Εθνόσημο της Ολλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνόσημο του Βασιλείου των
Κάτω Χωρών
Μείζον (Βασιλικό) έμβλημα
Εκδοχές
Μέσο (Αστικό) έμβλημα
Ελάσσον έμβλημα
Αναλυτικά
ΔικαιούχοςΓουλιέλμος Αλέξανδρος της Ολλανδίας
Υιοθετήθηκε10 Ιουλίου 1907
23 Απριλίου 1980
Ρητόγαλλικά: Je Maintiendrai
Παλαιότερες εκδοχές24 Αυγούστου 1815

Το Βασιλικό εθνόσημο (ολλανδικά: Koninklijk wapen), είναι το προσωπικό βασιλικό οικόσημο του μονάρχη του Βασιλείου των Κάτω Χωρών. Η ολλανδική κυβέρνηση χρησιμοποιεί μία μικρότερη εκδοχή του εθνοσήμου, πολλές φορές μόνο με το στέμμα και το θυρεό. Τα στοιχεία του εθνόσημου καθορίστηκαν με βασιλικό διάταγμα του 1907 από τη Βασίλισσα Βιλελμίνη.

Το εθνόσημο έχει μεταξύ άλλων ένα λιοντάρι με στέμμα και στο δεξί του πόδι κρατάει ένα σπαθί, ενώ στο αριστερό επτά βέλη, όσες και οι επαρχίες της Ένωσης της Ουτρέχτης. Ο θυρεός στέφεται από το βασιλικό στέμμα της Ολλανδίας και τον βαστούν δύο λιοντάρια, που στέκονται σε περγαμηνή, η οποία φέρει το κείμενο «Je Maintiendrai» (που σημαίνει στα μεσαιωνικά γαλλικά «Θα υπομείνω»).

Ιστορία και προέλευση του εθνοσήμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρούσα έκδοση του εθνοσήμου είναι σε χρήση από το 1907 και διαφέρει ελάχιστα από αυτήν του 1815. Από το 1815 μέχρι το 1907 όλα τα λιοντάρια φορούσαν το βασιλικό στέμμα και τα λιοντάρια που βαστούσαν το θυρεό είχαν μέτωπο προς τα μπροστά.

Το βασιλικό οικόσημο καθιερώθηκε από τον πρώτο μονάρχη της Ολλανδίας, το Γουλιέλμο Α΄, ο οποίος έγινε Βασιλιάς έπειτα από το Συνέδριο της Βιέννης, το 1815. Το ρητό «Je Maintiendrai» συμβολίζει περισσότερο τον Οίκο της Οράγγης.

Το οικόσημο της δυναστείας του Νάσσαου χρονολογείται γύρω στο 1250. Το εθνόσημο της Ολλανδίας ήταν επίσης σε χρήση ως μέρος της Δημοκρατίας της Βαταβίας (1795-1806).

Εκδοχές και παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημόσια διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι διάφορες εκδοχές του ολλανδικού εθνόσημου χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και τα δικαστήρια. Η κυβέρνηση και οι οργανισμοί που την απαρτίζουν γενικά χρησιμοποιούν μια απλοποιημένη εκδοχή του εθνόσημου.

Βασιλική οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας χρησιμοποιούν τις δικές τους εξατομικευμένες εκδοχές που βασίζονται στο Βασιλικό εθνόσημο, το οποίο βασίζεται στα στοιχεία του οίκου Νάσσαου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]