Επίδαυρος Λιμηρά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 36°43′53″N 23°01′35″E / 36.73139°N 23.02639°E / 36.73139; 23.02639

Η τοποθεσία της Επιδαύρου Λιμηράς σε χάρτη του 1808

Η Επίδαυρος Λιμηρά ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην περιοχή της Λακωνίας. Βρισκόταν λίγο βορειότερα της Μονεμβασίας, στην βόρεια ακτή του όρμου Κρεμμύδι. Αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες πόλεις στην ανατολική πλευρά της Λακωνίας.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη όπως αναφέρει ο Παυσανίας ιδρύθηκε από κατοίκους της αργολικής Επιδαυρου που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή λόγω κάποιου οιωνού κατά την διάρκεια ταξιδιού τους προς την Κω[1]. Η πόλη από τον 7ο έγινε μέρος του κράτους της Σπάρτης. Καταστράφηκε δύο φορές από τους Αθηναίους κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, τα έτη 424 και 414 π.Χ.

Κατά την διάρκεια της Ρωμαίκής περιόδου η πόλη ανήκε στο Κοινό των Ελευθερολακώνων και γνώρισε σημαντική ακμή. Παρήκμασε και εγκαταλείφθηκε μετά τον 6ο αιώνα μ.Χ. όταν αναπτύχθηκε η γειτονική Μονεμβασία που αποτέλεσε το νέο ισχυρό κέντρο της περιοχής[2].

Σήμερα στην περιοχή διασώζεται σε καλή κατάσταση η αρχαία οχύρωση της πόλης αλλά και τμήματα λιμενικών εγκαταστάσεων κοντά στην ακτή, λίγο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το όνομα της πόλης διατηρήθηκε στην επαρχία Επιδαύρου Λιμηράς, μίας από τις επαρχίες στις οποίες διαιρούταν διοικητικά κατά το παρελθόν η Λακωνία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παυσανία Ελλάδος περιήγησις/Λακωνικά 23.6 τούτοις μὲν τοιαῦτα ἀπήντησεν ἀσεβήσασι: τῇ δὲ Βοιαῶν ὅμορος Ἐπίδαυρός ἐστιν ἡ Λιμηρά, σταδίους ὡς διακοσίους ἀπέχουσα Ἐπιδηλίου. φασὶ δὲ οὐ Λακεδαιμονίων, τῶν δὲ ἐν τῇ Ἀργολίδι Ἐπιδαυρίων εἶναι, πλέοντες δὲ ἐς Κῶν παρὰ τὸν Ἀσκληπιὸν ἀπὸ τοῦ κοινοῦ προσσχεῖν τῆς Λακωνικῆς ἐνταῦθα καὶ ἐξ ἐνυπνίων γενομένων σφίσι καταμείναντες οἰκῆσα
  2. Υπουργείο πολιτισμού, η Επίδαυρος Λιμηρά[νεκρός σύνδεσμος]