Εμελί ντε Φόρεστ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εμελί ντε Φόρεστ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Emmelie de Forest (Δανικά)
Γέννηση28  Φεβρουαρίου 1993[1][2]
Ράντερς[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Δανίας
Ιδιότητατραγουδιστής, συνθέτης[4], τραγουδοποιός και μουσικός ηχογραφήσεων
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςποπ μουσική, παραδοσιακή μουσική και παραδοσιακή μουσική
Σημαντικά έργαOnly Teardrops
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Εμελί Σαρλότ-Βικτόρια ντε Φόρεστ (Emmelie Charlotte-Victoria de Forest, 28 Φεβρουαρίου 1993) είναι Δανή τραγουδίστρια και στιχουργός. Γεννήθηκε στην πόλη Ράντερς της Δανίας και μεγάλωσε στην πόλη Μαρίαγκερ της Δανίας και στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Η Εμελί ντε Φόρεστ είναι κατά ένα μέρος σουηδικής καταγωγής καθώς ο πατέρας της είναι Σουηδός. Εκπροσώπησε τη Δανία με το τραγούδι "Only Teardrops" στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2013 στο Μάλμε της Σουηδίας όπου κατέκτησε την πρώτη θέση. Ο πρώτος δίσκος της Only Teardrops κυκλοφόρησε από την εταιρεία Universal Music στις 6 Μαΐου 2013. Συμμετείχε στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2017 ως στιχουργός του τραγουδιού "Never Give Up Οn You" το οποίο εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μουσική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ντε Φόρεστ ξεκίνησε να τραγουδά στην ηλικία των 9 ετών και για αρκετά χρόνια τραγουδούσε μαζί με τη μητέρα της στη χορωδία του Στηβ Κάμερον. Από την ηλικία των 14 ετών, ξεκίνησε να συμμετέχει σε μουσικά φεστιβάλ και σε μικρές αίθουσες με τον λαϊκό μουσικό Φρέιζερ Νηλ. Σύμφωνα με τον Νηλ, έγραψαν έναν δίσκο μαζί που ονομάστηκε Εμελί ντε Φόρεστ και Φρέιζερ Νηλ και ο οποίος πούλησε μόνο 100 αντίτυπα. Σε ηλικία 18 ετών ολοκλήρωσε τη συνεργασία της με τον Νηλ και πήγε στην Κοπενχάγη για να σπουδάσει στο Καλλιτεχνικό Ινστιτούτο.

2013: Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ντε Φόρεστ ήταν μια από τους δέκα συμμετέχοντες που διαγωνίστηκαν στον εθνικό τελικό του Dansk Melodi 2013 για να λάβει το εισιτήριο να εκπροσωπήσει τη Δανία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2013 στο Μάλμε της Σουηδίας. Στις 26 Ιανουαρίου 2013 παρουσίασε το τραγούδι "Only Teardrops" (γραμμένο από τους Lise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen και Thomas Stengaard) και κέρδισε την πρώτη θέση στον εθνικό τελικό της Δανίας.

Ο πρώτος δίσκος της "Only Teardrops" κυκλοφόρησε στις 6 Μαΐου, μια εβδομάδα πριν από την εμφάνισή της στον Διαγωνισμό της Eurovision. Ο δίσκος έχει δώδεκα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων των πρωτότυπων και των συμφωνικών εκδοχών του Only Teardrops.

Στις 14 Μαΐου η ντε Φόρεστ πέρασε στον τελικό της Eurovision, ως μια από τους δέκα φιναλίστ που προκρίθηκαν από τον πρώτο ημιτελικό. Στις 18 Μαΐου 2013 κέρδισε στον τελικό της Eurovision λαμβάνοντας 281 πόντους, 47 πόντους περισσότερους από το δεύτερο στην τελική κατάταξη Αζερμπαϊτζάν.

Τραγούδησε το νικητήριο τραγούδι στην παιδική Eurovision 2013 που διεξήχθη στο Κίεβο της Ουκρανίας στις 30 Νοεμβρίου 2013. Τον Δεκέμβριο του 2013 αποκαλύφθηκε ότι η Εμελί ντε Φόρεστ είχε βραβευτεί με το Årets Europæer (Ευρωπαϊκό βραβείο της χρονιάς) από το Δανέζικο Ευρωπαϊκό Κίνημα.

2014-σήμερα : Rainmaker, δεύτερος δίσκος, Eurovision 2017[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 7 Φεβρουαρίου η Εμελί ντε Φόρεστ ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο μιλούσε για το τρίτο της single "Rainmaker" και εξηγούσε το νόημα του τραγουδιού. Ήταν το επίσημο τραγούδι καλωσορίσματος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2014 και παρουσίασε αυτό το τραγούδι ζωντανά κατά τη διάρκεια του τελικού του Διαγωνισμού Τραγουδιού, στην Κοπενχάγη της Δανίας. Μιλώντας για το τραγούδι, η Εμελί είπε : "Πρόκειται για μια φυλή που ενώνεται για να καλέσει τον βροχοποιό να κάνει τη γη τους να ανθίσει ξανά. Σε γενικότερο επίπεδο όμως ο βροχοποιός μπορεί να είναι το οτιδήποτε ή ο οποιοσδήποτε - πρόκειται για το να ερχόμαστε κοντά και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον". Μίλησε επίσης και για την επιτυχία που γνώρισε μετά τη νίκη της στη Eurovision την προηγούμενη χρονιά : "Έχω παρουσιάσει τη μουσική μου σε όλη την Ευρώπη, έχω κυκλοφορήσει τον πρώτο δίσκο μου και έχω γράψει πολλά νέα τραγούδια - για να είμαι ειλικρινής, ζω το όνειρό μου".

Σε μια συνέντευξή της τον Σεπτέμβριο του 2014, η Εμελί ντε Φόρεστ δήλωσε ότι ηχογραφεί τον δεύτερο δίσκο της, ο οποίος θα κυκλοφορούσε τον Φεβρουάριο του 2015. Στις 14 Ιουλίου η ντε Φόρεστ ανακοίνωσε ότι ο δίσκος "Rainmaker" έγινε χρυσός. Στις 3 Αυγούστου η Εμελί ανακοίνωσε μέσω Facebook ότι θα τραγουδούσε το single από τον τότε δίσκο της "Drunk Tonight" στο Amsterdam Pride 2014. Μέσω Instagram η Εμελί αποκάλυψε το εξώφυλλο και αποσπάσματα από το Drunk Tonight καθώς και την προεπισκόπηση του μουσικού βίντεο. Το single κυκλοφόρησε στις 18 Αυγούστου ενώ το βιντεοκλιπ για το τραγούδι κυκλοφόρησε στις 25 Αυγούστου. Η Εμελί, που εμφανίζεται με ένα μπικίνι στο βίντεο, είχε πει σε συνεντεύξεις της ότι ήθελε το βιντεοκλιπ να είναι ταυτόχρονα "κομψό και σέξι".

Συμμετείχε στον εθνικό τελικό του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2017 ως στιχουργός για το τραγούδι "Never Give Up On You". Το τραγούδι έλαβε την πρώτη θέση στον εθνικό τελικό με την τραγουδίστρια Λούσι Τζόουνς.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ντε Φόρεστ γεννήθηκε στην πόλη Ράντερς της Δανίας από Σουηδό πατέρα και Δανή μητέρα. Μετά το διαζύγιο των γονιών της όταν ήταν μικρή, μεγάλωσε με τη μητέρα της στην πόλη Μάριαγκερ της Δανίας και στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Το Danmarks Radio χρησιμοποίησε την ιστορία της αξίωσής της στην αγγλική βασιλική καταγωγή για να προωθήσει τον μεγάλο τελικό του Dansk Melodi.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm5493218. Ανακτήθηκε στις 15  Οκτωβρίου 2015.
  2. (Αγγλικά) Discogs. 3127976. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 22  Δεκεμβρίου 2014.
  4. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βραβεία και επιτεύγματα
Προκάτοχος
Λορίν
Euphoria
Νικητές Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision
2013
Διάδοχος
Κοντσίτα Βουρστ
Rise Like a Phoenix
Προκάτοχος
Σολούνα Σαμάι
Should've Known Better
Συμμετοχή της Δανίας στη Eurovision
2013
Διάδοχος
Μπαζίμ
Cliché Love Song