής σύγχυσης στον ανταγωνιστή του Ρον για τη θέση του φύλακα και ο Ρον κέρδισε τη θέση) αλλά κορυφώνεται όταν ο Ρον τα φτιάχνει με τη Λάβεντερ Μπράουν και η Ερμιόνη αναστατώνεται πάρα πολύ. Για να τον εκδικηθεί, αποφασίζει να πάει στο πάρτυ που διοργανώνει ο καθηγητής Σλάγκχορν με τον Κόρμακ ΜακΛάγκεν, ένα αγόρι από το Γρίφιντορ το οποίο ο Ρον αντιπαθεί έντονα. Η σχέσεις τους αποκαθίστανται όταν ο Ρον δηλητηριάζεται και η Ερμιόνη ξημεροβραδιάζεται στο αναρρωτήριο στο προσκεφάλι του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον χωρισμό του Ρον και της Λάβεντερ.

Στο τέλος της χρονιάς, η Ερμιόνη ανακοινώνει στον Χάρι ότι αυτή και ο Ρον θα τον ακολουθήσουν στην αποστολή που του ανέθεσε ο Ντάμπλντορ.

Μετά το Χόγκουαρτς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη Μάχη του Χόγκουαρτς, η Ερμιόνη επέστρεψε στο σχολείο για να ολοκληρώσει τις σπουδές της και να πάρει τις ΕΔΕΜ. Στη συνέχεια, προσελήφθη στο Υπουργείο Μαγείας, στο Τμήμα Ρύθμισης και Ελέγχου Μαγικών Πλασμάτων, και συνέδραμε ώστε να εκσυγχρονιστούν τα δικαιώματα των ξωτικών και άλλων ειδών που υπέφεραν από αδικίες. Στη συνέχεια και παρά την ειρωνική δήλωση της στον Σκρίμτζεουρ στο "Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου", ("-Σκοπεύεις να κάνεις καριέρα στον Μαγικό Νόμο, Γκρέιντζερ; - Όχι, ελπίζω να μπορέσω να προσφέρω κάτι καλό στον κόσμο!) εντάχθηκε στο Τμήμα Επιβολής Μαγικού Νόμου και προχώρησε στη διαγραφή νόμων που εγκαθίδρυαν την υπεροχή του ανόθευτου αίματος.


Σύμφωνα με το "Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί", η Ερμιόνη έγινε αργότερα Υπουργός Μαγείας.

Γενικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ερμιόνη είναι ο χαρακτήρας στον οποίο η Ρόουλινγκ έχει δηλώσει ότι έχει βάλει τα περισσότερα αυτοβιογραφικά στοιχεία. Παρουσιάζεται ως ένα κορίτσι που είναι μεν η "ανυπόφορη ξερόλα" που κάθε τάξη έχει, οι γνώσεις της όμως δεν περιορίζονται στο να παπαγαλίζει τα σχολικά βιβλία και να τηρεί με ευλάβεια τους κανόνες. Πολλές φορές παραβίασε κανόνες του σχολείου για να βοηθήσει τους φίλους της και ήταν πάντα εκεί για όποιον χρειαζόταν τη βοήθειά της. Παρά τα πειράγματα που δεχόταν, οι γνώσεις της προκαλούσαν θαυμασμό στους περισσότερους ("Αλήθεια Ερμιόνη, είσαι η εξυπνότερη μάγισσα της ηλικίας σου", "Ξέρεις να κάνεις το πρωτεικό ξόρκι; Μα αυτό το μαθαίνουμε στις ΕΔΕΜ!", "Η καλύτερή μου φίλη είναι γεννημένη από Μαγκλ και είναι η πρώτη στην τάξη μας").

Αρκετές φορές η ευφυΐα της και οι ικανότητές της έχουν γλιτώσει το τρίο από πολύ δύσκολες καταστάσεις, για παράδειγμα όταν έλυσε το εμπόδιο με τα φίλτρα στο πρώτο έτος, όταν έλυσε το μυστήριο του βασιλίσκου, η συνεισφορά της στον αγώνα κατά του Βόλντεμορτ ήταν κάτι παραπάνω από ουσιώδης.

Σε γενικές γραμμές έχει μια κλιμακωτή εξέλιξη από ένα κοριτσάκι με φουντωτά μαλλιά που πολλοί κορόιδευαν ως το φυτό της τάξης, σε μία γυναίκα - ηρωίδα που έχει την αυτοπεποίθηση για τις γνώσεις της και θυσιάζει τα πάντα για τον αγώνα κατά του κακού (ότι παρόλο που ήταν η πρώτη της τάξης της, παράτησε το σχολείο στο τελευταίο και πιο κρίσιμο έτος, διέγραψε τη μνήμη των γονιών της και έφυγε κυνηγημένη από το Υπουργείο ως μαγκλογεννημένη).

Πέρα από τα μαθήματα, η Ερμιόνη εμφανίζεται ως μια στοργική φίλη που συμβουλεύει σε θέματα ψυχολογίας, φιλίας, στα ερωτικά (ειδικά τον Χάρι), αλλά δεν έχει ιδέα από Κουίντιτς ("Ερμιόνη μπορεί να είσαι αυθεντία στην ψυχολογία, στο κουίντιτς όμως έχεις μαύρα μεσάνυχτα" - Ρον), αν και πάντα πηγαίνει στους αγώνες για να στηρίξει τα αγόρια. Παρουσιάζεται επίσης να έχει αρκετές ευαισθησίες για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, όπως τα σπιτικά ξωτικά, τα μαγικά πλάσματα και τους γεννημένους από Μαγκλ.

Ο χειρότερός της φόβος είναι η αποτυχία (το μπόγκαρτ όταν την βλέπει μεταμορφώνεται στην καθηγήτρια Μακγκόναγκαλ που της λέει ότι κόπηκε σε όλα τα μαθήματα).

Το καπέλο της επιλογής σκεφτόταν να τη βάλει στο Ράβενκλοου (όπου κατά παράδοση μπαίνουν οι εξυπνότεροι μαθητές), αλλά τελικά έκρινε ότι το Γκρίφιντορ της ταιριάζει περισσότερο.

Σύμφωνα πάντα με τη Ρόουλινγκ, αν η Ερμιόνη κοιτούσε τον καθρέφτη του Έριζεντ κατά την περίοδο 1997-1998 θα έβλεπε τον εαυτό της μαζί με τον Ρον και τον Βόλντερμορτ νικημένο.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) web.archive.org/web/20080916201222/http://www.jkrowling.com/textonly/en/extrastuff_view.cfm?id=8. Ανακτήθηκε στις 30  Οκτωβρίου 2015.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) web.archive.org/web/20120208051252/http://www.jkrowling.com/textonly/en/faq_view.cfm?id=90. Ανακτήθηκε στις 30  Οκτωβρίου 2015.
  3. «J.K.Rowling Official Site». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2008. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 4,8 Rowling, J. K. (1999). Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά. Αθήνα: Ψυχογιός. σελ. 56-78. 
  5. Rowling, J. K. (1999). Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν. Αθήνα: Ψυχογιός. σελ. 220-242. 
  6. Rowling, J. K. (1999). Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν. Αθήνα: Ψυχογιός. σελ. 262-278. 
  7. Rowling, J. K. (1999). Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν. Αθήνα: Ψυχογιός. σελ. 171-191. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]