Επίθεση στο νότιο Μανχάταν 2017

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στις 31 Οκτωβρίου 2017, ο 29χρονος Σαϋφούλο Χαμπιμπουλάγιεβιτς Σαΐποβ (Sayfullo Habibullaevich Saipov) από το Ουζμπεκιστάν οδήγησε ένα φορτηγάκι πάνω σε οχήματα, πεζούς και ποδηλάτες αφού πρώτα εισήλθε σε έναν ποδηλατόδρομο στο Νότιο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, σκοτώνοντας 8 άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλα 11. Στην κατοχή του βρέθηκαν ένα πυροβόλο όπλο και ένα όπλο paintball. Η αστυνομία τον πυροβόλησε στην κοιλιά προτού τον συλλάβει. Αυτή ήταν η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα στην Νέα Υόρκη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011.

Επίθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω στις 3:05μμ τοπική ώρα, στις 31 Οκτωβρίου 2017, ένας άνδρας οδηγούσε νότια κατά μήκος της δυτικής οδού στο νότιο Μανχάταν ένα φορτηγάκι που είχε νοικιάσει από το Home Depot του Νιου Τζέρσεϋ. Στην οδό Χιούστον έστριψε στην Χάντσον Ρίβερ Γκρηνγουέι, παράλληλη της Γουέστ Στρητ, και μπήκε στον ποδηλατόδρομο του Χάντσον Ρήβερ Παρκ. Έπεσε πάνω σε αρκετούς ανθρώπους πάνω στον ποδηλατόδρομο, κυρίως σε ποδηλάτες, σκοτώνοντας 8 άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλους 11 σε μια έκταση ενός χιλιομέτρου.

Ο οδηγός τότε συγκρούστηκε με ένα σχολικό λεωφορείο το οποίο μετέφερε μαθητές με ειδικές ανάγκες, τραυματίζοντας τέσσερις ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο λεωφορείο, και σταμάτησε κοντά στην διασταύρωση Τσέιμπερς Στρητ και Γουέστ Στρητ, μπροστά στο λύκειο Στήβεσαντ. Εγκατέλειψε το φορτηγάκι μαζί με τα όπλα που είχε στην κατοχή του, τα οποία αποδείχθηκε ότι ήταν ένα πυροβόλο όπλο και ένα όπλο paintball. Οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι φώναξε "Allahu Akbar" την στιγμή που έβγαινε από το φορτηγάκι. Ο ύποπτος πυροβολήθηκε στην κοιλιά από έναν αξιωματικό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για ιατρική περίθαλψη.

Η σκηνή της επίθεσης βρίσκεται λίγα μόνο τετράγωνα βόρεια του σημείου όπου είχε λάβει χώρα η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Αυτή είναι η 15η επίθεση με φορτηγάκι που έγινε στην Δύση από τους τζιχαντιστές, από το 2014. Συνολικά σκοτώθηκαν 142 άνθρωποι, σύμφωνα με ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ίδρυμα.

Θύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση, την οποία ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης χαρακτήρισε ως "μια ιδιαίτερα δειλή πράξη τρομοκρατίας". Δυο παιδιά ήταν μεταξύ των τραυματιών.

Έξι από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν αλλοδαποί : πέντε από την Αργεντινή και ένας από το Βέλγιο. Τα πέντε θύματα της Αργεντινής αποτελούσαν μέρος μιας ομάδας 10 παλαιών συμμαθητών στο San Martín Polytechnic, στην πόλη του Ροζάριο, οι οποίοι γιόρταζαν την 30η αποφοίτησή τους. Πραγματοποιούσαν μια υπόσχεση που είχαν δώσει μεταξύ τους στην αποφοίτησή τους. Αυτά τα πέντε θύματα ήταν ο Ντιέγκο Αντζελίνι, Άριελ Έρλιχ, Χερνάν Φερούτσι, Χερνάν Μεντόζα και Αλεχάντρο Παγκνούτσο. Το έκτο μέλος της ομάδας, ο Μάρτιν Μάρο, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο NewYork–Presbyterian Hospital.

Ύποπτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αστυνομία εξακρίβωσε την ταυτότητα του υπόπτου. Πρόκειται για τον 29χρονο Σαϋφούλο Χαμπιμπουλάγιεβιτς Σαΐποβ (Sayfullo Habibullaevich Saipov), γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν (το τότε Ουζμπεκιστάν Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία). Εισήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2010 με βίζα μετανάστη και είναι μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ ("πράσινη κάρτα"). Κατοικούσε στο Οχάιο προτού μετακομίσει στην Φλόριντα και έπειτα στο Νιου Τζέρσεϋ. Ο ύποπτος είχε εργαστεί στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών ταξί Uber ως οδηγός ταξί για έξι μήνες.

Σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα σημείωμα που βρέθηκε από την αστυνομία στο φορτηγάκι έγραφε ότι "η επίθεση έγινε στο όνομα του ISIS", αναφερόμενο στο αυτοδημιούργητο Ισλαμικό Κράτος. Οι πρώτες αναφορές υποδηλώνουν ότι ο επιτιθέμενος ήταν "αυτο-ριζοσπαστικοποιημένος" και δεν είχε ταξιδέψει στο ισλαμικό κράτος για εκπαίδευση.

Χρονικό επίθεσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ένας άνδρας νοικιάζει ένα φορτηγάκι από την Home Depot στις 2:06μμ τοπική ώρα.
  2. Ο άνδρας οδήγησε το μισθωμένο φορτηγάκι και μπήκε στον ποδηλατόδρομο της West Side Highway στις 3:04μμ τοπική ώρα. Κατευθύνθηκε προς τα νότια και έπεσε πάνω σε πεζούς και ποδηλάτες.
  3. Στην Τσέιμπερς Στρητ, κοντά στο λύκειο Στήβεσαντ, το φορτηγάκι έπεσε πάνω σε ένα σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντας δυο ενήλικες και δυο παιδιά, όπως ανέφερε η αστυνομία.
  4. Ο Σαϋφούλο Σαίποβ, 29 ετών, πήδηξε έξω από το φορτηγάκι μετά την σύγκρουση και φώναξε "Allahu Akbar", όπως κατέθεσαν μάρτυρες στην αστυνομία.
  5. Ο οδηγός εγκατέλειψε αυτά που έμοιαζαν να είναι με δυο όπλα χειρός. Τα όπλα αργότερα αποδείχθηκαν πως ήταν δυο μη θανατηφόρα όπλα, ένα όπλο paintball και ένα όπλο με σφαίρες.
  6. Ο αξιωματικός Ράιαν Νας, ο οποίος εργαζόταν στην αστυνομική διεύθυνση της Νέας Υόρκης, αντιμετώπισε τον Σαίποβ και τον πυροβόλησε στην κοιλιά, σύμφωνα με τις δηλώσεις της αστυνομίας. Ο ύποπτος επιβίωσε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
  7. Το λύκειο Στήβεσαντ, το δημόσιο σχολείο 89 και το δημόσιο σχολείο 289 έβαλαν λουκέτο μετά την επίθεση.
  8. Η αστυνομία δήλωσε ότι 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν αλλά αναμένεται να ζήσουν.
  9. Όλα τα σχολεία έβαλαν λουκέτο μέχρι τις 5:30μμ
  10. Ο οδηγός στην τρομοκρατική επίθεση της Νέας Υόρκης έμοιαζε με τον Σαΐποβ.
  11. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για το περιστατικό και αργότερα έγραψε στο Twitter για την επίθεση : "Στην Νέα Υόρκη φαίνεται ότι έγινε άλλη μια επίθεση από ένα πολύ άρρωστο και αμαρτωλό πρόσωπο. Η επιβολή του νόμου ακολουθεί αυστηρά αυτό το περιστατικό."