Κοινοπραξία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κοινοπραξία είναι μια επιχειρηματική οντότητα που δημιουργείται από δύο ή περισσότερα μέρη και η οποία χαρακτηρίζεται ως επί το πλείστον από κοινή ιδιοκτησία, κοινή διακυβέρνηση, κοινή ανάληψη κινδύνου και κοινές αποδόσεις. Οι εταιρείες συνήθως συνιστούν κοινοπραξίες για έναν από τους παρακάτω λόγους: για πρόσβαση σε νέες αγορές, ιδίως αναδυόμενες, για επίτευξη οικονομιών κλίμακας συνδυάζοντας περιουσιακά στοιχεία και λειτουργίες, για επιμερισμό κινδύνου σε μεγάλες επενδύσεις ή έργα, ή για πρόσβαση σε δεξιότητες και δυνατότητες[1]. Οι εργασίες των Reuer και Leiblein αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό ότι οι κοινοπραξίες ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο ζημιών[2].

Σύμφωνα με τον Gerard Baynham της Water Street Partners, υπήρξε πολλή αρνητική δημοσιότητα σχετικά με τις κοινοπραξίες, αλλά αντικειμενικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί στην πραγματικότητα να ξεπεράσουν σε απόδοση τις αντίστοιχες εξ ολοκλήρου θυγατρικές. Γράφει: «Μια διαφορετική αφήγηση προέκυψε από την πρόσφατη ανάλυσή μας από δεδομένα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, τα οποία συλλέχθηκαν από περισσότερες από 20.000 οντότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, κοινοπραξίες εταιρειών των ΗΠΑ στο εξωτερικό πραγματοποίησαν μέση απόδοση περιουσιακών στοιχείων (ROA) 5,5%, ενώ οι εταιρείες που ανήκαν εξ ολοκλήρου και ελέγχονταν από μητρικές πραγματοποίησαν ελαφρώς χαμηλότερη απόδοση ROA 5,2%. Το ίδιο ισχύει για επενδύσεις ξένων εταιρειών στις ΗΠΑ, αλλά η διαφορά είναι πιο έντονη. Οι κοινοπραξίες που εδρεύουν στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν μέσο όρο ROA 2,2%, ενώ οι θυγατρικές στις ΗΠΑ που ανήκαν εξ ολοκλήρου και ελέγχονταν από άλλες εταιρίες πραγματοποίησαν ROA μόνο 0,7%.

Οι περισσότερες κοινοπραξίες έχουν εταιρική μορφή, αν και ορισμένες, όπως στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι «ανώνυμες» κοινοπραξίες που μιμούνται εταιρική οντότητα. Όταν δύο ή περισσότερα άτομα συμπράττουν και σχηματίζουν μια προσωρινή σύμπραξη με σκοπό την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου, μια τέτοια συνεργασία μπορεί επίσης να ονομαστεί κοινοπραξία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Roos, Alexander; Khanna, Dinesh; Verma, Sharad; Lang, Nikolaus; Dolya, Alex; Nath, Gaurav; Hammoud, Tawfik. «Getting More Value from Joint Ventures». Transaction Advisors. ISSN 2329-9134. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-05-12. https://web.archive.org/web/20160512221127/https://www.transactionadvisors.com/insights/getting-more-value-joint-ventures. Ανακτήθηκε στις 2020-12-29. 
  2. Reuer, Jeffrey J., and Michael J. Leiblein (2000). "Downside risk implications of multinationality and international joint ventures." Academy of Management Journal, 43 (2), 203-214.