Εμμανουήλ Φιλιβέρτος της Σαβοΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εμμανουήλ Φιλιβέρτος
Περίοδος17 Αυγούστου 1553 - 30 Αυγούστου 1580
ΠροκάτοχοςΚάρολος Γ΄ της Σαβοΐας
ΔιάδοχοςΚάρολος Εμμανουήλ Α΄ της Σαβοΐας
Κυβερνήτης των ισπανικών Κάτω Χωρών
ΠροκάτοχοςΜαρία της Ουγγαρίας
ΔιάδοχοςΜαργαρίτα της Πάρμας
Γέννηση8 Ιουλίου 1528
Σαμπερύ, Δουκάτο της Σαβοΐας
Θάνατος30 Αυγούστου 1580 (52 ετών)
Τορίνο, Δουκάτο της Σαβοΐας
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός του Τορίνο
ΣύζυγοςΜαργαρίτα της Γαλλίας (1523-1574)
ΕπίγονοιΚάρολος Εμμανουήλ Α΄ της Σαβοΐας
ΟίκοςΟίκος της Σαβοΐας
ΠατέραςΚάρολος Γ΄ της Σαβοΐας
ΜητέραΒεατρίκη των Αβίς
ΘρησκείαΚαθολική Εκκλησία
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Εμμανουήλ Φιλιβέρτος (Emmanuel-Philibert de Savoie, 8 Ιουλίου 1528 - 30 Αυγούστου 1580), γνωστός επίσης ως Testa di ferro, "Σιδηροκέφαλος", λόγω της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας, ήταν δούκας της Σαβοΐας από το 1553 έως το 1580. Ήταν μέλος του Τάγματος της Περικνημίδας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Σαμπερύ. Ήταν γιος του Καρόλου Γ' δούκα της Σαβοΐας και της Βεατρίκης των Αβίς, κόρης του Εμμανουήλ Α' βασιλιά της Πορτογαλίας. Ήταν το μόνο από τα εννέα παιδιά των γονέων του που επέζησε. Υπηρέτησε στον στρατό του Καρόλου Ε΄ των Αψβούργων βασιλιά της Γερμανίας, συζύγου της Ισαβέλλας που ήταν αδελφή της μητέρας του. Στον πόλεμο εναντίον του Φραγκίσκου Α΄ των Βαλουά διακρίθηκε στην κατάληψη της Εσντίν το 1553. Ένα μήνα αργότερα απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε, αλλά σχεδόν όλη η Σαβοΐα κατεχόταν από τους Γάλλους ήδη από το 1536. Έτσι συνέχισε να υπηρετεί τους Αψβούργους· ο εξάδελφός του Φίλιππος Β΄ βασιλιάς της Ισπανίας τον διόρισε κυβερνήτη των Κάτω Χωρών (1555-59).

Από εκεί εισέβαλε στη Β. Γαλλία και κέρδισε λαμπρή νίκη στο Σαιν-Κουεντίν το 1557. Ήταν ένας από τους μνηστήρες για την Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας. Το 1559 υπέγραψε την Ειρήνη του Κατώ-Καμπρεζί μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας, με την οποία αποκτούσε το δουκάτο του· επίσης νυμφεύτηκε τη Μαργαρίτα, αδελφή του Ερρίκου Β΄ της Γαλλίας.

Όταν απεβίωσε ο αδελφός της μητέρας του Ερρίκος των Αβίς βασιλιάς της Πορτογαλίας, διεκδίκησε το θρόνο, αλλά όταν αντιλήφθηκε ότι και ο Φίλιππος Β' διεκδικούσε το θρόνο, αποσύρθηκε. Πέρασε το υπόλοιπο της βασιλείας του προσπαθώντας να ανακτήσει ό,τι είχε καταληφθεί από τη Γαλλία, κάνοντας δαπανηρούς πολέμους. Ήταν επιδέξιος στην πολιτική στρατηγική και εκμεταλλεύτηκε διάφορες διαμάχες στην Ευρώπη για να ανακτά σιγά έδαφος από τη Γαλλία ή την Ισπανία, όπως π.χ. το Τορίνο. Αγόρασε δύο περιοχές. Μετακίνησε την πρωτεύουσα του δουκάτου από το Σαμπερί στο Τορίνο και έκανε επίσημη γλώσσα, αντί της λατινικής, την ιταλική. Καθώς προσπαθούσε να αποκτήσει τη μαρκιωνία του Σαλούτζο, απεβίωσε στο Τορίνο. Ετάφη στο παρεκκλήσιο του Καθεδρικού του Τορίνο, στο οποίο είχε μεταφέρει την Ιερά Σινδόνη το 1578.

Ο θυρεός της Σαβοΐας

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1559 νυμφεύτηκε τη Μαργαρίτα της Γαλλίας (1523-1574), κόρη του εξαδέλφου του Φραγκίσκου Α' βασιλιά της Γαλλίας. Είχε τέκνα:

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cambridge modern History, Volume 1, Stanley Leathes, G. W. (George Walter) Prothero, Sir Adolphus William Ward, CUP Archive, 1964, pg. 399–400
Εμμανουήλ Φιλιβέρτος της Σαβοΐας
Γέννηση: 8 Ιουλίου 1528 Θάνατος: 30 Αυγούστου 1580
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Κάρολος Γ΄
δούκας της Σαβοΐας

1580-1630
Διάδοχος
Κάρολος-Εμμανουήλ Α΄
Πολιτικά αξιώματα
Προκάτοχος
Μαρία της Αυστρίας
κυβερνήτης των Αψβουργικών Κάτω Χωρών
1555-1559
Διάδοχος
Μαργαρίτα της Πάρμας