Εθνόσημο της Δημοκρατίας της Κίνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνικό Έμβλημα της Δημοκρατίας της Κίνας
Αναλυτικά
ΔικαιούχοςΔημοκρατία της Κίνας
Υιοθετήθηκε17 Δεκεμβρίου 1928
ΘυρεόςΜπλε Ουρανός με το Λευκό Ήλιο

Το έμβλημα της Δημοκρατίας της Κίνας είναι ο Μπλε Ουρανός με το Λευκό Ήλιο (青天白日, Qīng tīan bái rì) που υπάρχει επίσης στη σημαία του κόμματος, του Κουομιντάνγκ (KMT). Το ίδιο σύμβολο χρησιμοποιείται από το Ναυτικό της Δημοκρατίας της Κίνας, από το 1928. Επίσης, το έμβλημα περιέχεται στη Σημαία της Δημοκρατίας της Κίνας.

Η σημαία του Μπλε Ουρανού και του Λευκού Ήλιου σχεδιάστηκε αρχικά από κάποιον μάρτυρα της Επανάστασης των Δημοκρατικών, το Λου Χάο-Τουνγκ. Ο τελευταίος παρουσίασε για πρώτη φορά τη σημαία στις 21 Φεβρουαρίου 1895. Το 1905, ο Σουν Γιατ Σεν προσέθεσε ένα κόκκινο φόντο στο σχέδιο και έτσι δημιουργήθηκε η σημερινή Σημαία της Δημοκρατίας της Κίνας.

Στο "Γαλάζιο Ουρανό με το Λευκό Ήλιο" (σημαία του Λου Χάο Τουνγκ), οι 12 ακτίνες του λευκού ήλιου συμβολίζουν τους 12 μήνες και τις 12 παραδοσιακές κινέζικες ώρες (時辰, shíchén), καθεμία από τις οποίες αντιστοιχεί σε δύο σημερινές ώρες (小時, xiǎoshí"). Ο Σουν Γιατ Σεν προσέθεσε την "Κόκκινη Γη" στη σημαία για να τονίσει το αίμα που χύθηκε από τους επαναστάτες με σκοπό να ανατραπεί η δυναστεία των Κουίνγκ και να ιδρυθεί η Δημοκρατία της Κίνας.

Σημαίες και εμβλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]