Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Virginijus Sinkevičius
Κάτοχος
Βιργίνιους Σίνκιεβιτς

από 1 Δεκεμβρίου 2019
Διορισμός απόΠρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Διάρκεια θητείας5 έτη
Δημιουργία1999

Ο Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημερινός Επίτροπος, από το 2019, είναι ο Λιθουανός Βιργίνιους Σίνκιεβιτς (Virginijus Sinkevičius), ο οποίος υπηρετεί και ως Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει πολιτικές, όπως η Κοινή Αλιευτική Πολιτική, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι από τα μέλη της. Η Ένωση έχει 66.000 χιλιόμετρα ακτών και τη μεγαλύτερη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στον κόσμο, που καλύπτει 25 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Επίτροπος Μποργκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Επίτροπος Μποργκ εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004 και υπηρέτησε μέχρι το 2010.

Δύο ήταν οι βασικές προτεραιότητές του : «Η ρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με πορεία προς μια Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Πολιτική» και «την εξασφάλιση της οικολογικής, οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού κλάδου της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας». Στις 7 Ιουνίου 2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πράσινο βιβλίο σχετικά με μια μελλοντική θαλάσσια πολιτική της και άνοιξε μια διαβούλευση που έληξε τον Ιούνιο του 2007. Το Πράσινο Βιβλίο περιείχε μια σειρά από θέματα όπως η αειφόρος ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, οι ικανότητες και η απασχόληση, η τεχνολογία και οι πόροι, η ασφάλεια των ακτών και ο τουρισμός, η οικονομική υποστήριξη και η κληρονομιά. Στις 10 Οκτωβρίου 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το όραμά της για μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική με ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης.

Η Επιτροπή δέχθηκε πυρά τον Μάιο του 2007, ότι δεν τιμωρεί τους Γάλλους αλιείς για την υπεραλίευση του απειλούμενου ερυθρού τόνου κατά 65%, ενώ στηρίζει τις κυρώσεις στους Ιρλανδούς αλιείς για την υπεραλίευση σκουμπριού.

Διατελέσαντες Επίτροποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίτροπος Κράτος Περίοδος
Φράντς Φίσλερ Αυστρία 1999 - 2004
Σάντρα Καλνιέτε Λετονία 2004
Τζο Μπόργκ Μάλτα 2004 - 2010
Μαρία Δαμανάκη Ελλάδα 2010 - 2014

Περιβάλλον, Ναυτιλιακές υποθέσεις and Αλιεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίτροπος Κράτος Περίοδος Ευρωπαϊκή Επιτροπή
5 Κάρμενου Βέλλα Μάλτα 2014–2019 Επιτροπή Γιούνκερ
6 Βργίνιους Σίνκιεβιτς Λιθουανία από 2019 Επιτροπή Φον ντερ Λάιεν

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]