Επεισόδιο Ναγκασάκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λιμάνι του Ναγκασάκι (1893)

Με τη γενική ονομασία επεισόδιο Ναγκασάκι (ιαπωνικά: 長崎事件‎‎ Ναγκασάκι Jiken;), ή επεισόδιο κινεζικού ναυτικού στο Ναγκασάκι (長崎清国水兵事件), φέρεται μια σειρά εκνόμων πράξεων που προέβησαν τα πληρώματα πολεμικών πλοίων του κινεζικού στόλου που είχαν καταπλεύσει στο λιμάνι του Ναγκασάκι, τον Αύγουστο του 1886, οι οποίες και κατέληξαν σε ένοπλες πολύνεκρες συγκρούσεις.

Ιστορικό επεισοδίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγκεκριμένα στις 1 Αυγούστου του 1886 (έτος Μέιτζι 19), δύο θωρηκτά και δύο καταδρομικά του κινεζικού ναυτικού του λεγόμενου Μπεϊγιάνγκ, επί δυναστείας Τσινγκ, είχαν καταπλεύσει στο λιμάνι του Ναγκασάκι με το πρόσχημα κάποιων επισκευών. Τα πλοία αυτά ήταν το "Ντινγκγιουάν", ή "Τινγκ-γιουάν" (Dingyuan) (定遠), το "Ζενγιουάν", ή "Ζεν-γιουάν" (Zhenyuan) (鎮遠), το "Τζιγιουάν", ή "Τζι-γιουάν" (Jiyuan) (濟遠), και το "Ουέιγιουάν", ή "Ουέι-γιουάν" (Weiyuan) (威遠).

Στις 13 Αυγούστου, περίπου 500 Κινέζοι ναύτες των παραπάνω πλοίων βγήκαν στη πόλη οι περισσότεροι των οποίων κατευθύνθηκαν στους οίκους ανοχής. Μη δυνάμενοι όμως όλοι να εξυπηρετηθούν προέβησαν σε διάφορες πράξεις βίας, μέχρι και λεηλασίες στη πόλη. Εναντίον τους που πολλοί εξ αυτών είχαν αγοράσει ή ληστέψει σπαθιά από καταστήματα κινήθηκε αμέσως η αστυνομική δύναμη της πόλης όπου και ακολούθησαν ένοπλες συμπλοκές. Τελικά κατάφερε η Αστυνομία να συλλάβει όλους τους ταραξίες ναύτες με απολογισμό τουλάχιστον 80 νεκρούς και από τις δύο πλευρές. Οι συμπλοκές αυτές συντάραξαν την πόλη.

Την επόμενη μέρα (14 Αυγούστου), σε απ΄ ευθείες συνομιλίες που είχε ο νομάρχης του Ναγκασάκι με τον Κινέζο πρόξενο συμφωνήθηκε κατά τον υπόλοιπο χρόνο της παραμονής των πλοίων στο λιμάνι οι ναύτες να εξέρχονται μεμονωμένα και όχι κατά ομάδες, η δε έξοδός τους να εποπτεύεται από αξιωματικούς των πλοίων τους.

Την αμέσως επόμενη ημέρα 15 Αυγούστου, στις 13:00 περίπου 300 Κινέζοι ναύτες αποβιβάστηκαν στην ακτή, όχι μόνο παραβιάζοντας τη συμφωνία, αλλά κάποιοι εξ αυτών οπλισμένοι και με ρόπαλα. Βλέποντας στη συνέχεια κάποιος πολίτης οδηγός, Κινέζους ναύτες να ουρούν έξω από ένα αστυνομικό σταθμό επενέβη εναντίον τους με γρονθοκοπήματα. Έτσι δεν άργησε να ακολουθήσει μια νέα αιματηρή συμπλοκή, με μεγαλύτερη ένταση στην οποία έλαβαν μέρος και πολίτες. Απολογισμός αυτής ήταν από πλευράς των Κινέζων: αξιωματικοί 1 νεκρός και 3 άλλοι τραυματίες και ναύτες: 3 νεκροί και τουλάχιστον 50 τραυματίες. Από πλευράς Ιαπώνων αστυνομικοί 3 τραυματίες και αστυφύλακες 2 νεκροί και 16 τραυματίες, ενώ αρκετές δεκάδες ήταν οι Ιάπωνες πολίτες που τραυματίσθηκαν.

Επιπτώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κινέζικο Θ/Κ Ντιγκγιουάν (定遠)

Όπως ήταν φυσικό, αυτό το επεισόδιο δημιούργησε στους Ιάπωνες μια δυσφορία που εξελίχθηκε σε έντονο αντι-κινεζικό συναίσθημα λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Αυτοκράτορας της Κίνας δεν ζήτησε ούτε μία συγνώμη από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, συγκαλύπτοντας έτσι τους ενόχους. Πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές της εποχής απέδωσαν τη συμπεριφορά αυτή του Κινέζου Αυτοκράτορα στη πεποίθηση που έτρεφε για την ανωτερότητα του πολεμικού ναυτικού του έναντι εκείνου της Ιαπωνίας, που πράγματι ίσως και να υπερτερούσε. Σημειώνεται ότι ακόμα εκείνη την εποχή το Αυτοκρατορικό ναυτικό της Ιαπωνίας στερούταν θωρηκτών πλοίων, ενώ το πρώτο εκ των δύο θωρηκτών που βρίσκονταν στο Ναγκασάκι ήταν η ναυαρχίδα του κινεζικού στόλου.
Ιδιαίτερα σημαντική για τους Ιάπωνες υπήρξε η τυχαία αποκάλυψη του κινεζικού κρυπτογραφικού κώδικα επικοινωνίας που βρέθηκε μετά από σωματική έρευνα στα χαρτιά που έφερε μαζί του κάποιος Κινέζος ναύτης, πιθανότερα σηματωρός.