Εκδόσεις Ιωλκός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εκδόσεις Ιωλκός
Ίδρυση1961
ΙδρυτήςΓιάννης Κορίδης
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
Συντεταγμένες37°59′7″ s. š., 23°44′7″ v. d.
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin

Οι Εκδόσεις Ιωλκός ιδρύθηκαν το 1961 από το δημοσιογράφο – λογοτέχνη Γιάννη Κορίδη. Παράλληλα ξεκίνησε και η έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού Ιωλκός, με συνεργάτες όπως ο Νάσος Βαγενάς, Ν.Γ. Πεντζίκης, Ι.Μ. Χατζηφώτης, Τριαντάφυλλος Πίττας, Ντίνος Σιώτης και πολλοί άλλοι γνωστοί δημιουργοί. Ανάμεσα στους τίτλους που εκδόθηκαν τα πρώτα έτη περιλαμβάνονται τα: Μάρτιν Λούθερ Κινγκ – ο Ηγέτης, Οι μεγάλες δίκες των αιώνων, Η δίκη του Χριστού, Ποιητική Ανθολογία 1930-1965.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε όλα τα χρόνια της συνολικής παρουσίας, βιβλία των εκδόσεων «Ιωλκός» έχουν τιμηθεί με Κρατικά Βραβεία, βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών, κ.ά [1]. Το 2003 η Ελληνική Εταιρία Χριστιανικών Γραμμάτων βράβευσε τον εκδοτικό οίκο «Ιωλκός» ως την καλύτερη εκδοτική επιχείρηση για το έτος 2002. To 2015 έλαβαν το Βραβείο κοινού «Public» –στην κατηγορία «Δοκίμιο, Μελέτη, Βιογραφία, Μαρτυρία»– με το βιβλίο «Υπάρχει Θεός;» του Φ. Διακομανώλη[2] και το 2016 έλαβαν το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας Κύπρου –για εκδόσεις του έτους 2015– με το βιβλίο «Ιστορίες της Αμμοχώστου» του Δ. Λεβέντη[3]. Το 2017 έλαβαν το Βραβείο Εξωφύλλου Βιβλίου των ΕΒΓΕ για το βιβλίο «Κραυγάζοντας με τον Καζαντζάκη» της Μ. Πολενάκη (Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Καρλόπουλος, Σχεδιασμός εξωφύλλου: Δημήτρης Κουρκούτης, Lettering: Βασίλης Γεωργίου)[4]. Το 2020 έλαβαν το Βραβείο «Μένη Κουμανταρέα» για τη συλλογή διηγημάτων «Τα καύκαλα», του Γιώργου Θάνου[5].

Στην παραγωγή βιβλίων ελληνικής πεζογραφίας για το έτος 2001 κατείχαν τη 10η θέση με 2,6% μερίδιο αγοράς (7,6% η πρώτη) και για το έτος 2003 πάλι τη 10η θέση με 2,4% μερίδιο αγοράς (7,5% η πρώτη) [6].

Το έτος 2008 οι εκδόσεις Ιωλκός συμπεριλήφθηκαν στους 13 μεγαλύτερους εκδότες λογοτεχνίας, στους 11 μεγαλύτερους εκδότες ελληνικού μυθιστορήματος και ήταν ο 3ος μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος ποίησης βάσει της Έρευνας Βιβλιοπαραγωγής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου [7].

Οι εκδόσεις Ιωλκός σταθερά συμπεριλαμβάνονται στους πρώτους δέκα εκδοτικούς οίκους με τη μεγαλύτερη παραγωγή σε νέους ποιητικούς τίτλους[8].

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θεματικός κατάλογος των εκδόσεων «Ιωλκός» στηρίζεται σε συγκεκριμένες «σειρές» βιβλίων. Αυτές είναι:

Σειρά «Ποίηση»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκατοντάδες ποιητικά έργα και συλλογές –κλασικών και σύγχρονων δημιουργών– έχουν εκδοθεί και συμπεριληφθεί στη σειρά «Ποίηση» από το 1961.

Σειρά «Ιστορία»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμεί 23 τίτλους βιβλίων, ανεξάρτητων μεταξύ τους και αφορά επί το πλείστον στη σύγχρονη ελληνική ιστορία (Ελληνική Επανάσταση 1821, Μικρασιατική Καταστροφή, Ελληνική Κατοχή, Εμφύλιος Πόλεμος και Επταετία). Στηρίζεται σε προσωπικές μαρτυρίες-αφηγήσεις και σε ιστορικές μελέτες – έρευνες - ντοκουμέντα. Οι συγγραφείς είναι συνήθως πρωταγωνιστές των γεγονότων που επεξεργάζονται ή μελετητές-ερευνητές.

Σειρά «Πόλεμος και Στρατηγική»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για νέο εγχείρημα του εκδοτικού οίκου. Κυκλοφορούν είκοσι δύο τίτλοι και έπονται κι άλλοι. Είναι βιβλία - μεταφράσεις που αφορούν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τους Ναπολεόντειους Πολέμους, τους πολέμους στην Αρχαία Ελλάδα και άλλα γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο και ανέτρεψαν τις ισορροπίες στο παγκόσμιο στερέωμα. Οι συγγραφείς τους είναι παγκοσμίως καταξιωμένοι ιστορικοί-συγγραφείς (Niall Ferguson, Lord Russell of Liverpool, Michael Walzer, Norman Davies, Hugh Trevor-Roper, David Irving, Gofrey Hutchinson, Curzio Malaparte κ.ά.) ή αυτοβιογραφούμενοι δημιουργοί.

Σειρά «Λογοτεχνία»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμεί πάρα πολλούς τίτλους βιβλίων και είναι ο συνδυασμός κλασικών και νέων δημιουργών. Από το «Μάρκο Πόλο» του εκπροσώπου της γενιάς του ’30 Κοσμά Πολίτη μέχρι το «Μετά την καταστροφή» της Χριστιάννας Λούπα. To 2007 ξεκίνησε και η σειρά «Ιστορικό Μυθιστόρημα» που αριθμεί σήμερα 10 τίτλους.

Σειρά «Λεξικά»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελείται βασικά από 2 τίτλους βιβλίων. Ο πρώτος τιτλοφορείται «Το κυπριακό ιδίωμα – Μέγα Κυπρο-ΕλληνοΑγγλικό λεξικό και με λατινική ορολογία» του Ρόη Παπαγγέλου. Είναι το πληρέστερο λεξικό της Κυπριακής διαλέκτου, ένα έργο ζωής (τιμήθηκε με το βραβείο προσφοράς από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων το 2003). Ο δεύτερος τίτλος είναι το «Εγκυκλοπαιδικό Προσωπογραφικό λεξικό Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού». Έχουν κυκλοφορήσει 5 τόμοι μέχρι σήμερα και θα ολοκληρωθεί σε 8-10 χρόνια σε 10-12 τόμους συνολικά. Την εποπτεία όλου του έργου έχει ο πανεπιστημιακός και βυζαντινολόγος Αλέξιος Γ.Κ. Σαββίδης. Η συγκεκριμένη δουλειά εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ετήσια Έκθεση της Φρανκφούρτης το 1998.

Σειρά «Ημερολόγια»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεωρείται από τους εκδότες η πιο πετυχημένη και παλαιότερη σειρά του εκδοτικού οίκου. Αποτελείται από την ετήσια έκδοση «Ποιητικό Ημερολόγιο» με 29 συνεχόμενα χρόνια εκδοτικής παρουσίας. Πρόκειται για ένα ετήσιο ημερολόγιο που σε κάθε σελίδα εκτός από τα απαραίτητα στοιχεία της κάθε μέρας (εορτές, ανατολή-δύση ηλίου) περιλαμβάνει και ένα ποίημα γνωστών Ελλήνων δημιουργών, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Το 2006 κυκλοφόρησε και για πρώτη φορά το «Πολεμικό Ημερολόγιο - Οι πρωταγωνιστές είπαν...» που συνεχίστηκε και το 2007.

Σειρά «Θέματα παγκόσμιας και ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νεοσύστατη σειρά εκδόσεων με ακαδημαϊκό χαρακτήρα, εκτενή εικονογράφηση και πρωτότυπα θέματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κατάλογος Κρατικών Βραβείων Υπουργείου Πολιτισμού (http://www.yppo.gr/files/g_30762.doc[νεκρός σύνδεσμος])
  2. «Οι νικητές των «Βραβείων Βιβλίου Public 2015»». In.gr. http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500000503. Ανακτήθηκε στις 2016-12-04. 
  3. Solutions, BDigital Web. «Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου 2015». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=252914. Ανακτήθηκε στις 2016-12-04. 
  4. Καρλόπουλος Γιάννης. «Κραυγάζοντας με τον Καζαντζάκη». www.ebge.gr (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2017. 
  5. «ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ 2020 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ». www.authors.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2021. 
  6. Στατιστικά περιοδικού Ιχνευτής, τεύχος Νο 10, Ιούνιος 2005, σελ. 71
  7. Η βιβλιοπαραγωγή στην Ελλάδα 2008 (http://www.ekebi.gr/appdata/documents/vivlio2008.pdf Αρχειοθετήθηκε 2017-06-18 στο Wayback Machine.)
  8. «Η ποίηση αντέχει... και το γιορτάζει». Εφημερίδα «Το Βήμα». 2010-03-19. http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=321027. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]