Ενρίκο Τελλίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ενρίκο Τελίνι)
Ενρίκο Τελλίνι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση25  Αυγούστου 1871
Καστελνουόβο ντι Γκαρφανιάνα
Θάνατος27  Αυγούστου 1923[1]
Ιωάννινα
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Ιταλίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός
Πόλεμοι/μάχεςΑ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και Ιταλοτουρκικός πόλεμος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ενρίκο Τελλίνι (Enrico Tellini, 25 Αυγούστου 1871 - 27 Αυγούστου 1923) ήταν Ιταλός στρατηγός και επικεφαλής της επιτροπής των Μεγάλων Δυνάμεων (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία), η οποία θα καθόριζε τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Γεννήθηκε στο Καστελνουόβο ντι Γκαρφανιάνα στην Ιταλία.

Δολοφονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκείνη την εποχή τα Βαλκάνια ήταν ταραγμένα από τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913), γιατί οι νικητές του πολέμου Ελλάδα και Βουλγαρία διαφώνησαν για τον διαχωρισμό των συνόρων. Είναι γνωστή η στάση της Ιταλίας υπέρ της Μεγάλης Αλβανίας, η οποία θα παρουσίαζε μέρος της καινούργιας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Μουσολίνι, πράγμα το οποίο γνώριζε η ελληνική πλευρά, που θεωρούσε πάντα την περιοχή της Βορείου Ηπείρου έδαφός της.

Με υπόβαθρο αυτό το ιστορικό πλαίσιο, η δολοφονία του στρατηγού Τελίνι μπορούσε εύκολα να γίνει αιτία διπλωματικής σύγκρουσης, όπως και έγινε με την Ιταλική εισβολή στην Κέρκυρα. Ο στρατηγός Τελλίνι σκοτώθηκε στην Κακαβιά στα σημερινά ελληνοαλβανικά σύνορα στις 27 Αυγούστου 1923 από τον Μίλο Μερκούρη, που καταγόταν από το Πίλουρι από την επαρχία της Αυλώνας, και δυο φίλους του. Λίγο πριν σκοτωθεί είπε την φράση «ασπέτα» που σημαίνει στα ιταλικά «περίμενε» και ο Μίλος του είπε: «Χαιρετίσματα στον Γιώργο», καθώς οι Ιταλοί είχαν σκοτώσει τον αδερφό του στη μάχη της Αυλώνας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]