Επαρχία Δομοκού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η επαρχία Δομοκού

Η Επαρχία Δομοκού ήταν μία από τις τρεις επαρχίες του Νομού Φθιώτιδας. Καταλάμβανε το βόρειο τμήμα του νομού. Έδρα της ήταν ο Δομοκός.

Διοικητικές μεταβολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1881 μετά τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης με την οποία τα ελληνικά σύνορα επεκτάθηκαν στη γραμμή Ολύμπου - Άραχθου και ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα η Θεσσαλία και τμήμα της Ηπείρου. Αρχικά η επαρχία εντάχθηκε στον νομό Λάρισας. Το 1899 εντάχθηκε στον Νομό Φθιώτιδας, στον οποίο παρέμεινε μέχρι το 1909. Στο διάστημα 1909-1911 επανήλθε στον νομό Λάρισας και από το 1911 επανεντάχθηκε στον νομό Φθιώτιδας.[1][2] Η επαρχία παρέμεινε αμετάβλητη τα επόμενα χρόνια μέχρι την κατάργησή της με την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας το 1997. Στη θέση της δημιουργήθηκαν οι δήμοι Θεσσαλιώτιδας, Δομοκού και Ξυνιάδας. Με το σχέδιο Καλλικράτης εδάφη της επαρχίας συγκρότησαν αυτοδιοικούμενη μονάδα ως δήμος Δομοκού.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δομοκός, Διάρθρωση του Δομοκού στον χρόνο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2011. 
  2. Ομβριακή, Θεόδωρος Αποστολόπουλος, Αθήνα 2011

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]