Εθνικό σύμβολο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το εθνικό σύμβολο είναι το σύμβολο μιας οντότητας η οποία θεωρεί και παρουσιάζει τον εαυτό της στον κόσμο ως εθνική κοινότητα: τα εθνικά σύμβολα χρησιμοποιούνται από κυρίαρχα κράτη, έθνη και χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς αποικίας ή εξαρτώμενης περιοχής, διοικητικές περιοχές, ακόμη και από εθνοπολιτιστικές ομάδες που θεωρούνται ως "εθνότητες" ακόμη και ας μην έχουν κάποια πολιτική αυτονομία.[1]

Η πρόθεση των εθνικών συμβόλων είναι να ενώσει τους λαούς δημιουργώντας οπτικές, λεκτικές ή εικονικές αναπαραστάσεις των σημαντικότερων ανθρώπων, αξιών, στόχων ή της ιστορίας τους. Αυτά τα σύμβολα είναι συχνά αναπόσπαστο μέρος του πατριωτισμού και του επίδοξου εθνικισμού (π.χ. κινήματα ανεξαρτητοποίησης, αυτονομίας ή απόσχισης) και έχουν σχεδιαστεί για να είναι εκπροσωπούν όλα τα μέλη της κοινότητας χωρίς αποκλεισμούς.

Κοινά επίσημα εθνικά σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαία της Ελλάδας

Ανεπίσημα εθνικά σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όρος Κριβάν, ανεπίσημο εθνικό σύμβολο της Σλοβακίας

Με πολλούς τρόπους, γνωστά αξιοθέατα μιας χώρας μπορούν να θεωρηθούν ως εθνικά σύμβολα. Άλλα πράγματα που μπορούν να θεωρηθούν ως εθνικά σύμβολα είναι παραδοσιακά είδη χειροτεχνίας, παραδοσιακές ενδυμασίες, μνημεία της φύσης, εθνικά έπη και εθνικοί μύθοι. Επίσης, τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται από εθνικές αθλητικές ομάδες και τους υποστηρικτές τους μπορούν να θεωρηθούν ως εθνικά σύμβολα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «England's National Symbols». england.org.za. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2012. National symbols are defined as the symbols or icons of a national community (such as England), used to represent that community in a way that unites its people.