Ελληνοαυστραλοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελληνοαυστραλοί
Greek Australians (Αγγλικά)
Συνολικός πληθυσμός
2011
397.939 (από τη γέννηση)
478.270 (με καταγωγή)[1]
Περιοχές με σημαντικούς πληθυσμούς
Σημαία της Βικτώριας Βικτώρια219.992
Σημαία της Νέας Νότιας Ουαλίας Νέα Νότια Ουαλία101.546
Γλώσσες
Ελληνικά, Αγγλικά
Θρησκεία
κυρίως Χριστιανοί Ορθόδοξοι
Ελληνοαυστραλοί στη Μελβούρνη κατά τη διάρκεια της παρέλασης Ημέρα της Αυστραλίας.

Ελληνοαυστραλοί ονομάζονται πολίτες της Αυστραλίας, οι οποίοι έχουν ελληνική καταγωγή. Η μετανάστευση των Ελλήνων στην Αυστραλία έχει μεταβληθεί με τα χρόνια. Αυτή η μεταναστευτική κίνηση θεωρείται ως μια από τις πιο αξιόλογες και μεγαλύτερες, ειδικά κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, οπότε έφθασε στην κορύφωσή της. Η Αυστραλία φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Οι Έλληνες είναι η έβδομη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στην Αυστραλία, μετά από την ομάδα η οποία δηλώνουν την καταγωγή τους απλά ως "Αυστραλίας". Στην απογραφή του 2006, 365.147 άτομα δήλωσαν ότι έχουν ελληνική καταγωγή, είτε αποκλειστικά είτε σε συνδυασμό με άλλη εθνοτική ομάδα.[2] Η απογραφή του 2006 κατέγραψε 125.849 άτομα ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και 21,149 που γεννήθηκαν στην Κύπρο,[3][4][5] αν και δεν είναι σαφές πόσα από τα άτομα αυτά είναι Ελληνοκύπριοι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες που έφθασαν στην Αυστραλία ήταν επτά ναυτικοί που είχαν καταδικαστεί για πειρατεία από βρετανικό ναυτικό δικαστήριο το 1829. Επρόκειτο για ναυτικούς από την Ύδρα που το 1827, στη διάρκεια της Επανάστασης, είχαν επιτεθεί σε βρετανικό πλοίο που μετέφερε εφόδια στην Αίγυπτο. Το 1836 τους δόθηκε αμνηστία και οι πέντε επέστρεψαν στην Ελλάδα. Παρέμειναν στην Αυστραλία ο (Υδραίος στην καταγωγή) Γκίκας Βούλγαρης[6], που είχε παντρευτεί την Ιρλανδή Μέρι Λάονς (Mary Lyons), και ο Αντώνης Μανώλης που έκανε αγροτικές εργασίες. Η πρώτη Ελληνίδα που εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία ήταν η Αικατερίνη Πλέσσου (Aikaterine Plessos) ή Πλέσσα[7] από την Ήπειρο, η οποία είχε παντρευτεί Βρετανό στρατιωτικό στη δεκαετία του 1820. Στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρχαν στην Αυστραλία αρκετοί Έλληνες ώστε το 1898 ιδρύθηκε η πρώτη Ορθόδοξη Κοινότητα στη Νέα Νότια Ουαλία. Το 1899, σε συνεργασία με τους αραβόφωνους ορθοδόξους, ιδρύθηκε ο πρώτος χριστιανικός ναός στο νότιο ημισφαίριο, η Αγία Τριάδα. Ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας ήταν ο Σεραφείμ Φωκάς από τη Μάδυτο.[8]. Το 2012, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομογένειας της Καμπέρα, αναδείχθηκε το μνήμα του Βούλγαρη, με την τοποθέτηση νέας μαρμάρινης πλάκας, με την επιγραφή "Σε παντοτινή μνήμη του πρωτοπόρου εποίκου Γκίκα Βούλγαρη"[9].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]