Εμμανουήλ Κουτσικάρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εμμανουήλ Κουτσικάρης
Δήμαρχος Αθηναίων
Περίοδος
12 Οκτωβρίου 1862[1] – 27 Αυγούστου 1865[2]
ΠροκάτοχοςΓεώργιος Σκούφος
ΔιάδοχοςΠερικλής Ζαχαρίτσας
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1812, Αθήνα
Θάνατος27 Αυγούστου 1865[2]
Αθήνα
Επάγγελμαμεγαλοκτηματίας και φαρμακοποιός

Ο Εμμανουήλ Κουτσικάρης είχε διατελέσει Δήμαρχος Αθηναίων την περίοδο 1862-1865.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1812, ήταν μεγαλοκτηματίας και φαρμακοποιός. Ασχολούμενος με τα κοινά ήταν δημαρχιακός πάρεδρος όταν διαδέχθηκε στο δημαρχιακό αξίωμα τον Γεώργιο Σκούφο τον οποίο "απέλυσε" η προσωρινή κυβέρνηση που συγκροτήθηκε την επόμενη ημέρα που αναγκάσθηκε ο Όθωνας να εγκαταλείψει τη χώρα.

Με την ανάληψη της δημαρχίας και λόγω της μεγάλης πολιτικής ανωμαλίας και των εκτροπών που ακολούθησαν κυρίως στη πρωτεύουσα, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη κατάρτιση εθνοφυλακής, της οποίας και ανέλαβε αρχηγός, για την προστασία αγαθών και αποκατάσταση της τάξης, συμμετέχοντας και ο ίδιος σε νυκτερινές περιπολίες. Τις υπηρεσίες του αυτές αναγνώρισε η Β΄ Εθνοσυνέλευση η οποία και του εξέφρασε δημόσια "συγχαρητήρια"

Ως δήμαρχος Αθηνών υποδέχθηκε τον Βασιλέα Γεώργιο τον Α΄ προσφέροντάς του σε ένδειξη σεβασμού και πίστης "τας κλείδας της Ακροπόλεως". Με την αποκατάσταση της τάξης που επήλθε στη συνέχεια ξεκίνησε μεγάλο έργο αποκατάστασης και επιδιορθώσεων από τις ζημιές και τις αθλιότητες που είχε υποστεί η πόλη. Βελτίωσε το φωτισμό της πόλης και προχώρησε σε απαραίτητα υδραυλικά έργα απαλλάσσοντας την Αθήνα από τον κίνδυνο επιδημιών από τα στάσιμα νερά των γύρω ρεμάτων.

Υπήρξε ιδιοκτήτης μεγάλων εκτάσεων δυτικά του ελαιώνα της Αθήνας, στον σημερινό Κορυδαλλό, γι'αυτό και η περιοχή για κάποιο διάστημα ονομαζόταν "Κουτσικάρι".

Απεβίωσε στην Αθήνα στις 27 Αυγούστου του 1865.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]