Ελισάβετ των Βαλουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελισάβετ των Βαλουά
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2  Απριλίου 1545[1]
Φονταινεμπλώ[2]
Θάνατος3  Οκτωβρίου 1568
Aranjuez[3]
Αιτία θανάτουπυελονεφρίτιδα
Τόπος ταφήςΠάνθεον των Ινφάντων
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Ισπανία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦίλιππος Β΄ της Ισπανίας (1559–1568)[4][5]
ΤέκναΙσαβέλλα Κλάρα Ευγενία
Αικατερίνη Μικαέλα της Ισπανίας
ΓονείςΕρρίκος Β΄ της Γαλλίας[4] και Αικατερίνη των Μεδίκων[4]
ΑδέλφιαJoan of Valois
Ντιάν της Γαλλίας
Βικτωρία των Βαλουά
Μαργαρίτα της Γαλλίας[4]
Κλαυδία των Βαλουά
Louis of Valois
Φραγκίσκος Β΄ της Γαλλίας[4]
Κάρολος Θ΄ της Γαλλίας[4]
Henri d'Angoulême
Φραγκίσκος του Ανζού
Ερρίκος Γ΄ της Γαλλίας[4]
ΣυγγενείςΔον Κάρλος των Αστουριών (θετός υιός)
ΟικογένειαΟίκος του Βαλουά
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαQueen Consort of Spain (1559–1568)[6]
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ελισάβετ των Βαλουά (Élisabeth de France, 2 Απριλίου 1545 - 3 Οκτωβρίου 1568) ήταν βασίλισσα της Ισπανίας. Ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Ερρίκου Β΄ της Γαλλίας και της Αικατερίνης των Μεδίκων. Παντρεύτηκε τον Φίλιππο Β΄ της Ισπανίας ως η τρίτη σύζυγός του.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Κάστρο του Φονταινεμπλώ. Πέρασε την παιδική της ηλικία στο γαλλικό βασιλικό παιδικό δωμάτιο, όπου ο πατέρας της επέμενε να μοιραστεί την κρεβατοκάμαρά της με τη μελλοντική της νύφη, Μαρία της Σκωτίας, η οποία ήταν περίπου τριών ετών μεγαλύτερη από την Ελισάβετ. Παρόλο που η Ελισάβετ έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στη Μαρία (αφού η Μαρία ήταν ήδη εστεμμένη βασίλισσα), οι δύο θα παραμείνουν στενές φίλες για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ενώ αναγνωρίζεται ότι η αδελφή της Μαργαρίτα και η μελλοντική της νύφη Μαρία ήταν πιο όμορφες από αυτήν, ήταν μία από τις ελκυστικές κόρες της Αικατερίνης. Η Ελισάβετ περιγράφηκε επίσης ως ντροπαλή, δειλή και με μεγάλο δέος για την τρομερή μητέρα της, αν και υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η Αικατερίνη ήταν τρυφερή στην Ελισάβετ. Αυτό ήταν φυσικά εμφανές στις επιστολές της προς την Ελισάβετ.

Το 1550 ο πατέρας της Ελισάβετ, Ερρίκος, ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για το γάμο της κόρης του με τον Εδουάρδο ΣΤ΄ της Αγγλίας. Η συμφωνία αναθεματίστηκε από τον Πάπα Ιούλιο Γ΄ που, σύμφωνα με μαρτυρίες, θα αφόριζε τόσο τον ίδιο το Γάλλο βασιλιά όσο και την κόρη του εάν πραγματοποιούνταν γάμος με τον Άγγλο μονάρχη ο οποίος ήταν αρχηγός της αποσχισμένης Αγγλικανικής Εκκλησίας. Παρ' όλα αυτά ο Ερρίκος προσέφερε προίκα 200.000 σκούδα, όμως ο πρόωρος θάνατος του Εδουάρδου έδωσε τέλος στην υπόθεση.

Βασίλισσα της Ισπανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας του Εζέν Ιζαμπέ δείχνει την Ελισάβετ, ντυμένη περισσότερο σαν χήρα από ότι νύφη, θλιμμένη καθώς ανεβαίνει στην άμαξα που θα την πάρει μακριά από τη Γαλλία για να παντρευτεί τον Φίλιππο Β΄ της Ισπανίας.[7]

Η Ελισάβετ παντρεύτηκε το 1559 τον Φίλιππο Β΄ της Ισπανίας, γιο του Καρόλου Ε΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Ισαβέλλας της Πορτογαλίας. Η δεύτερη σύζυγος του Φιλίππου, Μαρία Α΄ της Αγγλίας, είχε πεθάνει λίγους μήνες νωρίτερα, κάνοντας την Ελισάβετ την τρίτη σύζυγό του. Στο γάμο της συναντήθηκε με τη διάσημη ζωγράφο Σοφονίσμπα Ανγκουίσσολα και την Άνα δε Μεντόθα, οι οποίες θα ζήσουν μαζί της για το υπόλοιπο της ζωής της.[8] Ο Φίλιππος Β΄ όρισε την Ανγκουίσσολα, μια φημισμένη Ιταλίδα καλλιτέχνιδα, να είναι ζωγράφος για τη Βασίλισσά του. Κάτω από την κηδεμονία της Ανγκουίσσολα, η Ελισάβετ βελτίωσε ακόμα περισσότερο τις ερασιτεχνικές της δεξιότητες ζωγραφικής. Η Ανγκουίσσολα επηρέασε επίσης τα καλλιτεχνικά έργα των παιδιών της, της Ισαβέλλας Κλάρας και της Αικατερίνης Μιχαέλας, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην Αυλή. Ο Φίλιππος είχε ενθουσιαστεί εντελώς από τη 14χρονη σύζυγό του και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε εγκαταλείψει τις απιστίες του. Παρά τη σημαντική διαφορά ηλικίας (18 χρόνια), η Ελισάβετ ήταν επίσης ικανοποιημένη από τον σύζυγό της. Σε γράμματα προς τη μητέρα της, είπε ότι ήταν τυχερή που παντρεύτηκε έναν τόσο γοητευτικό πρίγκιπα. Η Ελισάβετ είχε αρχικά αρραβωνιαστεί τον γιο του Φίλιππου, Κάρολο, Πρίγκιπα των Αστουριών, αλλά οι πολιτικές επιπλοκές απροσδόκητα απαιτούσαν έναν γάμο με τον Φίλιππο. Η σχέση της με τον Κάρολο ήταν ζεστή και φιλική. Παρά τις αναφορές για την προοδευτικά περίεργη συμπεριφορά του, ο Κάρολος ήταν πάντα ευγενικός και ευγενής στην Ελισάβετ. Όταν τελικά ο Φίλιππος αναγκάστηκε να τον φυλακίσει μακριά (και λίγο αργότερα να τον θανατώσει), η Ελισάβετ έκλαιγε για μέρες. Ο Φίλιππος ήταν πολύ συνδεδεμένος με την Ελισάβετ, παραμένοντας δίπλα της, ακόμα και όταν ήταν άρρωστη με ευλογιά. Η πρώτη εγκυμοσύνη της Ελισάβετ το 1564 τελείωσε με αποβολή δίδυμων κοριτσιών. Αργότερα γέννησε την Ισαβέλλα Κλάρα Ευγενία κι αργότερα την Αικατερίνη Μιχαέλα. Η Ελισάβετ είχε μια ακόμα αποβολή στις 3 Οκτωβρίου του 1568 και πέθανε την ίδια ημέρα μαζί με τη νεογέννητη κόρη της.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Φίλιππο Β΄ της Ισπανίας. Απέκτησαν:

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Helen Nader: (Editor), Power and Gender in Renaissance Spain: Eight Women of the Mendoza Family, 1450-1650. (Champaign: University of Illinois Press, 2003). 224 pages. (ISBN 0-252-07145-X).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 dbe.rah.es/biografias/13111/isabel-de-valois.
  2. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 119232820. Ανακτήθηκε στις 13  Αυγούστου 2015.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 31  Δεκεμβρίου 2014.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 4,8 «Kindred Britain»
  5. p10525.htm#i105247. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  6. Ανακτήθηκε στις 22  Μαρτίου 2020.
  7. «Walters Art Museum». The Walters Art Museum. 
  8. Nader. Power and Gender in Renaissance Spain: Eight Women of the Mendoza Family, 1450-1650. p. 1.