Εμίλ Κονσταντινέσκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εμίλ Κονσταντινέσκου
Emil Constantinescu
Πρόεδρος της Ρουμανίας
Περίοδος
29 Νοεμβρίου 1996 – 20 Δεκεμβρίου 2000
ΠρωθυπουργόςΝικολάε Βακαρόιου
Βίκτορ Τσιορμπέα
Γκαβρίλ Ντεγέου (υπηρεσιακός)
Ράντου Βασίλε
Αλεξάντρου Ατανασίου (υπηρεσιακός)
Μουγκούρ Ισαρέσκου
ΠροκάτοχοςΊον Ιλιέσκου
ΔιάδοχοςΊον Ιλιέσκου
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση19 Νοεμβρίου 1939 (1939-11-19) (84 ετών), Τιγκίνα, Βασίλειο της Ρουμανίας (σήμερα Μολδαβία, ντε φάκτο Υπερδνειστερία)
Πολιτικό κόμμαΕθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (2008-σήμερα)
Λαϊκή Δράση (2001-2008)
Ρουμανική Δημοκρατική Σύμβαση (1990-1996)
Ρουμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (1965-1989)
ΣύζυγοςΝάντια Ιλεάνα Κονσταντινέσκου
Παιδιά2
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου
ΕπάγγελμαΚαθηγητής γεωλογίας
ΘρήσκευμαΡουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Εμίλ Κονσταντινέσκου (Emil Constantinescu- ρουμανική προφορά: [eˈmil konstantiˈnesku], γεννήθηκε 19 Νοεμβρίου 1939) είναι Ρουμάνος καθηγητής και πολιτικός, ο οποίος υπηρέτησε ως ο τρίτος Πρόεδρος της Ρουμανίας, την περίοδο 1996-2000.

Ο Κονσταντινέσκου αποφοίτησε αρχικά από τη Νομική Σχολή και στη συνέχεια από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου,[1] και στη συνέχεια ξεκίνησε μια καριέρα ως γεωλόγος. Από το 1966, ο Κονσταντινέσκου δίδασκει στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.

Μετά τη Ρουμανική Επανάσταση το 1989, ο Κονσταντινέσκου έγινε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της Κοινωνικής Συμμαχίας. Ήταν ο προεδρεύων του Ρουμανικού Αντιολοκληρωτικού Φόρουμ, το οποίο μετασχηματίστηκε σε μια πολιτική και εκλογική συμμαχία: τη Δημοκρατική Συνέλευση της Ρουμανίας (CDR).

Το 1992 ο Κονσταντινέσκου εκλέχθηκε πρόεδρος (πρύτανης) του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, και έγινε υποψήφιος του CDR για την προεδρία της Ρουμανίας. Έχασε τις εκλογές από τον ήδη σε θητεία, Ίον Ιλιέσκου, μετά από ένα δεύτερο γύρο. Μετά τη νίκη στις 17 Νοέμβρη 1996, ο Κονσταντινέσκου ορκίστηκε πρόεδρος στις 29 Νοεμβρίου και όρισε τον Βίκτορ Σιορμπέα, τον δήμαρχο του Βουκουρεστίου, ως Πρωθυπουργό της Ρουμανίας. Η κυβέρνησή του σχηματίστηκε από συνασπισμό των πολιτικών συμμαχιών και κόμματων: την CDR, την USD και την UDMR.

Παραμένει, ενεργός στην πολιτική μέσα από πολλές ΜΚΟ, τόσο στη Ρουμανία όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ο Εμίλ Κονσταντινέσκου είναι ο σημερινός πρόεδρος του Συλλόγου της Αγωγής του Πολίτη, του Ρουμανικού Ιδρύματος για τη Δημοκρατία (Fundatia Romana pentru Démocratie) και, επίσης, την ιδρυτής πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Περιφερειακή Συνεργασία και την Πρόληψη των Συγκρούσεων (INCOR).[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]