Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά
Χάρτης
Είδοςαθλητικός χώρος
ΔιεύθυνσηΕλληνικό-Αργυρούπολη
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°53′29″N 23°43′18″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης
ΤοποθεσίαΛεωφόρος Ποσειδώνος
ΧώραΕλλάδα

Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά εγκαινιάσθηκε και παραδόθηκε για χρήση στο κοινό τον Αύγουστο του 1961 παρουσία του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η αποστολή και ο σκοπός του τότε και σήμερα, είναι η ανάπτυξη του λαϊκού-μαζικού αθλητισμού, η εξασφάλιση δυνατότητας σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, κατασκευάσθηκαν 7 κλειστά προπονητήρια (Καλαθοσφαίρισης, Πάλης, Πυγμαχίας, Τζούντο, Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής, Στίβου και Άρσης Βαρών), 3 ανοικτά προπονητήρια (γήπεδο Χόκεϊ, γήπεδο Στίβου και γήπεδο Ρίψεων) καθώς και ένα κλειστό καταδυτήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες της πλειονότητας των αθλητών.

Το συνολικό εμβαδόν των παραπάνω εγκαταστάσεων είναι 14.000 τμ επιπλέον δε αυτών, κατασκευάστηκαν εξήντα καινούργιοι ξενώνες δυναμικότητας 100 κλινών ενώ ανακατασκευάσθηκαν πλήρως τα υπάρχοντα δωμάτια των ξενώνων δημιουργώντας ένα συγκρότημα κατοικιών από 98 δίκλινα δωμάτια και 13 σουίτες.

Παράλληλα κατασκευάσθηκε, σε χώρο που ανήκε στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας το οποίο μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων περιήλθε στην δικαιοδοσία των Ολυμπιακών Ακινήτων ΑΕ στερώντας έτσι από το αθλητικό κέντρο ένα μεγάλο κομμάτι του.

Κλειστά προπονητήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κλειστό Προπονητήριο Στίβου με εμβαδό 4.485 τμ και τους υποστηρικτικούς χώρους εμβαδού 660 τμ. Έχει μήκος 200 μ. και μέγιστο πλάτος 30 μ. Περιλαμβάνει 7 διαδρομές από συνθετικό τάπητα. Διαθέτει ειδικά διασκευασμένους και εξοπλισμένους χώρους για τα αγωνίσματα των αλμάτων (μήκος, τριπλούν και ύψος), καθώς και για το αγώνισμα της σφαιροβολίας. Επίσης έχει αίθουσα ενδυνάμωσης με ελεύθερα βάρη, ειδικό τμήμα εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα για μυϊκή ενδυνάμωση, γραφεία εξυπηρέτησης των αθλητών/τριών καθώς και αποθηκευτικό χώρο οργάνων. Το δεύτερο τμήμα περιλαμβάνει δύο συγκροτήματα αποδυτηρίων τα οποία διαθέτουν σάουνα, πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο και φυσικοθεραπευτήριο και βοηθητικούς χώρους. Αίθουσα μυϊκής ενδυνάμωσης με έκταση 326 τ.μ., εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα ενδυνάμωσης όλων των μυϊκών ομάδων καθώς και ελεύθερα βάρη. Η εγκατάσταση συμπληρώνεται με δύο συγκροτήματα αποδυτηρίων τα οποία είναι κοινά με τα ανοικτά γήπεδα ποδοσφαίρου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 37°53′29″N 23°43′18″E / 37.8913°N 23.7218°E / 37.8913; 23.7218