Εθνόσημο της Μπουρκίνα Φάσο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εθνόσημο της Μπουρκίνα Φάσο.

Το εθνόσημο της Μπουρκίνα Φάσο περιέχει έναν θυρεό, που βασίζεται στη σημαία της χώρας.

Πάνω από το θυρεό υπάρχει το όνομα της χώρας και από κάτω το εθνικό ρητό στα γαλλικά: Unité, Progrès, Justice, που σημαίνει Ενότητα, Πρόοδος, Δικαιοσύνη. Πριν από το 1997 το ρητό της Άνω Βόλτας ήταν το Unité, Travail, Justice (Ενότητα, Εργασία, Δικαιοσύνη). Το θυρεό βαστούν δύο λευκοί επιβήτορες (βαρβάτα άλογα). Το εθνόσημο αυτό είναι παρόμοιο με το παλαιό εθνόσημο (που είχε η Άνω Βόλτα με τη σημαία της χώρας να έχει αντικαταστήσει τη σημαία της Άνω Βόλτας στη μέση).

Ιστορικό έμβλημα 1984-1997[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα της περιόδου 1984-1997

Στα παλαιότερα χρόνια κατά την επανάσταση των Μπουρκιναμπέ επί καθεστώτος του Τόμας Σανκάρα ένα άλλο έμβλημα ήταν σε χρήση. Αυτό έδειχνε ένα παραδοσιακό εργαλείο σκαψίματος Νταμπά και ένα Καλάζνικοφ AK-47 με το ρητό La Patrie ou la Mort, nous vaincrons (Πατρίδα ή θάνατος, εμείς θα νικήσουμε.).

Εθνόσημο της Άνω Βόλτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνόσημο της Άνω Βόλτα

Το εθνόσημο της Άνω Βόλτα έμοιαζε κάπως με το σημερινό εθνόσημο, με τη διαφορά στο μπλε φόντο του περίκλειστου θυρεού και στα χαραγμένα γράμματα "RHV" (République de Haute-Volta, δηλ. Δημοκρατία της Άνω Βόλτα), ενώ το σύνθημα ήταν Unité, Travail, Justice ("Ενότητα, Εργασία, Δικαιοσύνη").[1]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Guide to the Flags of the World by Mauro Talocci, revised and updated by Whitney Smith (ISBN 0-688-01141-1), p. 125.