Εθνοσυνέλευση (Βενεζουέλα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας

Asamblea Nacional de Venezuela
5η Εθνοσυνέλευση
Είδος
ΤύποςΜονοθάλαμο
Ηγεσία
Πρόεδρος

Χόρχε Ροντρίγκεζ, ΜΠΠ
Από 5 Ιανουαρίου 2021
Αρχηγός της πλειοψηφίας
Ντιοστάντο Καμπέλο, ΜΠΠ
Αρχηγός της μειοψηφίας
Χοσέ Γκρεγκόριο Κορέα, ΔΔ
Δομή
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες
Κυβέρνηση (253)

Αντιπολίτευση (21)

18 Δημοκρατική Συμμαχία
  • 11 Δημοκρατική Δράση
  • 3 Ελπίδα Αλλαγής
  • 3 Προοδευτικά Μπροστά
  • 1 ΕΑΝΟΠΕ
2 Ενωμένη Βενεζουέλα
  • 2 Η Βενεζουέλα Πρώτα
1 Κομμουνιστικό Κόμμα

Άλλοι

3 Μειονότητες
Εκλογές
Τελευταία εκλογή
6 Δεκεμβρίου 2020
Τόπος συνεδριάσεων
Ομοσπονδιακό Νομοθετικό Ανάκτορο
Καράκας, Βενεζουέλα
Ιστοσελίδα
asambleanacional.gob.ve

Η Εθνοσυνέλευση (ισπανικά: Asamblea Nacional) είναι η νομοθετική εξουσία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Είναι νομοθετικό σώμα που αποτελείται από ένα μεταβλητό αριθμό μελών, οι οποίοι εκλέγονται με καθολική, άμεση και μυστική ψηφοφορία, εν μέρει με άμεσες εκλογές σε πολιτειακό επίπεδο, βάση εκλογικών περιφερειών, και εν μέρει σε ένα πολιτειακό αναλογικό σύστημα εκπροσώπησης με κομματικούς καταλόγους. Ο αριθμός των εδρών δεν είναι σταθερός. Κάθε πολιτεία και η περιοχή της πρωτεύουσας εκλέγει τρεις αντιπροσώπους, ενώ το αποτέλεσμα της διαίρεσης κατά 1,1% της κατάστασης του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δίνει τον αριθμό εδρών.[1] Οι τρεις θέσεις που προορίζονται για τους εκπροσώπους των αυτοχθόνων λαών της Βενεζουέλας, εκλέγονται χωριστά από όλους τους άλλους πολίτες, όχι απαραίτητα με αυτόχθονο υπόβαθρο. Για την περίοδο 2016-2020, ο αριθμός των εδρών είναι 167. Όλοι οι βουλευτές έχουν θητεία πέντε ετών. Η Εθνοσυνέλευση συνέρχεται στο Ομοσπονδιακό Νομοθετικό Ανάκτορο στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας.

Βουλευτικές εκλογές 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις βουλευτικές εκλογές στις 6 Δεκεμβρίου 2015, η αντιπολίτευση κατήγαγε μεγάλη νίκη και το κυβερνών κόμμα για πρώτη φορά από το 1999 έχασε την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση. Ειδικότερα, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD) κέρδισε 109 από τις συνολικά 164 έδρες των γενικών εκλογών και όλες (συνολικά 3) τις έδρες που προορίζονται για τους αυτόχθονες. Έτσι, κατάφερε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Το GPP κέρδισε τις υπόλοιπες 55 έδρες.[2] Το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του προέδρου Νικολάς Μαδούρο έλαβε 52 έδρες.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ley Orgánica de Procesos Electorales» (στα Ισπανικά). Consejo Nacional Electoral. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2011. 
  2. «Venezuela Opposition Won Majority of National Assembly Seats». Bloomberg. 7-12-2015. http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-12-06/venezuelans-to-vote-in-polls-seen-handing-congress-to-opposition. Ανακτήθηκε στις 7-12-2015. 
  3. Βενεζουέλα: Παραδέχθηκε την ήττα στις εκλογές ο Μαδούρο Αρχειοθετήθηκε 2017-11-15 στο Wayback Machine., skai.gr, 7-12-2015.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]