Εθνική Ρωσίας (καλαθοσφαίριση ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρωσία
Κατάταξη FIBA14 (Αύγουστος 2021)
Ένταξη FIBA1992
Ζώνη FIBAFIBA Europe
ΟμοσπονδίαРФБ
Προπονητής Ζόραν Λούκιτς
Ολυμπιακοί Αγώνες
Συμμετοχές3
Μετάλλια Χάλκινο: 2012
Παγκόσμιο Κύπελλο
Συμμετοχές5
Μετάλλια Αργυρό: 1994, 1998
Ευρωμπάσκετ
Συμμετοχές13
Μετάλλια Χρυσό: 2007
Αργυρό: 1993
Χάλκινο: 1997, 2011
Εμφανίσεις
Εντός
Εκτός

Η εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης ανδρών Ρωσίας είναι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ρωσίας στις διεθνείς διοργανώσεις καλαθοσφαίρισης ανδρών και τελεί υπό τον έλεγχο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (РФБ). Η ομάδα δημιουργήθηκε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της ισχυρής ομάδας καλαθοσφαίρισης που διέθετε. Έχει κερδίσει 2 ασημένια μετάλλια στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πιο πρόσφατη επιτυχία της ήταν η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως διάδοχος της εξαιρετικά επιτυχημένης εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης της ΕΣΣΔ, η Ρωσία εξακολουθεί να παράγει πολλούς ποιοτικούς καλαθοσφαιριστές και να κατακτά διεθνείς τίτλους σε αρκετές περιπτώσεις. Ωστόσο, η ομάδα μερικές φορές δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις τεράστιες προσδοκίες.

Στο Ευρωμπάσκετ 2011 στη Λιθουανία, μετά από έναν αδιάφορο αγώνα με την εθνική ομάδα της ΠΓΔΜ, η Ρωσία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Συνολικά, η ρωσική ομάδα τελείωσε τη διοργάνωση έχοντας υποστεί μόνο μία ήττα σε 11 αγώνες, η οποία ήταν από τη Γαλλία στα ημιτελικά. Ο Αντρέι Κιριλένκο τιμήθηκε ως ένας από τους καλύτερους παίκτες της διοργάνωσης. Εξαιτίας αυτού του αποτελέσματος, η ρωσική ομάδα δεν είχε το δικαίωμα να προκριθεί απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο, αλλά έπρεπε να λάβει μέρος στην προκριματική φάση του 2012 για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξήχθη 2 με 8 Ιουλίου στη Βενεζουέλα. Η Ρωσία κέρδισε όλους τους αγώνες των προκριματικών και πήρε το εισιτήριο της για το Λονδίνο.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, οι Ρώσοι κέρδισαν το πρώτο τους ολυμπιακό μετάλλιο. Η ομάδα ήταν σε θέση να διεκδικήσει την πρώτη θέση, έχοντας υποστεί μόνο μία ήττα σε ένα ήδη ασήμαντο αγώνα ενάντια στην Αυστραλία (80:82). Στα προημιτελικά αγωνίστηκε εναντίον των Λιθουανών (83:74) αλλά στα ημιτελικά η ρωσική ομάδα έχασε από την Ισπανία (59:67). Στον αγώνα για την τρίτη θέση, οι Ρώσοι νικήσαν την Αργεντινή (81:77), η οποία είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο.

Στις 30 Οκτωβρίου του 2012, ο Ντέιβιντ Μπλατ αποφάσισε να αφήσει τη θέση του προπονητή της Ρωσίας. Η αποχώρηση του Μπλατ κόστισε αγωνιστικά στη Ρωσία, η οποία έπρεπε να περάσει από μια πλήρη ανανέωση. Στο Ευρωμπάσκετ 2013, η Ρωσία απογοήτευσε τους πάντες, καθώς αποκλείστηκε από την α' φάση της διοργάνωσης, χάνοντας κατά σειρά από Ιταλία, Ελλάδα, Σουηδία και Φινλανδία και νικώντας μόνο την Τουρκία στον τελευταίο της αγώνα, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της (24η ανάμεσα σε 24 ομάδες). Έτσι λοιπόν, η Ρωσία δεν κατάφερε να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 (Ούτε καν πήρε την wild card, την οποία είχε πάρει για το 2010). Το 2015, λίγο πριν το Ευρωμπάσκετ 2015, υπήρξε μια κρίση στις σχέσεις μεταξύ παικτών της ομάδας και της ομοσπονδίας και παρότι η ομοσπονδία της Ρωσίας είχε αποβληθεί, η FIBA επέτρεψε στην ομάδα της Ρωσίας να συμμετάσχει στην διοργάνωση. Εκεί η Ρωσία, όπως ακριβώς και το 2013, πάλι δεν κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, χάνοντας κατά σειρά από Ισραήλ, Πολωνία, Φινλανδία και Γαλλία και νικώντας μόνο τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στον τελευταίο της αγώνα. Ως αποτέλεσμα, τερμάτισε 17η, ανάμεσα σε 24 ομάδες. Έτσι λοιπόν, δεν κατάφερε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, αλλά συμμετείχε στο Ευρωμπάσκετ 2017, όπου αγωνίστηκε στον μικρό τελικό χάνοντας από την Ισπανία 93-85 και ήταν παρούσα και στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019, όπου τερμάτισε 12η καθώς αποκλείστηκε στην φάση των 16.

Με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων 2020, στους οποίους η ομάδα δεν προκρίθηκε, η Ρωσία βρίσκεται στην 14η θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης της FIBA.[2]

Ενώ η Ρωσία προκρίθηκε στο Ευρωμπάσκετ 2022, μέσω των προκριματικών, εν τούτοις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία αποβλήθηκε από την διοργάνωση και την θέση της πήρε το Μαυροβούνιο, λόγω καλύτερης απόδοσης των αποκλεισμένων ομάδων στα προκριματικά.

Επίσης, η Ρωσία αποβλήθηκε και από τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ 2023, ενώ στην αρχή ξεκίνησε με νικηφόρα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα οι νίκες στους αγώνες της με τις άλλες ομάδες να ακυρώνονται και οι άλλες ομάδες (Ιταλία, Ισλανδία και Ολλανδία), να προκρίνονται στον τελικό γύρο της προκριματικής φάσης. Την τύχη της Ρωσίας, είχε και η ομάδα της Λευκορωσίας, όπου η Ελλάδα, η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία, από τον όμιλο της Λευκορωσίας, προκρίθηκαν αυτόματα στον τελικό γύρο της προκριματικής φάσης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Final OT Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine. scores.espn.go.com
  2. «FIBA World Ranking Presented by NIKE, men». FIBA.basketball (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]