Εθνόσημο της Ρωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνόσημο της Ρωσίας
Εκδοχές
Έγχρωμο χωρίς εραλδική ασπίδα
Απλό σε εραλδική ασπίδα
Αναλυτικά
Υιοθετήθηκε30 Νοεμβρίου 1993
ΘυρεόςΟρθογώνιος με στρογγυλεμένες γωνίες στο κάτω μέρος και μια μυτερή άκρη σε κόκκινο χρώμα με χρυσό δικέφαλο αετό στο κέντρο, ο οποίος κρατάει σκήπτρο και σφαίρα

Το εθνόσημο της Ρωσικής Ομοσπονδίας προέρχεται από την πάλαι ποτέ Ρωσική Αυτοκρατορία και επαναφέρθηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Από την εποχή του Ιβάν Γ΄ (1462-1505) έχουν γίνει πολλές τροποποιήσεις στο εθνόσημο, ωστόσο το σημερινό προέρχεται άμεσα από τις προηγούμενες εκδόσεις. Τα χρώματα προέρχονται από τον 15ο αιώνα και ο αετός ανάγει χρονικά στην εποχή του Τσάρου Πέτρου Α΄ του Μεγάλου.

Τα δύο σημαντικά στοιχεία των Ρωσικών συμβόλων είναι ο δικέφαλος αετός και ο Άγιος Γεώργιος σκοτώνοντας τον δράκο.

Αυτά ήταν πριν από την εποχή του Πέτρου Α΄. Από την εποχή του Ιβάν Γ΄, η σφραγίδα του παρίστανε έναν καβαλάρη να σκοτώνει το δράκο και μόλις το 1730 επίσημα (διά διατάγματος του Τσάρου) ορίστηκε ότι αυτός ήταν ο Άγιος Γεώργιος. Η αρχαιότερη παρόμοια εικόνα ενός καβαλάρη (1390) απαντάται στις σφραγίδες του Βασιλείου Α΄, του Πρίγκιπα της Μόσχας. Στην εποχή του Ιβάν Γ΄ προστέθηκε και το ερπετό ή δράκος. Στην περιγραφή του σύγχρονου εθνοσήμου δεν αναφέρεται ο καβαλάρης ως Άγιος Γεώργιος, κυρίως για να φανεί η διατήρηση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Ο δικέφαλος αετός καθιερώθηκε από τον Ιβάν Γ΄ έπειτα από το γάμο του με τη Βυζαντινή Πριγκίπισσα Σοφία Παλαιολογίνα, ανιψιάς του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ΄. Έτσι, η Ρωσία από το γάμο αυτό υιοθέτησε το επίσημο βυζαντινό κρατικό σύμβολο, που ήταν ο αετός με τα δύο κεφάλια. Η πρώτη γνωστή αναφορά του δικέφαλου αετού ως Ρωσικό σύμβολο είναι το 1497.

Μετά το 1625, το έμβλημα άλλαξε και ο δικέφαλος αετός διακοσμήθηκε για πρώτη φορά με τρία στέμματα. Σήμερα αυτά συμβολίζουν την ενότητα και κυριαρχία της Ρωσίας, τόσο ως σύνολο όσο και κατά τμήματα (περιοχές- δημοκρατίες). Το εθνόσημο έλαβε την τελική μορφή του το 1993 και καθιερώθηκε με νόμο στις 20 Δεκεμβρίου του 2000 από τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εξέλιξη του εθνοσήμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]