Εθνόσημο της Σουηδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το μεγαλύτερο εθνόσημο σε εικονογράφηση του 1900.

Το μεγάλο εθνόσημο (stora riksvapnet) και το ελάσσον εθνόσημο (lilla riksvapnet) είναι τα επίσημα εθνόσημα της Σουηδίας. Ο κανονισμός για τη χρήση των εθνοσήμων καθιερώθηκε με ειδικό νόμο το 1970.

Θυρεός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θυρεός απαρτίζεται από τέσσερα στοιχεία: Το πρώτο και το τέταρτο από τα πεδία, πάνω αριστερά και κάτω δεξιά, δείχνουν τα τρία βασιλικά στέμματα της Σουηδίας. Αυτά είναι εθνικό σύμβολο από την εποχή του Βασιλέα Αλβέρτου του Μεκλεμβούργου. Το δεύτερο και τρίτο πεδίο, πάνω δεξιά και κάτω αριστερά, είναι τα παραδοσιακά λιοντάρια της δυναστείας των Φολκούνγκα.

Το θυρεό βαστούν δύο λεοντάρια με διχαλωτές (queue fourchée), που είναι στεφανωμένα με βασιλικά στέμματα.

Ο θυρεός επίσης έχει στο πάνω μέρος του το Μανδύα με το Τάγμα του Σεραφείμ. Πριν από το 1908, συνήθως δεν υπήρχε το σύμβολο ενός μόνο Τάγματος αλλά τεσσάρων.

Γενική περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από το γεγονός ότι είναι το επίσημο εθνόσημο, το μεγαλύτερο εθνόσημο είναι επίσης το προσωπικό οικόσημο του βασιλέα και αυτός αποφασίζει τυχόν αλλαγές σε αυτό.

Το ελάσσον εθνόσημο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μικρότερο εθνόσημο της Σουηδίας

Χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση της Σουηδίας και τις υπηρεσίες της. Υπάρχει επίσης στις στολές της σουηδικής αστυνομίας. Και σε αυτό το εθνόσημο υπάρχουν εμβλήματα του Τάγματος του Σεραφείμ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]