Εθνόσημο της Ρουάντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εθνόσημο της Ρουάντα.

Το σημερινό κυκλικό εθνόσημο της Ρουάντα έλαβε νέα μορφή το 2001 ώστε να ταιριάζει με το σχέδιο της σημαίας της αφρικανικής χώρας. Στη κορυφή του φέρεται κίτρινη ταινία με το επίσημο όνομα της Χώρας "Δημοκρατία της Ρουάντα". Στο κέντρο φέρονται συμβολικές παραστάσεις της γεωργικής και βιομηχανικής ανάπτυξης προασπιζόμενα με δύο αντιτακτές αφρικανικές ασπίδες. Τα κεντρικά εργαλεία των φυλών αποτελούν σημαντικό στοιχείο στο εθνόσημο και βρίσκονται στην κέντρο επί ενός βιομηχανικού τροχού. Ολόκληρο το έμβλημα φέρεται εντός λευκού κύκλου που ορίζεται από πράσινο σχοινί του οποίου τα άκρα ενώνονται στο κάτω μέρος σε μορφή σταυρόκομπου. Τέλος στο κάτω μέρος του εθνοσήμου φέρεται σε ταινία το ρητό: "Ενότητα, Εργασία, Πατριωτισμός" στη γλώσσα Κινιαρουάντα.

Προηγούμενο εθνόσημο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το προηγούμενο εθνόσημο που χρονολογούνταν από τη δεκαετία του 1960 είχε τα χρώματα πράσινο, κίτρινο και κόκκινο , τα οποία συμβόλιζαν την ειρήνη, την ελπίδα και τη δύναμη για τη μελλοντική ανάπτυξη του λαού και της χώρας.

Η ίδια η σημαία και το εθνόσημο άλλαξαν εξαιτίας του γεγονότος που είχε συνδεθεί με την κτηνωδία της γενοκτονίας στη Ρουάντα, και του εμφύλιου που ακολούθησε, μετά τη κατάρριψη του Προεδρικού αεροπλάνου[1].

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σημαίες του Κόσμου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2007.